QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dert112233

大家说说,本坛人气这么低,增加个简本字模式好不好?

絕對支持用正體字
回覆 17# TsuNT(♂)

---------簡體\繁體都5系好大問題, 亦都無話"簡體落後"或者"繁體老土",
      文字作為"傳達 境況\狀態\思維\描述 嘅地址" , (在睇得明嘅情況下)簡繁體均可,

電腦軟件功能已經好強, 一對一嘅簡繁體 已經能夠完全電腦轉換,
     本人一樣都未能有效區分"一對多\多對多"嘅情形,

你話軟件轉換繁體完美,呢說話係唔啱嘅,我睇見兄台「發和髮」好似都唔識分?
你哋睇呢個網站,佢就有簡體同埋繁體雙模式。

http://www.anxz.com/

點解版主話技術上有難度?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我諗版主亦都唔係個個都精通網頁技術嘅,作網站肯定有呢個技術。我估唔單噉,而且可以更人性化啲,讓網站通過訪問者嘅IP地址識得呈現畀佢啲唔同嘅默認頁面,如:大陸IP則呈現簡體主頁,如果佢唔鍾意簡體就自己切換到繁體;非大陸IP反之亦然。
其实楼主可以试下搞个粤语学习嘅博客。
因为对于广大岭北人士来说,就是让他们学,如果搞一个论坛的话。
他们中总会有那么一部分整天在那里喊推普。
而这些影响其他爱好粤语的人士。
等他们完成掌握粤语后(能掌握粤语的人都是爱好粤语的人吧)
那也就看得懂我们这个论坛了。
这样可以避免个别不懂粤语又整天在那里喊天喊地的人过来。
其实楼主可以试下搞个粤语学习嘅博客。
因为对于广大岭北人士来说,就是让他们学,如果搞一个论坛的话。
他 ...
高涼那海 發表於 2010-6-12 09:46

粵協嘅網站本身就有好多教程畀人學,其中唔少都係簡化字嘅初級教程,例如呢度http://www.cantonese.asia/category-96.html
係啲人懶得去搵啫。
楼主唔怕同你讲句老实话,就系因为我地唔想畀咁多岭北人入我地个站搞搞震。都系嗰句,你适应到就继续打趸,适应唔到就过主,我地无闲米唔养闲人。
楼主唔怕同你讲句老实话,就系因为我地唔想畀咁多岭北人入我地个站搞搞震。都系嗰句,你适应到就继续打趸, ...
使君子 發表於 2010-6-12 12:00

「适应唔到就过主」係乜意思?翻譯下先,我唔係閒人,我好有誠意響呢度學習㗎,如有乜話講得唔啱聽嘅,請多多包涵,我唔會講呢件事嘞!
我睇百度粵語吧仲無乜人攪攪震喎!你點話人哋一定就會喺呢度攪攪震呢?你對佢哋有偏見啫!不能因為大陸用咗簡體字就睇低所有大陸人啩?其實好多人亦都係被迫適應咗。
我觉得用正体字最好!
簡體字都有優點, 筆劃簡單, 可以一目十行, 如果對於 水貼\快餐內容, 簡體字無疑 優勝好多,

對於, 某D較深 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-11 20:37

簡體字筆劃少,閱讀起來就會快啲?
不敢苟同。
我反而覺得,字分工越細,越清楚易讀,讀起來越快。
舉例:
王后后來死了。
王后後來死了。

邊一句清晰啲?

另外,你話:
生活中 用紙筆 書寫(普通文字) ,的確 體 優勝, 效率較高

同意。
事實上,我平日寫字都勁多簡體,因為要快!

但係我想問:
文字嘅功能,淨係用來速記?
速記完嘅資料,通常得自己睇得明,如果要俾人睇,係咪應該整理下先呢?

簡體字嘅問題,就係將速記符號隆而重之咁拎畀人睇──其實係失禮死人!
技術上係可行嘅,不過轉換過程中可能會有錯誤,我哋會考慮一下。
討論粵語還是用正體中文為好,起碼好多字都不會混淆,容易表達清楚。如果看不懂轉換一下就是了。
最近覺得好驚訝,發覺原來好多中國人已經看不太懂正體。。。唉
技術上係可行嘅,不過轉換過程中可能會有錯誤,我哋會考慮一下。
Ultra 發表於 2010-6-13 02:23

唔係考慮,係做咗喇! 以為得個講字,點知真係話轉就轉。 大家以前寫嘅正體字、簡化字,會唔會變到亂晒?
花咗2個鐘搞0店,正如預期一樣,轉換不完全,不過應該可以慢慢修正,歡迎搵bug。
另外,默認係繁體,轉換成簡體之後,基本冇錯,除咗一啲繁簡體都有嘅字。但因為繁對簡係多對一,再點一次轉換返繁體就會慘不忍睹。建議睇得明繁體嘅網友就唔好手癢亂點,以免影響閱讀效果。
其实如果要睇简体字,大可去百度粤语吧
花咗2個鐘搞0店,正如預期一樣,轉換不完全,不過應該可以慢慢修正,歡迎搵bug。
另外,默認係繁體,轉換成 ...
Ultra 發表於 2010-6-13 05:11

多谢版主!
始終覺得正體(繁體)咁好,應得到推廣。支持正體字!
支持!
繁簡轉換就行啦
恢復正統先係正路。