QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[粵語教程] 《實用廣州話分類詞典》(麥耕 譚步雲 編著 1997年版)

轉到 20F樓
duoxie
Re:[分享]粤语中的英语译词探微
睇睇
至於OCR,唔搞喇,好鬼煩嘅,好多拼法聲調連本書都印到未印得出嚟,再OCR嘅話後期工夫會超多。而家位圖式 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-3-27 20:48

妳可以利用我啲原葉掃描圖嚟OCR,OCR我冇點玩過。

爭取喺四月份之內將《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著 廣東人民出版社 1997年10月第1版)同《香港粵語詞典》(鄭定歐 編纂 江蘇教育出版社 1997年5月第1版)兩本嘢掃出嚟。

希望對妳編撰粵語電子詞典有幫助,同時亦係對粵協同仁嘅再一奉獻。
妳可以利用我啲原葉掃描圖嚟OCR,OCR我冇點玩過。
...爭取喺四月份之內將《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 ...
...希望對妳編撰粵語電子詞典有幫助..
粵嚟粵掂 發表於 2010-3-30 21:39

---------我并非仅 以"电子词典"为目的,
我嘅最终目标系: 以"表达嘅意思"为序,集合 粤语词/(中原)汉语词/鹰语词/日文词, (尾二水平差,尾一未识)
此主要系兴趣引发,  并于若干年前,认为咁样非常有 意义, 因为系基石之一, 先至能进行其他 操作/想法
鉴于 仅属兴趣, 属可做可不做之列, 故未定完成之日,  

由于你所扫描之页(特别是图片的右页(=双数页)) 有书脊 痕迹, OCR有不便之处,
故现更改效果:
暂时所设想之效果系:
手输词条(仅词名)-->编写 Program, -->程序查某词条(=词名) 会显示得到该词条内容之 图片 (你的扫描图片文件内某个小区域)

若有进展,亦将于此贴内供诸位共享

//注: "清华OCR99"当时支持"黑白BMP/TIFF",但可用"AcdSee"批处理置换成"黑白BMP"(效果 且不论)
回覆 1# 粵嚟粵掂

hao
多謝
好评,看看
我要睇……
仁兄,可唔可以直接话我知边部分喺关于副词?我净要个部分……睇咗几个文件夹,眼都突埋……
支持!
看看什么好东西
我想看看
thx you
多謝多謝
感谢
我要睇下
認真睇下我識得几多。。
好中意呢類資料