QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24481|回復: 67

[粵語教程] 《實用廣州話分類詞典》(麥耕 譚步雲 編著 1997年版)

《實用廣州話分類詞典》(麥耕 譚步雲 編著 廣東人民出版社 1997年8月第1版)

封面 / 版本 / 樣張

http://namyuekok.freeforums.org/1997-8-1-t964.html

http://bbs.cantonese.asia/thread-21423-1-3.html

直接下載鏈接

http://cid-4e1083d0a29463d3.offi ... 1%E7%89%88%EF%BC%89

---------------------------------

大粵地圖、粵語詞典、大粵歷史、大粵地理、大粵民族及粵語研究書籍 下載索引頁

http://namyuekok.freeforums.org/48-8-62gb-t1439.html

http://bbs.cantonese.asia/thread-11807-1-2.html

http://www.canton8.com/forum/read.php?tid=380364

http://jyutleijyutdim.wordpress. ... %E3%80%81%E5%A4%A7/

http://canton.byethost2.com/read.php?tid=190

全數書籍採用分頁掃描,JPG圖檔格式保存,放置喺微軟SkyDrive網盤,推薦使用Google Chrome瀏覽器下載,超快趣!

微軟SkyDrive網盤祇允許單線程下載,某啲壓縮文檔Google Chrome可能下載未完成就唔再繼續,遇到噉樣嘅狀況,要先清空Google Chrome嘅瀏覽緩存,再重新下載先前下載唔完整嘅壓縮檔。
封面:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

版本:

本帖子中包含更多資源

樣,原圖20%:

本帖子中包含更多資源

樣,原圖20%:

本帖子中包含更多資源

樣,原圖20%:

本帖子中包含更多資源

好~看看先
好野,多谢分享
好啊。
多謝晒多謝晒 睇睇先
hao zhen hao

目的明确---》为咗down嘢,
废话少讲---》多谢多谢
下载咗 2~8 Part之后,已无法下载,未知点解
提示:找不到此项--此项可能已被删除或移动。。。
算吧啦,
哇,呢本書好正!
唔知仲可唔可以下載呢
下载咗 2~8 Part之后,已无法下载,未知点解
提示:找不到此项--此项可能已被删除或移动。。。
算吧啦, ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-3-25 07:23

有冇搞錯,噉就算?真係冇啲耐性。

掃呢本嘢出嚟使咗我唔少時間同精神,係我對粵協同仁嘅又一真誠奉獻嚟。

呢本係本好嘢嚟,絕晒版街鋪冇得賣咖喇!

頭先先試當嚟,一啲問題都冇!

呢本嘢RAR壓縮檔存盤嘅埞方係微軟嘅SkyDrive網盤,妳估係支那撈屄嗰啲垃圾網盤咁流嘅咩?!

假如IE唔好用,不妨用Google嘅Chrome瀏覽器當喇,我都係用Google Chrome上傳呢啲RAR壓縮檔嘅。
有冇搞錯,噉就算?真係冇啲耐性。
掃呢本嘢出嚟使咗我唔少時間同精神,係我對粵協同仁嘅又一真 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-3-27 00:54

-----
唔系无耐性,更多嘅,系 无咁样技术力量去解决 呢个问题(无法下载),
(初时,仲以为系 被GFW封闭咗, 因为换咗只硬盘 都唔得,重启Modem都唔得,     再因,某文讲,SkyDrive 曾有被封闭记录)

你目录下另几本书,都想一齐下载,当时搞5倒,    到时试下你个方法先,(弃用IE)

另外,如果有可能嘅话,下次本书,拆散部书嘅装订,每页再Scan(平面Scan), 可能效果更好,因为可以使用「OCR」软件,将  (印刷字 书页的)图像文件 转为 TXT文件,(5系100%转,估计OCR效果仅约70%~80%(含排版效果),    且还需手工编辑(文字/错字/排版,且音标字符仍需手输, 若书中有  图片,则会分辩率受损好多),      如果咁样扫得出嚟,界时,我可承接你,变成TXT文件,再回传予你(按10%-30%-50%-80%-100%进度),   
    (风险:原书会散晒,需要 「长 钉书钉 + 大钉书机」重新装订)
-----
唔系无耐性,更多嘅,系 无咁样技术力量去解决 呢个问题(无法下载),
(初时,仲以为系 被GFW封闭 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-3-27 08:32

而家XP集成嘅IE6好OUT咖喇,現時潮流嘅網頁效果(包括呢個壇而家用緊嘅Discuz! 7.2),IE6都好難完美支持。

VISTA用戶唔多掛?即使係佢集成嘅IE7,都唔係至IN嘅,至IN嘅IE8又祇係集成喺WIN7度,難怪IE嘅瀏覽器份額呢兩年大插水。

XP環境用Google Chrome係唔錯嘅選擇,可以輕易噉睇到而家至IN嘅網頁效果。

喺XPSP2下低,我用Google Chrome喺微軟嘅SkyDrive網盤上載RAR壓縮檔,速度係相當之快嘅;下載嘅話,最好一隻當完再當另一隻,絕對唔會有當唔成嘅問題發生。

至於OCR,唔搞喇,好鬼煩嘅,好多拼法聲調連本書都印到未印得出嚟,再OCR嘅話後期工夫會超多。而家位圖式嘅掃描係最均衡嘅,既可以保持原書嘅風貌,要編印電子書嘅話,又有大把JPG轉PDF工具可以選擇。

而家XP集成嘅IE6好OUT咖喇,現時潮流嘅網頁效果(包括呢個壇而家用緊嘅 7.2),IE6都好難完美支持。
粵嚟粵掂 發表於 2010-3-27 18:21

至於OCR,唔搞喇,好鬼煩嘅,好多拼法聲調連本書都印到未印得出嚟,再OCR嘅話後期工夫會超多。而家位圖式嘅掃描係最均衡嘅,既可以保持原書嘅風貌,要編印電子書嘅話,又有大把JPG轉PDF工具可以選擇。

-----
依家用 XP + IE8,(你若干Part)有时下到 有时下5倒

OCR, 几年前用过下(清华OCR99), 几年内无用过,仅 有个印象,    曾借阅某书,说有"OCR.dll"之类可供使用,不过懒,未点睇,(《清华TH-OCR技术应用与开发》1996,ISDN 7-302-02138-4/TP 1009)

电子书,   本人目标系TXT,至于PDF/Chm/Hlp/DOC/HTM,本人不予考虑,因为 无法『二次编辑』(例如,两本粤语词典 各 5W / 10W词条,应 无法写个程式  比较 5W + 10W词条 是否相同,异处何在 ,  更无法『集合/合并/删改』 ,劣处明显), 若有词典,本人并不作『最终使用』,仅 作『踏脚石』使用,完成『二次编辑/合并词条』后, 该原词典 则可弃置,

至于 音标字符 输入 / 生僻字输入, 是难点之一,但并非无 捷径可达,
    ā  á  ǎ  à  ē  é  ě  è  ī  í  ǐ  ì  ō  ó  ǒ   ò  ū  ú  ǔ  ù  ǖ  ǘ  ǚ  ǜ  ü  ê  ɑ    ń  ň  
    够用未,未够用再揾,(或改用 "keu6"之类形式)

至于 打字(常用字),易过食生菜, (有OCR可能更好,省少少工夫,无OCR亦可),

至于是否 位图/JPG/GIF,呢个5系大问题, 可程式自动轮换 (虽未收集该子程式),

至于「(保持)原書嘅風貌」,本人因作『踏脚石』使用(TXT/合并词条), 故 不在考虑范围,

本人而言,目前难点主要在于,最终TXT文件需 TXT-Uncode 文件才能显示扩展字符(含汉字粤字),而原程式主要支持 TXT-ANSI 文件, 又需重写若干

++++++++++ 此是分割线 ++++++++++
而家准备 退而求其次,
已下载全文--》拟:
--》手输分类目录 --》上传TXT01文件(于本贴本处20F)
--》手输词条目录(以笔划为序) --》上传TXT02文件(于本贴本处20F)
--》词条(以分类目录为序) --》上传TXT03文件(于本贴本处20F)

(未準備手輸全文)
(手輸之文字,擬『正體字』)

Chrome浏览器 好好用,5该晒

本帖子中包含更多資源