QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 柳寻风

[純水無大礙] 我不再認為「推普」個目的系為咗消滅我地嘅語言同文化

http://bbs.cantonese.asia/thread-21441-1-8.html

系都要人地自證清白嘅咩?唔證系咪就鋤得我入呀?

麻煩上邊at我食死貓果個網友睇下我呢張貼啦,睇下我呢個「五毛」寫D言論,睇下有無好似我咁嘅「五毛」啦。
妳唔識睇嘅咩,佢屋企有人講客家,噉啫係佢本人或多或少有客家血統喇,客家歷來親撈親漢親支那,客家主動 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-4-19 19:58

唔系。

我個理解系,呢個網友想話,佢同佢D朋友,以前系講母語嘅,系因為推普嘅原因,佢地個母語畀人滅失咗,所以佢認為我個主貼個題目有謬,佢認為推普實際上已經滅失咗佢地個母語,得佢一個重堅持講白話同客家話,而佢果D朋友已經唔母語喇。。佢以此來反駁我個謬論。

我懷疑呢個網友根本連題目都未睇清,就急於發表意見,更莫講佢根本無睇到內文。
Fine,Fine, I admit that I`m certainly making a different meanings to allure eyes. however,tha ...
柳寻风 發表於 2010-4-11 21:59

英文唔错喔
英文唔错喔
xiss 發表於 2010-4-22 19:41

笑人地嘅

知你叻喇.憎你!
我就鷹文好屎, 以下句子系係今日QQ度講嘅(詞不達意,皆因使用時間過少,)

"the space-air-fighting "(指太空战机,暂未知正式鹰词点样),
the chinese not the mean-circumstance (意境),
and the word'太空战机', is made passive (被动制造出该词),

much more , there is so many about-items(相关项目) for '太空战机'