QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2526|回復: 10

[問音問字] 「起锚」佛山话到底应该点读?

香港政改方案口号「起锚」,从曾荫权到众高官,都读「起挠」(阻挠的挠),但很多人习惯上都是读「起茅」
我想知道佛山话到底应该点读?
naau4,不嬲都係講起naau4,譬如,當年偷渡,啲人唔會講出發,而係講起naau4。起naau4係正音!

省城粵語告急,粵人發旄(呢個先讀maau4)!
    ↑
請厾入呢個網址查詢!
楼上,我唔系几明發旄系乜?
我想知家陣時佛山舊城區啲僆仔僆妹仲有幾成講到佛山調下平聲?
我想知家陣時佛山舊城區啲僆仔僆妹仲有幾成講到佛山調下平聲?
我地香港一向係咁讀, 正音黎架!
「錨」佛山話maau53,高降調。
係而家嘅佛山話?定係舊底嘅佛山話?
广州读11调的字,南番顺读53调或22调,但我不知道具体怎么分配,哪些该读53哪些该读22,全部读成22,所以经常被南番顺老友耻笑学得不似。

起茅系正讀
《五音集韻》武瀌切,音苗。

《焦竑·俗書刊誤》船上鐵猫曰錨。或曰?�錨同。卽今船首尾四角叉,用鐵索貫之,投水中,使船不動搖者。俗讀若茅。茅苗音別,其用一也。
茅苗都系明母,何來撈爾?【註】白讀laau文讀lou     來聲豪韻平調 魯刀切 效攝一等開口呼
所以佛山都正確 應謂陽平調
无好話香港咁讀就叫正讀 太无知
係起laau,冇錯。