QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9795|回復: 44

[純水無大礙] 我不再認為「推普」個目的系為咗消滅我地嘅語言同文化

前言

受辖于惯性思维,本人一度认为,强力推普,会消灭我地嘅語言,語言一旦被滅失,文化也隨之瀕危。激於義憤,本人一度響多個「地方」大聲疾呼,強調保護語言文化嘅重要性,企圖喚醒尚在麻木嘅人們,一起來捍衛我地嘅文化,唔好畀佢消亡。

以前本人不顧自己學養羞慚,夠膽死直接沖入去普通話吧,同人搏老命, 我同XISS就系響果時識嘅。不過,我衣家思想更新咗,唔再認為推普個目的系為咗消滅我地嘅語言文化。

正文

首先

眾所周知,由於歷史嘅罪責,支那由一個人口大國,變成一個人口超級大國,一個省嘅人口,等於/大於人地一個國家,13億人口之中,有八億嘅農民戶口,呢八億嘅農民,撇開乜乜歧視物物歧視不說,呢八億嘅農民處於一種咩生存狀態――直接講,我怕會畀人跨省,我一於同你玩文字――睇下D血汗工廠、睇下D礦難、睇下「中國農村調查」變成一本禁書,就可以知道佢地嘅生存狀態系幾咁惡劣。

你唔好睇見日日有人響度講大國崛起呀、騰飛喇、GDP幾多幾多呀咁,單單睇下全國最發達嘅省,廣東,系珠三角叫做好少少,非珠地區一樣窮困,其他省份就可想而知喇。

大佬,60年喇,手頭上重抓住八億農民嘅生存問題要解決,如果唔解決呢八億農民嘅生存問題,等佢地對「共產共妻」呢個人類最偉大嘅理想幻滅咗之後,後果會系點樣?只要系智力正常嘅人都可以諗到。

故此,解決絕對值佔人口多數嘅農民嘅基本生存問題,呢個系關乎江山穩固、社稷安危嘅重大問題,要解決呢個問題,點辦?好簡單,只要有餐飯畀佢地食,等佢地為咗食呢餐飯而疲於奔命,等佢地為口奔馳,佢地自然就唔得閒作返。

但系,以佢地當地嘅經濟狀況,根本無辦法提供足夠嘅「飯」,畀D農民食,於是,輸出過剩勞動力,系最簡單嘅做法。

要輸出,輸去邊,當然系相對發達嘅省份。

文明發展到今時今日,跨省交通已經不成問題,向外來人口提供住宿也不是問題,那麼,農民工跨省謀生最大嘅障礙系乜野呢?畀著你去到發達國家謀生呀、移民呀,最大嘅生存障礙系咩野呢?

――要先進發達嘅地區,最大限度地消化內地嘅剩餘勞動力,來達到社會穩定、社稷安穩,先至系問題嘅重心,至於你地文化唔文化,關人地咩事?!起碼你地嘅文化響目前根本未對拳力嘅穩固構成即時嘅威協,人地理你做咩。

再者

地區發展不平衡,也是離心意識嘅溫床,加緊向發達地區輸出外來人口,系消彌離心意識嘅手段。呢個方面我就唔展開喇,一筆帶過就算。

綜上所述,基於以上兩個重大理由,就系必須向廣東植闻,而植聞最大嘅障礙就系「荒然」嘅存在,所以,在下認為,推普嘅目的絕對不是要消滅我地嘅語言同文化,只不過系個結果,不是目的。至於你地嘅文化存亡,關人撚樹!你地嘅文化作為穩固江山嘅犧牲品,不在人地考慮嘅範圍之內。

最後,我不得不吟哦周星星嘅一首知名嘅」,作為本文嘅結束--

冚家铲泥齐种树, 汝家池塘多鲛鱼, 鱼肥果熟嫲捻饭, 你老母兮亲下厨

評分

查看全部評分

鎖帖!——理由係,冇標明係原創定係轉載,轉貼冇註明出處。
本文系本人原創,響粵協首發。不歡迎網友轉載。

另外,呢個idea系本人數月前嘅認知,根本唔系今時今日嘅想法,數月前已經響圍內同其他人溝通過,只不過近日有網友發貼提及推普要消滅方言,本人重新整理舊文發表。而已。
本貼系針對最近本版有關貼子而寫,由於內容涉及敏感,本人聽任論壇管理員對本貼嘅處理。

路過嘅網友,請先保存再睇。
本文系本人原創,響粵協首發。不歡迎網友轉載。

另外,呢個idea系本人數月前嘅認知,根本唔系今時今日嘅想法,數月前已經響圍內同其他人溝通過,只不過近日有網友發貼提及推普要消滅方言,本人重新整理舊文發表。而已。
柳寻风 發表於 2010-4-11 10:31

同圍內傾過唔算數,我張帖夠同圍內傾過囉,咪一樣畀你鎖帖?! 身為版主,好應該以身作則。
根據本討論區討論守則,與主題無關嘅跟貼,版主有權刪除而不需要通知灌水人。慎之。
有理
只要有餐飯畀佢地食,等佢地為咗食呢餐飯而疲於奔命,等佢地為口奔馳,佢地自然就唔得閒作返。
----放心啦,就算無飯開,餓死,都無幾多人作返, 你睇下,當年大饑荒,餓死數千萬人, 有無人作返??(或者可能有,只系未睇到姐), 睇過某新聞未,講話"某地有民跪求修路, 實在老邁,無法擔水食",  韓X在講"Google"陣時,講過下, "XXX忍耐力相當驚人(大約意思)",

+++++++++++++
XX嘅目的絕對不是要消滅我地嘅語言同文化,只不過系個結果,不是目的。
----目的又好,結果又好, 或者意外都好, 無心之失都得,   "消滅我地嘅語言同文化"如成現實, @#$%#$, (雖然未必會成現實)

+++++++++++++
至於你地嘅文化存亡,關人撚樹!你地嘅文化作為穩固江山嘅犧牲品,不在人地考慮嘅範圍之內。
------咁又系啊, 你死你事,    事不關已,高高掛起,    邊個得閑理你,
題目  "我不再認為「推普」個目的系為咗消滅我地嘅語言同文化" 似有歧義,
似乎可以理解成:
歧義1)  "我不再認為    '消滅我地嘅語言同文化'  系 '推普目的'  ",  (// 而系結果或者其他事物嘅付作用)
歧義2)  "我不再認為    '推普'   有咩問題  ,會 '消滅我地嘅語言同文化'  ",   (// 老實講,我睇題嘅第一印象系咁樣, )
對於語言(此處僅指'文字',未涉'語音'), 本人的最終選擇 可能咁樣現時離此程度,仲差得好遠好遠)

粵語系我母語, 本人深信,粵語/中原漢語/古語/鷹語/日語(暫未計其他語種/小方言),在精確意思表達上,均未全集,均有力所不逮之處,
故:
初中級程度意思 交流上,可各語互用,無所謂,(//初級意思 例如"你呷飯未/你吃飯了沒/AreYouHunger"之類)

高級交流時/ 需精確表達時(有時僅指單一無歧義意思,有時需表達 雙關/多關 意思,甚至故意表達'誤導意思', 有時想表達'暗示'等意思...),則我 邊個啱使就用邊種, (顯然,好可能會大部份使用 母語-粵語,輔以其他),
    對方應有如此能力 睇得明,    睇唔明,系對方嘅錯,
    同樣,對方可用 中原漢語/鷹語 等來表達對方嘅精確意思, 無需 為咗遷就 而難以精確表達,妨礙思路順暢,

正如,可能會有某D法律文書注明: "(大概意思)X文 僅屬 翻譯文本, 一切以X文為憑",

粵語雖母語,但仲未自大到 "捨棄'NBA'事件"如此程度,
題目  "我不再認為「推普」個目的系為咗消滅我地嘅語言同文化" 似有歧義,
似乎可以理解成:
歧義1)  "我不再認為    '消滅我地嘅語言同文化'  系 '推普目的'  ",  (// 而系結果或者其他事物嘅付作用)
歧義2)  "我不再認為    '推普'   有咩問題  ,會 '消滅我地嘅語言同文化'  ",   (// 老實講,我睇題嘅第一印象系咁樣, )

TsuNT(♂) 發表於 2010-4-11 19:17

Fine,Fine, I admit that I`m certainly making a different meanings to allure eyes. however,thanks for your reply.
唔係目的但係就係結果。噉粵語係某政權嘅collateral damage?
唔係目的但係就係結果。噉粵語係某政權嘅collateral damage?
drdoom_2009 發表於 2010-4-12 12:45

嗯。

我一樓的命題如果成立的話,那麼說,推普的真正目的比起我地之前假設過的目的,對粵人來說,要嚴重得多。。。本文,系想帶出呢個信息,只不過響當前嘅話語環境低下,主貼唔可以講得太透徹而已。。。
但其実宜家煲冬瓜喺中国仲唔夠普?? 正苦仲有須要推咩??
只要有餐飯畀佢地食,等佢地為咗食呢餐飯而疲於奔命,等佢地為口奔馳,佢地自然就唔得閒作返。
----放心啦,就算無飯開,餓死,都無幾多人作返, 你睇下,當年大饑荒,餓死數千萬人, 有無人作返??(或者可能有,只系未睇到姐), 睇過某新聞未,講話"某地有民跪求修路, 實在老邁,無法擔水食",  韓X在講"Google"陣時,講過下, "XXX忍耐力相當驚人(大約意思)",

TsuNT(♂) 發表於 2010-4-11 19:09

系就系,不過,也唔好忘記,支那歷史 上,各個朝代嘅更替,都系由於社會底層作返而引至嘅。。。。XX來源不合法嘅人、又想韆秋慢待、一桶漿糊嘅話,自然有佢深層嘅恐懼,返過來當年列根成八十歲人中咗一槍,佢當時完全唔會有負罪感;那怕系阿諾舒華生力啤,戲子出身,一樣唔缺乏底氣,何也?
韆秋慢待、一桶漿糊
東妨不敗 教主, 枉歲枉歲枉枉歲
但其実宜家煲冬瓜喺中国仲唔夠普?? 正苦仲有須要推咩??
デンニ王子 發表於 2010-4-12 23:52

如果当年Britain手上抓住几亿贫困人口,而又叫D香港人讲英语,好等啲 Britain移民响香港落地生根。。。咁你就容易理解推普嘅目的喇。
根據本討論區討論守則,與主題無關嘅跟貼,版主有權刪除而不需要通知灌水人。慎之。 ...
柳寻风 發表於 2010-4-11 10:52

有你講,冇人講!

由你做版主嗰日開始,你同你師傅嘅言論就自由咗好多 ;而其他人就耐唔耐畀你鎖帖、刪帖、燉冬菇 。我避你唔等於買你怕,係畀面你,更加之畀面管理員;唔係我忍你、管理員幫你講好話,你呢個版主都唔會做到今時今日。本嚟,大家都係朋友,我唔想喺呢度落你面,令到你失威,之但係,呢度係公共場所,處事要公平,冇私交好講(飲茶食飯爭住埋單嗰啲係私人感情,唔擺得上論壇嚟講。),你身為版主,做唔到公還公、私還私,使到呢個版變咗你嘅私家花園,好多ID都唔想喺呢度發言,搞到個論壇咁靜局,你係咪好開心先?!若果唔係,點解唔檢討下自己嘅所作所為呢???——我噉講,都係想你好,想個論壇好。——假使你識得噉諗,還得神落!
似唔似拜神唔见咗只鸡呀?
有你講,冇人講!

由你做版主嗰日開始,你同你師傅嘅言論就自由咗好多 ;而其他人就耐唔耐畀你鎖 ...
外外星人 發表於 2010-4-13 14:18

權力嘅用途就係噉。