QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: デンニ王子

[趣事趣物] 【改篇】中国還是強國嗎?

40楼,你只需要答我,你有冇睇過民國史就OK喇,如果睇得少,建議你有時間睇下,重要唔好淨系睇境內人講嘅,最好睇埋外邊人講嘅,你就會對「閒言」嘅文章有所反省。

我唔會響度同你討論閒言D野喇,閒言D野響N年前已經響天崖畀人鏟到上天喇,并且唔系畀普通網民鏟,而系畀國內最頂尖的思想家鏟,所以我唔同對閒言D野感興趣。
「孿幫」,用白話講,就系「聯邦」嘅近音。
有興趣同你就呢個問題進行友好討論,響安全範圍。
不妨讲得直接D喇:一百年前响呢块土地上,已经引進、嫁接、并且种植过某个优良品种,并且已经开出美丽嘅花,或說已經獲得令人鼓舞嘅收成。 一百年後,居然有人話,呢塊土地上不適宜引進、種植該優良品種,豈非笑話。
你有冇睇過民國史就OK喇,如果睇得少,建議你有時間睇下,重要唔好淨系睇境內人講嘅,最好睇埋外邊人講嘅,
--------
共朝之外嘅 (較系統嘅)史書,認真未睇過,   
    唔係無興趣,亦都唔系我故意唔睇,(我應該都唔系『(故意)一葉遮目』嘅人)
    而系 途徑受限, 基本不可得,   可否代為引見? (限於網上連接,最好系『全書PDF』下載)
    (如果 回貼受限, 建議 『站短』)

--------
今日下疍 當歌仔咁樣 ( 網上)聽咗幾個鍾嘅 HK立法會議, (可能22:00結束),(依家時刻講緊「泯主黨。。一已之私。。彭德壞。。。倉猝開會。。。無人制止。。)

諗緊, 某年之後嘅 (共朝之外)某一朝,
        隨著科技嘅進化(人手一只投票器,或者以 '(唯一)社會保障號' 通過電話方式投票, 並有足夠技術手段防止作弊,及有效應付技術上嘅爭議)
        對於涉及公眾嘅 中型及大型 事情, 有可能即時投票反映'公投', 盡少咁樣'被'少數議會'所代表,
              (即系話, 一年之中,公眾 會有若干次投票 機會, 盡可能少咁樣 減少中間環節(少數議員) )
    咁樣嘅話(假設無技術問題),可以盡可能咁樣 符合大多數人嘅利益,
    不過,需要某D條件配合,例如,大多數人都有一定判斷能力,各人之間 判斷能力 冇差得咁遠,

當咁樣嘅時刻來臨, 大陸共朝(假設仲未撿笠),好可能仲處在『刀耕火種、睇天開飯』嘅年代,為維持少數人嘅利益而 生存、維持,
        因為,由於一代接一代 不斷推行『愚泯大策』,各人之間判斷能力過於懸殊,永遠都唔會具備條件,

--------
。。。。再加設想:再若干年之後,隨著其他條件嘅成熟,另一朝 已經進化到『(接近)無正府狀態』,
        而比較之下。。·#¥·#¥—……·(
閒言D野響N年前已經響天崖畀人鏟到上天喇
----
聽聞『天涯』上基本可分為兩類「賁清 + 伍冇」,
     如果你想講呢樣,我不承認 「我屬於某一類」,
我嘅宗旨系,話之你系邊個,話之你畀人封到上天,或者被踩到落地,
     我只講我 (當時)認為系啱嘅嘢,
嚴格嚟講,係曾有過機會,但係失敗或者錯過。
閒言D野響N年前已經響天崖畀人鏟到上天喇
----
聽聞『天涯』上基本可分為兩類「賁清 + 伍冇」,
     如果 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-23 16:57

「孙中山领导的中华民国应该是亚洲第一个民主共和国,至少中华民国已经相当民主了。」----引自http://wenwen.soso.com/z/q128898945.htm其他D,得閒再讲。