QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 68293|回復: 95

[資料收集] 粵語字典徵集粵字大行動,快啲嚟參加喇~~

粵語協會網上字典正式開通,現急需補充大量粵語字(包括粵語獨有的漢字如“嘅”、“咁”,以及在共同語中存在但在粵語中有特殊意義的漢字如“定”“得”)。希望各位踴躍參加呢個活動。
補充粵有兩個方式:
1、直接到網頁
http://www.cantonese.asia/dictionary/addnewchar.asp 填寫
2、按以下格式回覆本貼(其中打*號嘅為必填):
*粵語字(繁體):
粵語字(簡體):
*粵語拼音:
常見錯寫:
同音字:
收字根據(何本字典或哪個網頁):
本字:
*解釋:
英文解釋:
備註:
紫光拼音:
全拼:
五筆:
倉頡:
部首:
筆畫數:
閣下大名:

所加入粵字如果喺字典中已經存在相同項,則不備收錄,所以煩請各位加字前最好先到
http://www.cantonese.asia/dictionary檢索一下。
[此帖子已經被作者於2006-10-23 0:53:31編輯過]

Re:粵語字典徵集粵字大行動,快啲嚟參加喇~~

例: *粵語字(繁體):重 粵語字(簡體): *粵語拼音:zung6 常見錯寫:仲 同音字:頌 收字根據(何本字典或哪個網頁): 本字: *解釋:還:~係、~有 英文解釋:yet,still 備註: 紫光拼音:zhong 全拼:zhong 五筆: 倉頡: 部首: 筆畫數:9 閣下大名:highyun

Re:粵語字典徵集粵字大行動,快啲嚟參加喇~~

*粵語字(繁體):禁 粵語字(簡體): *粵語拼音:kam1 常見錯寫:衿 同音字:衿 收字根據(何本字典或哪個網頁): 本字: *解釋:耐:唔~用(不耐用),~着(耐穿),唔~睇(不耐看) 英文解釋: 備註: 紫光拼音:jin 全拼:jin 五筆:ssfi 倉頡: 部首:示 筆畫數:13 閣下大名:anl
*粵語字(繁體):勼
粵語字(簡體):
*粵語拼音:gou2 (~閤) gou1 (戆~~)
常見錯寫:鳩
同音字:鳩
收字根據(何本字典或哪個網頁):《说文》
本字:
*解釋:~閤(通"鳩閤" 集合 匯合) 戆~~(傻呼呼,傻屄屄)
英文解釋:
備註: 古同“”,勼,聚也。聚集。古同“
紫光拼音:jiu
全拼:jiu
五筆:
倉頡:
部首:
筆畫數:4
閣下大名:Lucciora
[此帖子已經被作者於2006-10-23 1:18:25編輯過]

Lucciora,你嗰個字係錯字。等我寫個正確嘅畀你睇啦,有憑有據?。

*粵語字(繁體):?
粵語字(簡體):
*粵語拼音: gou1 (戇~)
常見錯寫:鳩,九,勼,尻
同音字:鳩
收字根據(何本字典或哪個網頁):《漢字大字典》
本字:
*解釋:①男子陰。②粗口,罵人的話。趙樹理《好消息》:投降不投降,還是一?樣。
英文解釋:
備註:此字字形係尸下加求字。
紫光拼音:
全拼:
五筆:nfiy
倉頡:
部首:尸
筆畫數:10
閣下大名:Anl

[此帖子已經被作者於2006-10-25 11:06:54編輯過]

系啊﹐廣東話應該有一本廣東方言字的大詞典﹐收集廣東語中的生活詞彙﹐這樣廣東話才能發揚光大。

系,这样我们外地的人就可以更好的和你们交往。

以发扬你们的语言~~~~~~~

今朝又諗到一個詞唔曉寫:cik1 coet1咁轉。
  尋日有網友喺Q群問到兩個詞點寫:maang1 maang1緊、man3水。
  中午听楷叔嘅《碧血剑》听到一个久违咗嘅词:歪「拧」歪「情」,正字唔知係咪噉写。

我记得是好像有一本广东话词典的

不知道那里有的卖?

物體倒下稱為aam3低,呢個字唔曉寫。
哇~~~~你地好勁啊!!![em07]
QUOTE:
以下是引用Yuok在2006-11-20 8:47:41的發言:
  今朝又諗到一個詞唔曉寫:cik1 coet1咁轉。

彳 亍 咁轉

行 字拆分就係喇

點解我之前打嘅“?”咁耐都唔收錄落粵語字典度?

QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-11-25 12:01:51的發言:

彳 亍 咁轉

行 字拆分就係喇

左腳的步伐

cit7 ceot7咁轉係形容四處亂竄,行動好快,首先用“彳亍”就唔啱意思。另外“彳亍”嘅讀音係cik7 cuk7,唔係“cit7 coet7”咁轉。
QUOTE:
以下是引用Anl在2006-11-26 10:50:36的發言:
左腳的步伐

cit7 ceot7咁轉係形容四處亂竄,行動好快,首先用“彳亍”就唔啱意思。另外“彳亍”嘅讀音係cik7 cuk7,唔係“cit7 coet7”咁轉。

cit7 ceot7咁轉嘅意思喺初時我覺得并唔係表四處亂竄,行動快。呢個好可能係現代粵語嘅引申議。

廣東俗考入面話佢嘅意思係"行步聲。左步為。右步為。『射雉賦』亻亍中輟。與躑躅通。"

《說文》云:「彳,小步也,象人脛三屬相連。」又云:「亍,步止也。」「彳亍」合起來,就係走走停停、停停走走嘅樣子。

至於讀音,我身邊唔少朋友發呢個音都有异,當然佢地都來自珠三角唔同地方,帶有口音在所難免。因此我認為“cit7 ceot7”,“cik7 cuk7”係一音之轉,而我自己係發”斥卓(入聲)"呢個音,當中有人又發"斥束".

正確嘅粵拼應該係cit1 coet1咁轉。漢字字典裏面對“彳亍”註音係cik1 cuk1,都有啲近磅。意思上同行都有關,不過我唔敢肯定。
發貼心情
粵語字典徵集粵字大行動,快啲嚟參加喇~~

《說文》云:「彳,小步也,象人脛三屬相連。」又云:「亍,步止也。」「彳亍」合起來,就係走走停停、停停走走嘅樣子。