QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5193|回復: 23

[語音探討] [注意]区分普通话同国语!

我想讲一样嘢:就係大陆嘅普通话同国语嘅唔同! 要知道普通话係中共搞出嚟嘅,并非而家啲人讲嘅国语.国语,何为国语?一国之语?冇错嘅,可以咁解释(大家讨论)!但係现行普通话可以咁解释咩?因为佢被强行教育就话係..国语?我唔认同.最起码国语同普通话喺某啲字嘅发音就好唔同,如[法,和].国:fa四音,han四音(拼音下),而普通话係fa三音,he二音! 曾经睇过一个台湾节目,康熙来了男主持做嘅节目.入边就有一个人讲过:他们问我台湾到底有几种语言?我说'国语,台语,台湾国语.'!何为国语?国语係民国时期嘅语言,并非现行普通话!注意....咁睇嚟,国语仲係喺台湾保留咗落嚟! 所以,大家一定要注意区分! 再有就係:因为台湾喺联合国冇席位,08年后要取消繁体中文,全部改用简体!!冇话唔係一件大事!要知道简体同繁体,有几大唔同吖,繁体,象征住中国嘅象形文字,係几咁形象,生动吖!简体就将佢改到鬼咁样,海外华人有几多知道简体?我都唔知,不过我谂佢哋都冇谂过会咁!繁体中文记载住古老嘅历史同现状,点可以话改就改?将历史过去一一抹去!!!!!本人就完全唔认同简体中文,所以从初2开始就学繁体中文(繁体中文同广东音,当时未有咁反感普通话)!所幸,我仲係个[中国人]!!!!!!识得繁体同写!又有几多人会话要保繁呢?呢个消息傳出,有人就即刻开咗个网嚟保卫繁体中文,我因为嗰度係鸡肠,唔係几明,所以冇sign到!近排打机多,近视深咗,个脑白咗,今日仲俾psp玩紧,唔係我玩佢!所以係咁多先喇,各位赐教!以上全部为个人意见!~~~~~~~~~

Re:[注意]区分普通话同国语!

點解樓主打字唔用正體字嘅?確實“國語”嘅“國”係指“中華民國”;絕對支持保留正體字,可惜呢樣嘢喺大陸冇幾多人認同。。。

聯合國08年廢除繁體字﹐已經證實係假消息。

語言及其文字如何使用,係由無數使用者決定,而並非由某個政府決定。

中華民國建都南京,故以南京音(即南京官話)為國語。 中華人民共和國建都北京,故以北京音(即北京官話)為普通話。 不過北京音與南京音倒有一段淵源, 明成祖朱棣遷都北京,北京城內倒有一大半是從南京故都遷來的移民。 清兵入關後,為防漢人造反,嚴禁漢人居住北京內城,所有的漢人都祇能居住在外城,即使官居一品的漢人大員也不能例外(惟一的例外是太監)。 內城的旗人在與外城的漢人在日常交往中產生一種旗式漢語,即北京內城話,也就是我們現在一般所指的北京話。屬南京官話的北京外城話現在已經幾近滅絕。 至於臺灣的國語,即是一種閩南化的南京官話,已經不是很正宗了。 而現在的南京話,由於經過日本人的屠城後,南京人所賸無幾,戰後大量移民進入,也已經很難保持正宗了。 所以, 現在要想找一個會說正宗國語(南京官話)的人,基本上很難。

余ok在2006-5-14 1:02:56說道:[br]點解樓主打字唔用正體字嘅?確實“國語”嘅“國”係指“中華民國”;絕對支持保留正體字,可惜呢樣嘢喺大陸冇幾多人認同。。。
讲真,正体係乜我都唔係好清楚???????如果讲係繁体,因为唔识输入法! em4: 学紧网上嘅粤拼,有啲麻烦!~~ 后面同感

dada在2006-5-14 5:27:22說道:[br]聯合國08年廢除繁體字﹐已經證實係假消息。
真嘅?未去再一步了解过,係咁,几好,几好。!~ 但係早排传得好行喎!仲有个网签名,会假得去咩? 有人咁无聊玩咁嘅野!~~~愤概

highyun在2006-5-14 12:19:45說道:[br]語言及其文字如何使用,係由無數使用者決定,而並非由某個政府決定。
唔认同,假如你一出世就学,写繁体,你唔识简体,会认为简体好过繁体咩?呢个问题我初中嗰时就同我细佬拗过喇!简体话易睇,易明,慳时,省掟,唔识就唔会咁话喇!right?加上係作为国策推广,想唔识都几难!咁试问:出世时俾你拣,1,简体。2,繁体。 你会拣简体囉喎???我就会拣繁体嘞!传统!------龍! 对于现时啲人冇传统,个人觉得几悲哀!~~~~~~` em1:

夢星羽在2006-5-14 15:12:06說道:[br]中華民國建都南京,故以南京音(即南京官話)為國語。 中華人民共和國建都北京,故以北京音(即北京官話)為普通話。 不過北京音與南京音倒有一段淵源, 明成祖朱棣遷都北京,北京城內倒有一大半是從南京故都遷來的移民。 清兵入關後,為防漢人造反,嚴禁漢人居住北京內城,所有的漢人都祇能居住在外城,即使官居一品的漢人大員也不能例外(惟一的例外是太監)。 內城的旗人在與外城的漢人在日常交往中產生一種旗式漢語,即北京內城話,也就是我們現在一般所指的北京話。屬南京官話的北京外城話現在已經幾近滅絕。 至於臺灣的國語,即是一種閩南化的南京官話,已經不是很正宗了。 而現在的南京話,由於經過日本人的屠城後,南京人所賸無幾,戰後大量移民進入,也已經很難保持正宗了。 所以, 現在要想找一個會說正宗國語(南京官話)的人,基本上很難。
如果照你咁讲,好高兴又识多啲野,多谢先!闽南化嘅国语?唔係嘅,我讲咗有台湾国语同国语喇,照我理解,台湾国语就係闽南化嗰只,而国语仲係稍有改变啫!再论喇!~走先!~

現在已經沒有幾個臺灣人說國語了, 說的全部是閩南化的臺灣國語, 包括外省籍人的後裔, 真正說國語的恐怕祇賸下幾個國軍老兵了, 死一個就少一個了。

auyeung在2006-5-18 11:39:46說道:[br][quote]highyun在2006-5-14 12:19:45說道:[br]語言及其文字如何使用,係由無數使用者決定,而並非由某個政府決定。
唔认同,假如你一出世就学,写繁体,你唔识简体,会认为简体好过繁体咩?呢个问题我初中嗰时就同我细佬拗过喇!简体话易睇,易明,慳时,省掟,唔识就唔会咁话喇!right?加上係作为国策推广,想唔识都几难!咁试问:出世时俾你拣,1,简体。2,繁体。 你会拣简体囉喎???我就会拣繁体嘞!传统!------龍! 对于现时啲人冇传统,个人觉得几悲哀!~~~~~~` em1:[/quote] 你唔认同我咩啫?我边度讲错?好似你所讲嘅观点同我嘅一样喎。

夢星羽在2006-5-18 12:50:17說道:[br]現在已經沒有幾個臺灣人說國語了, 說的全部是閩南化的臺灣國語, 包括外省籍人的後裔, 真正說國語的恐怕祇賸下幾個國軍老兵了, 死一個就少一個了。
我所讲嘅,简单啲讲就係:平时你睇嗰啲台湾偶像剧入边人讲嘅国语!一听就知同大陆人讲嘅唔同! 初中时睇过有遗留喺南洋嘅国军老兵,佢哋喺当地繁养后代,仲开书院,讲嘅仲係嗰种国语!

highyun在2006-5-18 17:33:18說道:[br][quote]auyeung在2006-5-18 11:39:46說道:[br][quote]highyun在2006-5-14 12:19:45說道:[br]語言及其文字如何使用,係由無數使用者決定,而並非由某個政府決定。
唔认同,假如你一出世就学,写繁体,你唔识简体,会认为简体好过繁体咩?呢个问题我初中嗰时就同我细佬拗过喇!简体话易睇,易明,慳时,省掟,唔识就唔会咁话喇!right?加上係作为国策推广,想唔识都几难!咁试问:出世时俾你拣,1,简体。2,繁体。 你会拣简体囉喎???我就会拣繁体嘞!传统!------龍! 对于现时啲人冇传统,个人觉得几悲哀!~~~~~~` em1:[/quote] 你唔认同我咩啫?我边度讲错?好似你所讲嘅观点同我嘅一样喎。[/quote] 一样咩?我觉得你係否定我嘅言论,而作出反驳啫!如果大家意见一样就费事拗喇!嘥口水!问多句,beyond友?

auyeung在2006-5-18 19:01:11說道: 我所讲嘅,简单啲讲就係:平时你睇嗰啲台湾偶像剧入边人讲嘅国语!一听就知同大陆人讲嘅唔同! 初中时睇过有遗留喺南洋嘅国军老兵,佢哋喺当地繁养后代,仲开书院,讲嘅仲係嗰种国语!
現在臺灣劇集中的國語就是臺灣國語, 即閩南化的國語, 並非正宗的國語(南京官話), 正宗的國語可以參考聽一下已故歌星鄧麗君的發音, 那纔是正宗。

夢星羽在2006-5-14 15:12:06說道:[br]中華民國建都南京,故以南京音(即南京官話)為國語。 中華人民共和國建都北京,故以北京音(即北京官話)為普通話。 不過北京音與南京音倒有一段淵源, 明成祖朱棣遷都北京,北京城內倒有一大半是從南京故都遷來的移民。 清兵入關後,為防漢人造反,嚴禁漢人居住北京內城,所有的漢人都祇能居住在外城,即使官居一品的漢人大員也不能例外(惟一的例外是太監)。 內城的旗人在與外城的漢人在日常交往中產生一種旗式漢語,即北京內城話,也就是我們現在一般所指的北京話。屬南京官話的北京外城話現在已經幾近滅絕。 至於臺灣的國語,即是一種閩南化的南京官話,已經不是很正宗了。 而現在的南京話,由於經過日本人的屠城後,南京人所賸無幾,戰後大量移民進入,也已經很難保持正宗了。 所以, 現在要想找一個會說正宗國語(南京官話)的人,基本上很難。
萝兄今次的确搞错嘞. 1.南京话同北京话虽然同属于北方方言,互相完全可以沟通到,但系有争天共地分别,国语明显系北京话,而唔系南京话,南京话唔系敢样既. 2.国语同普通话虽然两个名定义唔同,但所指都系同一种语言,即系北京话,好似我地叫广州话,香港人叫广东话.民国系以北京话做国语,而唔系南京话,呢层可以睇下选国语个文章. 3.法字,台湾同北京读法唔同,可以有两种理解,一系台湾人误读,一系个词系台湾发生左转音,好似北京人讲室字做屎.

我沒搞錯, 和南京話相近的是北京外城話,而不是北京內城話, 我在前面已經說得很清楚, 現在一般人所說的北京話指的是北京內城話, 而北京內城話的確與南京話分別很大。

敢你所言,国语究竟系使用外城话定系内城话 按照你既推理 内城话=现在北京话 外城话几乎灭绝 显然国语就系北京话即所谓既内城话,而且,民国有乜可能用到已经几乎灭绝既外城话黎做国语,所谓既外城话应该同而家既国语完全唔同既,而且民国用北京话黎做国语呢个系大家知到既事实

中華民國建都南京,故以南京音(即南京官話)為國語。 中華人民共和國建都北京,故以北京音(即北京官話)為普通話。 前面一句系错误既. 梦大哥大家都好敬重你,唔该讲多d通俗d,准确d既野畀大家跟你学多d野. 而唔好打个白鸽转,搞到人唔好明,仔细一睇又有d唔岩

民國以北京音為國語既可以說是事實,也可以說不是事實, 為甚麼這麼說呢? 民國成立後,於1913年2月在北京召開了“讀音統一會”,確定了以“京音為主,兼顧南北”的國音,1919年9月編輯出版了《國音字典》。 這種所謂的以“京音為主,兼顧南北”的國語其最大的特點就是保存了入聲, 也是其與北京話最格格不入的地方, 實際上其更接近於保存了入聲的南京官話。 說以“京音為主”,主要是為了籠絡北洋軍閥, 其真正實質是“兼顧南北”。 諸君可以自己看一下《國音字典》,看看其到底象北京話還是南京話。 事實上,在國語推行不到兩年的1920年就爆發一場當時名之為“京國之爭”(指京音和國音)的大辯論。 問題的起因就在於國語標準音。 所以說,如果國語音就是北京音的話,那就根本不存在著“京國之爭”了。

夢星羽在2006-5-20 21:50:53說道:[br]民國以北京音為國語既可以說是事實,也可以說不是事實, 為甚麼這麼說呢? 民國成立後,於1913年2月在北京召開了“讀音統一會”,確定了以“京音為主,兼顧南北”的國音,1919年9月編輯出版了《國音字典》。 這種所謂的以“京音為主,兼顧南北”的國語其最大的特點就是保存了入聲, 也是其與北京話最格格不入的地方, 實際上其更接近於保存了入聲的南京官話。 說以“京音為主”,主要是為了籠絡北洋軍閥, 其真正實質是“兼顧南北”。 諸君可以自己看一下《國音字典》,看看其到底象北京話還是南京話。 事實上,在國語推行不到兩年的1920年就爆發一場當時名之為“京國之爭”(指京音和國音)的大辯論。 問題的起因就在於國語標準音。 所以說,如果國語音就是北京音的話,那就根本不存在著“京國之爭”了。
发完呢篇野之后,有一晚我冲凉,谂吓:呢个网好似係讲粤语个噃,但係竟然我而家喺度讲国语!好似有啲格格不入!而且重有人嗌得咁犀利,呢度个个都係有学识嘅人,我不过係个半桶水嘅阿q!搞到唔知点??? 不过我係好支持梦星羽君嘅观点嘅!认为佢讲得好有道理!至于国语同普通话我就唔再同佢嗌喇!alex嘅就觉得冇乜说服力!