QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 柳寻风

[趣事趣物] 「南海一號」,我該從哪個角度凝視你?

er.....
柳寻风 發表於 2010-8-21 20:07

噉你都拍咗唔少啦,唔差在嗰張啦。我想睇睇宜家嘅南海一號係點。係唔係攞水浸住,「溶溶爛爛」
點解冇拍到南海一號嘅相嘅?唔係開放參觀咯咩?
xiss 發表於 2010-8-21 20:02

系咁嘅,其實"南海一號"重未可以完全面世,可能系出於資金方面或技術方面嘅原因,佢地只不過將"南海一號"連埋D淤泥一起成個打包、裝箱(響海底果時),將個成副棺材撈起,通過一個專門碼頭送入去水晶宮博物館個展廳度,再注入海水浸實佢,等待以後慢慢發掘。。。。

我地呢家只可以睇到用D海水浸實嘅「南海一號」果副棺材。。。。

博物館個名起得好貼切:叫「水晶宮」。
係啊,其實互動百科有好多嘢都抄襲維基,不過雖然佢有抄,但係都有自己嘅一啲自己嘅資料嘅。
中心展廳一層望上去嘅船身設計。。。

點解冇拍到南海一號嘅相嘅?唔係開放參觀咯咩?
xiss 發表於 2010-8-21 20:02

南海一號重瞓響呢度入面:

原來只係睇到個鐵箱~~車~~冇癮嘅