QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[城鄉印記] 廣州萬人上街撐廣州話

要讓國際上知道,粵語不是漢語,粵人不是漢人
大家估呢次事件以後會唔會寫入歷史教科書呢?
walkman2k 發表於 2010-7-26 14:39

只要粵國繼續系zi naa殖民,就唔會寫入歷史教科書
我哋真係要好好咁保護廣州話啊
為咗我地噶語言,真系要覺醒了。
原來,我地系古時就因被北撈入侵,成為北撈嘅殖民地。所以,歷朝歷代都對廣東進行打壓,到左四九年後,北撈打壓廣東更加西利,以反對地方主義為名,對我地實行洗腦教育,使我地忘記自己嘅根。所以,從幼兒園就開始實行撈化教育,而唔系以母語教學,想從根本上結束我地自己嘅語言。
粤语拼音 挺粤口号
yeùdyeú pênkyämp  ténkyeùd hãwhòw

唔畀聚會我就散步,堅持公民語言自由。
mbẽy jòyjônk ngó jàw sânbòw.  gïnci gönkmant yeúyin jìyaw.

汪洋老師:贊成你「以文化人」。但普通話豈能係文化嘅代表?
wöng yeong lówsï:  jânsenk néy "yí mant fâ yant".  dàn põwtönkwã hẽy nank hày mantfâ gê dòibiũ?

提高公民語言自主意識,我哋係自己嘅主人。
taygöw gönkmant yeúyin jìjeũ yîsëk,  ngódèy hày jìgëy gê jeũyant.

等細路母語退步嘅家長係千古罪人。
dãnk sâylòw mówyéu tôybòw gê gäjẽong hày cïngũ jòyyant.

以犧牲母語環境為代價嘅推普係愚昧嘅,霸道嘅。
yí hëysänk mówyeú wangẽnk way dòigâ gê töypõw hày yeumèy gê, bâdòw gê.

1)以上漢字粵語文係由中州粵語 Penkyamp 漢字輸入法輸入。以下係下載方式。

http://zime.googlecode.com/files/plume-1.1.zip
http://zime.googlecode.com/files/plume-1.1-data-penkyamp.zip
解壓縮 plume-1.1.zip,得到文件夾 plume-1.1/
解壓縮 plume-1.1-data-penkyamp.zip,得到文件夾 json/
把 json/ 置於 plume-1.1/ 內,即可用瀏覽器開啟 plume-1.1/Plume.html  (也就是那个名为 plum 的 html 文件,点击就可以显示输入网站)。

這裡有個簡單的說明書:
http://code.google.com/p/zime/wiki/PlumeUserManual

2)以上粵語拉丁拼音係由中州粵語 Penkyamp 拉丁粵文打字機直接網上輸入。以下係網址:
http://zime-web.appspot.com/stat ... .html?schema=canton
不過好似粵語喺加拿大重好有地位。係唔係?
Vncantonese 發表於 2010-7-28 19:18

好多人回流,下一代只重視講英文,前景唔樂觀
纽约时报、美国之音、英国BBC、法国国際广播电台同德国之声嘅网站......
呢几个报纸电台网站,口碑声誉就极之麻麻地,成日噏三噏四九唔搭八。实话讲,信自己睇到嘅嘢就好过信佢哋喇,你諗真啲佢哋依家撑紧嘅伊拉克同阿富汗政府嗰啲贪官仲犀利过细个嗰阵。做自己认为应该做嘅嘢,鬼佬撑你都係想搵着数之嘛。
另外嗰个最识搞笑嘅東莞文化部门,好心你哋番屋企搞惦晒啲小姐似番个政府官员至有面企响我地面前阿支阿咗办正人君子喇!
原来呢度都有讲
太好了
支持下
而家連鬼佬都撐粵語