QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: samkong

香港兒歌之星路家敏黑膠唱片LP[貼圖]

喺上個世紀80年代中期,另一位香港兒歌手曾敏詩所演繹嘅粵語兒歌,亦格外引人注目,同樣令人勾起唔少嘅回憶...... [ 本帖最後由 samkong 於 2007-11-6 01:19 編輯 ]

曾敏詩.小小歌集(黑膠唱片封面)

曾敏詩.小小歌集(黑膠唱片封底)

谢谢,回味不断,好歌带给温暖.

《有智慧不要浪費》
曲:鍾肇峰
詞:鄭國江
演唱:路家敏&林子祥

(路)電腦計算機最神奇,替我解數學難題。
(林)但你不應該依賴佢,它不可將你代替。
(路)難題佢會計,我何故嘥心機天天去學。
(林)若要叻好應該多啲計,畀心機不會白費。
(路)電腦計數叻,無問題,佢最乖肯聽我駛。
(林)若你不肯想、不肯計,我怕你以後吃虧。
(路)完全靠佢計,我唔計,想不通點解會弊,
(林)習慣咗不識想不識計,一雙手只會撳掣
(合)人應該有為,人應該有為,如不思想好快會變木偶仔。
如加減問題,如簡單問題,如不肯想、不去計,永不會計。
人應該有為,人應該有為,如肯思想,不再會似木偶仔。
人有腦筋,有智慧,不應荒廢。
我哋有智慧,有智慧為何浪費。

我觉得郑老师当时的思想真是超前的,早已经预测到到电脑对人的冲击会有那么大的。

真系从未听过啊,儿歌类,最爱阿lam的《三人行》!

原帖由 bobobian 於 2007-11-6 10:51 發表 真系从未听过啊,儿歌类,最爱阿lam的《三人行》!

系啊,呢只歌仔我都好钟意,由阿Lam,刘天兰,诗诗三人合唱。

曾斯敏?連名都未聽過,佢唱過咩經典歌啊?

原帖由 highyun 於 2007-11-6 11:16 發表 曾斯敏?連名都未聽過,佢唱過咩經典歌啊?

乜唔系曾敏诗咩?

十月二十四日,香港電台第二台節目『萬王之王』中,王書麒以主持身份訪問路家敏,下面條 link 可以聽返當日節目

http://www.rthk.org.hk/rthk/program_archive.cgi?progdir=radio2/kingofthekings&event_name=%E8%90%AC+%E7%8E%8B+%E4%B9%8B+%E7%8E%8B+%0A

《兩 代 童 星 嘴 對 嘴》
王 書 麒 彈 Jacky 仔 老 積

經 典 童 星 、 現 年 三 十 九 歲 的 王 書 麒 , 當 遇 上 年 僅 七 歲 的 新 晉 童 星 王 樹 熹 ( Jacky ) 時 , 彼 此 沒 半 點 代 溝 , 還 迅 速 混 熟 起 來 。 Jacky 仔 一 見 王 書 麒 , 竟 天 真 地 問 : 「 點 解 你 又 叫 舒 淇 ( 書 麒 ) ? 」 王 書 麒 則 覺 得 Jacky 演 技 老 積 , 但 真 人 卻 非 常 好 玩 。

不 少 演 員 均 認 為 拍 戲 最 難 搞 的 是 小 孩 和 動 物 , 不 過 當 新 紮 童 星 、 年 僅 七 歲 的 王 樹 熹 ( Jacky ) 與 曾 參 演 港 台 劇 《 小 時 候 》 的 經 典 童 星 、 快 將 四 十 歲 的 王 書 麒 走 在 一 起 時 , 卻 絲 毫 沒 出 現 捉 雞 仔 情 況 , 彼 此 還 玩 得 十 分 開 心 , 看 在 旁 人 眼 中 , 還 以 為 是 兩 父 子 。

早 入 行 見 識 多

王 書 麒 跟 太 太 許 秋 怡 育 有 一 個 兩 歲 半 兒 子 , 他 甫 見 Jacky 仔 , 已 大 顯 慈 父 本 色 , 而 Jacky 仔 對 這 位 陌 生 叔 叔 亦 絲 毫 不 怕 羞 , 還 童 言 無 忌 反 問 : 「 點 解 你 又 叫 書 麒 ? 」 原 來 Jacky 仔 誤 會 王 書 麒 與 舒 淇 同 名 同 姓 。
王 書 麒 表 示 從 螢 幕 上 認 識 Jacky 仔 , 他 說 : 「 我 囝 囝 鍾 意 飛 機 , 我 就 係 睇 《 隨 時 候 命 》 時 知 道 Jacky 仔 同 林 保 怡 扮 兩 父 子 , 佢 演 出 好 老 積 。 」 跟 Jacky 仔 混 熟 後 , 王 書 麒 即 抱 起 六 十 磅 重 的 Jacky 仔 騎 膊 馬 , 玩 完 一 輪 後 , 王 書 麒 大 呻 腰 痠 背 痛 , Jacky 仔 聞 言 即 乖 巧 地 為 他 骨 。
跟 Jacky 仔 相 處 過 後 , 王 書 麒 認 為 Jacky 仔 不 失 是 充 滿 童 真 的 小 孩 。 王 書 麒 十 歲 時 開 始 演 出 《 小 時 候 》 , 問 他 可 覺 得 太 早 入 行 會 失 去 童 真 ? 他 說 : 「 咁 又 冇 喎 , 反 而 早 入 行 見 識 多 , 會 比 同 齡 細 路 仔 更 懂 分 辨 對 錯 , 一 直 都 冇 行 歪 路 。 」

細 妹 妒 路 家 敏

回 想 近 三 十 年 的 演 戲 經 驗 , 書 麒 遇 到 很 多 趣 事 , 他 說 : 「 我 當 年 同 小 敏 ( 路 家 敏 ) 拍 《 小 時 候 》 , 佢 扮 演 我 妹 妹 , 我 親 生 細 妹 睇 電 視 睇 得 好 投 入 , 竟 然 好 妒 忌 我 錫 晒 佢 , 有 一 次 我 返 屋 企 見 到 妹 妹 係 咁 將 小 敏 張 相 畫 到 花 晒 , 不 過 我 都 有 同 妹 妹 解 釋 番 只 係 做 戲 , 佢 始 終 先 係 我 個 親 妹 妹 。 」
而 Jacky 仔 年 紀 小 小 就 入 行 , 在 螢 幕 上 表 現 亦 不 俗 , 問 乳 臭 未 乾 的 他 到 底 知 不 知 甚 麼 叫 做 戲 ? 他 竟 一 臉 認 真 地 回 答 : 「 我 知 , 咪 鏡 頭 前 做 番 劇 情 出 , 我 每 次 拍 戲 前 都 會 睇 天 書 ( 即 劇 本 ) , 有 時 導 演 無 端 端 叫 我 喊 , 得 我 自 己 會 做 唔 到 , 要 對 手 同 我 交 流 先 得 , 佢 畀 唔 到 戲 我 , 我 就 做 唔 到 出 。 」 說 時 樣 子 十 分 認 真 又 老 積 , 非 常 搞 笑 。

「 我 鍾 意 林 保 怡 」

Jacky 仔 先 後 跟 劉 德 華 在 電 影 《 童 夢 奇 緣 》 中 扮 「 兩 兄 弟 」 、 跟 林 保 怡 在 《 隨 時 候 命 》 中 飾 演 父 子 , 問 他 最 喜 歡 哪 位 對 手 , 他 衝 口 而 出 說 : 「 我 鍾 意 林 保 怡 , 因 為 佢 好 人 。 同 劉 德 華 拍 《 童 夢 奇 緣 》 時 , 我 拎 佢 個 簽 名 就 好 滿 足 , 但 我 冇 將 簽 名 拎 返 學 校 晒 畀 同 學 睇 。 」
Jacky 仔 課 餘 時 要 打 工 拍 戲 , 損 失 了 很 多 玩 耍 機 會 , 問 他 想 不 想 跟 朋 友 仔 玩 , 他 說 : 「 冇 所 謂 , 我 覺 得 拍 戲 重 好 玩 , 有 好 多 哥 哥 姐 姐 同 我 玩 , 一 都 唔 辛 苦 。 」 Jacky 仔 農 曆 年 又 要 到 內 地 拍 無 新 劇 《 太 極 》 , 扮 演 趙 文 卓 的 童 年 , 是 一 個 身 體 有 缺 陷 的 孤 兒 , Jacky 仔 謂 已 開 始 揣 摩 角 色 , 他 說 : 「 我 知 今 次 個 角 色 幾 難 演 , 我 係 個 孤 兒 , 家 已 經 要 學 太 極 拳 , 暫 時 學 八 式 。 」 說 罷 , 紮 紮 跳 的 Jacky 仔 即 興 耍 拳 給 記 者 大 開 眼 界 。
撰 文 : 比 華 利   攝 影 : 仇 志 德

转自《苹果日报》2006年1月