QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12133|回復: 30

香港兒歌之星路家敏黑膠唱片LP[貼圖]

路家敏系上個世紀70年代末至80年代初粵語兒歌小名星,當時佢嘅粵語兒歌,唱到家喻戶曉,深受歡迎,現在偶然聽番佢啲懷舊兒歌,仍倍感親切。以下帖出嘅,就系小弟收藏嘅路家敏嘅總共四張專輯黑膠唱片lp之圖片。
[此帖子已經被作者於2007-5-8 20:59:27編輯過]

Re:香港儿歌之星路家敏黑胶唱片LP[貼圖]

1979 百代 emgs6049 道理真巧妙

1979 百代 emgs6055 完全明白了

1980 百代 emgs6070 土風舞

1981 百代 emgs0081 小甜甜

世界真细小 同 道理真巧妙 两首好深入民心。

highyun在2006-4-27 22:47:09說道:[br]世界真细小 同 道理真巧妙 两首好深入民心。
系啊,1975年由當時香港樂壇嘅女子組合"四朵金花"(張德蘭、王愛明、沈殿霞、汪明荃)所合唱嘅粵語兒歌《世界真細小》我亦好鐘意咖,我都有呢張黑膠啫,哈哈:

《世界真细少》呢首歌我细细个嗰时成日听,感謝楼主为我带来幵心嘅回忆~~~

記得以前聽過甄妮都有只唱片有<世界真細小>只歌.

最好听重系《小时候》,唱出童年真情感。

好钟意嗰首《快活谷》。

我自己就较为钟意佢嘅《完全明白了》、《小时候》、《原野里》呢几只歌仔,哈哈。
邊度有可以搵到啊?好想聽下啊!!!
[此帖子已經被作者於2007-1-29 22:14:04編輯過]
路家敏姐姐的歌我找了好久了,呵呵,在这儿见到真开心啊.

我細個嗰陣都有聽路家敏啲歌架!係香港啲親戚寄過嚟嘅錄音帶。我家下都重記得好似小小的宇宙、琴晚隻大笨狗、小太陽依啲噉嘅歌。

QUOTE:
以下是引用唔係人0敢品在2007-1-30 12:34:23的發言:

我細個嗰陣都有聽路家敏啲歌架!係香港啲親戚寄過嚟嘅錄音帶。我家下都重記得好似小小的宇宙、琴晚隻大笨狗、小太陽依啲噉嘅歌。

呢幾首眞係好經典,80年代嘅回憶啊。
QUOTE:
以下是引用唔係人0敢品在2007-1-30 12:34:23的發言:

呢啲歌确实好经典,百听不厌,回味无穷。“小小的宇宙”呢首歌名叫《小时候》,“琴晚隻大笨狗”呢首歌名叫《噚晚狗仔叫》。
世界真細小[em01]

今日偶爾聽返一首收錄於路家敏專輯《土風舞》內、由鄭國江先生作詞、由路家敏與林子祥合唱嘅《有智慧不要浪費》,覺得首歌寫得好有意思,亦相當佩服鄭老師深厚嘅作詞功底!

《有智慧不要浪費》
曲:鍾肇峰
詞:鄭國江
演唱:路家敏&林子祥

(路)電腦計算機最神奇,替我解數學難題。
(林)但你不應該依賴佢,它不可將你代替。
(路)難題佢會計,我何故嘥心機天天去學。
(林)若要叻好應該多啲計,畀心機不會白費。
(路)電腦計數叻,無問題,佢最乖肯聽我駛。
(林)若你不肯想、不肯計,我怕你以後吃虧。
(路)完全靠佢計,我唔計,想不通點解會弊,
(林)習慣咗不識想不識計,一雙手只會撳掣
(合)人應該有為,人應該有為,如不思想好快會變木偶仔。
如加減問題,如簡單問題,如不肯想、不去計,永不會計。
人應該有為,人應該有為,如肯思想,不再會似木偶仔。
人有腦筋,有智慧,不應荒廢。
我哋有智慧,有智慧為何浪費。

香港儿歌之星路家敏黑胶唱片LP[貼圖]

香港儿歌之星路家敏黑胶唱片LP[貼圖]

[此帖子已經被作者於2007-5-8 20:58:01編輯過]

她的歌我就認識 '小時候',? 提起路家敏, 我就想起 王書棋