QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[趣事趣物] 港男怒斥惡毒港女,周圍街坊拍手叫好!!!

反而系劳烦你睇清楚人地张贴再去马窒人未迟。棍子话佢贵亲封5蚊港纸利是,佢冇强调指称嗰5蚊系纸币。「港纸」嘅「纸」作「币」解,港纸=港币。除咗你冇人会局限解释为纸币。下次棍子嫁女,佢香港亲戚封5万港纸贺礼过佢,唔通你又话佢吹水:都冇5万面额嘅港纸!
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 14:40

噉請問,香港硬幣又應該點叫呢?
噉請問,香港硬幣又應該點叫呢?
xiss 發表於 2010-2-26 16:55

好似叫「斗令」、「大饼」卦。问阿单春王子清楚滴。
好似叫「斗令」、「大饼」卦。问阿单春王子清楚滴。
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 17:47

你究竟有冇去過香港咖??幫人圓場都要園得好少少吖,港紙=港幣,你勁!!我只係見過人哋將紙幣講成港幣,就未聽過人哋將硬幣將成港紙嘅,你咁犀利,話港紙都可以指硬幣,噉睇嚟你嗰個香港,都幾特別喔!!
再退一步講,唔該你諗下,親戚之間封利是,用硬幣封畀你,咁灰色幽默,係得你先至信

PS,粵嚟粵掂畀你講成「碌蔗」,丹尼你就叫「單春」,使君子你又叫「棍子」,一下次咁多人你都招呼曬,你把口好勁喔
你究竟有冇去過香港咖??
xiss 發表於 2010-2-26 17:48

未去过,省城都好少去。
棍子家有女初长成,回眸一笑百媚生。

嘿嘿!灯爷多啲同棍爷走动啦,话唔埋有机会招你做驸马嘎 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 16:04

望就係噉望,不過我都係仲意啲村妹多啲,够純

你究竟有冇去過香港咖??幫人圓場都要園得好少少吖,港紙=港幣,你勁!!我只係見過人哋將紙幣講成港幣 ...
xiss 發表於 2010-2-26 17:48

睇嚟你基本概念都未搞清。哩几日农闲,同你爹多几句。

我话港纸=港币,你反对。你认为港纸≠港币。按照你嘅逻辑,港纸只能够系纸币,咁美金一定金币,卢布一定系布币啦?!你再淫你裤袋入面嗰啲散子银仔出嚟睇真啲系咪银嘅。某日啲财经新闻话美国减息拖累港纸跌,按照你老哥伟大嘅头脑理解,静系港元纸币跌,港元硬币唔系港纸应该冇跌先啱嘎。唔该你话我知世界曾几何时发生过咁荒唐嘅事?

封硬币做利是就系灰色幽默,旧时喺陕西、山西某啲地方,结婚办喜宴,搵木板锯条木鱼出来摆上碟,打个芡撒几粒葱花就当红烧鱼待客,啲亲朋搵筷子撩啲芡喋下,心中想象鱼嘅鲜美,于是乎笑逐颜开,宾主尽欢。咁你话算乜嘢色幽默吖?人呢,少见自然多怪!

互相改下花名亲切啲嘛。掂过碌蔗有乜唔好吖,几多人求神拜佛都系为咗好似碌蔗咁掂咋嘛,你都有眼见新年流流大家都中意担碌蔗番屋企嘎啦。

「单春」又系好啫。好事成双,唯独哩样嘢以单为贵。极品大富大贵多数都系单嘅。俄国以前嘅老斯,我地嗰位训喺天乜square嘅,据内部文件记载都系单嘅。香港嘅老李,我上次同佢一齐如厕小解,顺便渺咗一眼,初步断定又系单嘅。通常单春都大粒过常人好多嘎,劲吖嘛。

「棍子」嘅专利系你嘅,你仲阴功,喺人地头顶淋咗啲排泄物。我心地好同佢冲干净,改良咗嘎啦。

我都想同你亲切啲改番个俾你,费事你话我厚此薄彼,慢待你。弊在Xiss英不英中不中,意译不成。夹硬用音译变成「稀屎屎」,又会犯咗你对棍子所犯嘅相同错误,不可取。等我再唸唸先。 :lol

睇嚟你基本概念都未搞清。哩几日农闲,同你爹多几句。

我话港纸=港币,你反对。你认为港纸≠港币。按照你嘅逻辑,港纸只能够系纸币,咁美金一定金币,卢布一定系布币啦?!你再淫你裤袋入面嗰啲散子银仔出嚟睇真啲系咪银嘅。某日啲财经新闻话美国减息拖累港纸跌,按照你老哥伟大嘅头脑理解,静系港元纸币跌,港元硬币唔系港纸应该冇跌先啱嘎。唔该你话我知世界曾几何时发生过咁荒唐嘅事?

封硬币做利是就系灰色幽默,旧时喺陕西、山西某啲地方,结婚办喜宴,搵木板锯条木鱼出来摆上碟,打个芡撒几粒葱花就当红烧鱼待客,啲亲朋搵筷子撩啲芡喋下,心中想象鱼嘅鲜美,于是乎笑逐颜开,宾主尽欢。咁你话算乜嘢色幽默吖?人呢,少见自然多怪!

互相改下花名亲切啲嘛。掂过碌蔗有乜唔好吖,几多人求神拜佛都系为咗好似碌蔗咁掂咋嘛,你都有眼见新年流流大家都中意担碌蔗番屋企嘎啦。

「单春」又系好啫。好事成双,唯独哩样嘢以单为贵。极品大富大贵多数都系单嘅。俄国以前嘅老斯,我地嗰位训喺天乜square嘅,据内部文件记载都系单嘅。香港嘅老李,我上次同佢一齐如厕小解,顺便渺咗一眼,初步断定又系单嘅。通常单春都大粒过常人好多嘎,劲吖嘛。

「棍子」嘅专利系你嘅,你仲阴功,喺人地头顶淋咗啲排泄物。我心地好同佢冲干净,改良咗嘎啦。

我都想同你亲切啲改番个俾你,费事你话我厚此薄彼,慢待你。弊在Xiss英不英中不中,意译不成。夹硬用音译变成「稀屎屎」,又会犯咗你对棍子所犯嘅相同错误,不可取。等我再唸唸先。砖拍后尾枕 發表於 2010-2-27 10:06

睇嚟你真系爹咗好多句,不過一句比一句廢
屌你兩句,你就知道自己幾咁無知兼白癡嘞:
我唔知你係唔係自細就係農村大,未見過世面,未睇過經濟新聞。港紙當然係特指香港紙幣,港幣或者港元先係香港貨幣嘅概稱,港幣、港元就對應「盧布」「美金」「美元」「人民幣」呢類稱呼。唔識就唔該收皮,返去睇多幾集財經新聞或者香港電視劇先再出嚟獻世。唔係你又去到香港同人講「大餅」,人哋真係當正你鄉下仔想到LOOK地。

聽聞粵協最近多咗隻癜狗逢人即吠,一入嚟就連屌數人花名,領教領教!!
睇嚟你真系爹咗好多句,不過一句比一句廢
屌你兩句,你就知道自己幾咁無知兼白癡嘞:
我唔知你係唔係自細 ...
xiss 發表於 2010-2-27 11:37

村民我心存忠厚,好心话你知李逵个逵唔系读鬼。你坚持要读成鬼都系阁下嘅自由。讨论紧正经嘢,要保持风度。做乜事干忽然发烂咋吖,屌屌声,癫狗都出埋嚟!?你小人家认真顽劣,以怨报德,出言不逊,对天吐痰。既然你系都要拿屎擦面,奋勇出丑,自曝其短,我地外人冇理由拦住你嘅。唔该继续啦。

人地用「识少少扮代表」嚟形容肤浅之人,你就乜都唔识就够胆扮代表,肤浅之极!见你中意问埋晒啲 「你究竟有冇去过香港咖??」「喺唔喺自细喺农村大,未见过世面,」之类嘅问题,亦可见你胸襟之浅薄小家。最鬼搞笑系,以你小人家咁嘅见识,居然好为人师,敦起个款嚟现身说法教育棍子如何摆正心态同富二代、香港人打交道。我唸棍子一众人等挭系笑到小肠气发作都有之,反正我开心咗成晚。发现你哩潎xisi虽然臭啲,但好有娱乐价值。

你写帖自爆,99年你仲系小学鸡。我同你算到尽,当你嗰年系6年鸡。咁你小人家今年约莫23~24岁。再考虑到你嘅智力资质,预埋你小学、中学阶段留咗两年级,咁都最多25~26左右。正路嚟讲,IQ唔低过80嘅人喺咁嘅年龄段,初步涉足社会了解世事已经晓得藏拙。但见你为港纸件事,不懂装懂,信口雌黄,大言不惭,估你智商最高唔会超过70左右。

总而言之,结论就是;同你哩种毫无自知之明、蠢而好自专,愚而好自用嘅冥顽不化之徒讨论正题系冇可能嘅,玩之可也。

推薦港臺節目:《港男·講女》、《港女·講男》

monfan 發表於 2010-2-27 17:27

睇過啦。。。
回覆 11# 使君子

3·我的性格,很明显受我班香港亲戚影响最大。十年前的初七,香港亲戚上来见个面,新年流流,突然爆句:「香港寸金尺土啊,我地屋企地方细,你以后来香港玩,记得千祈咪住我地屋企啊。」,一封利是5文港纸(同辈的广州亲戚50文一封),于是乎,我地一家三口谨记香港亲戚的教训,绝不拜访他们家。十年之后,我们一家三口住在河南的千尺单位,香港亲戚再度来访,我回敬:「广州家阵都系寸金尺土啊,不过都欢迎你地来我地屋企住。」香港亲戚一家大细当堂面都黄晒。

唉!真係冇錢都唔敢做你親戚!好在我啲內地親戚冇睇低又唔會單打我呢個窮港燦!

做男人
唔應該做到好似隻狗咁無晒人o既尊嚴,
係咪自己無條件所以不論好醜但求就手?
定係自己眼光有問題?
叫雞都唔使受o的咁o既氣!

高登起底組快快做野,
第二個趙燕萍黎喇.

xiss同砖拍你呢两兜废柴真系笑到我面都扭曲埋,连三岁细路睇过两集港剧都知道香港人叫硬币做「散银」啦,今时今日仲有听香港人叫「斗令」?即系话俾人听去医院叫护士小姐做「姑娘」一样。砖拍你D妄想症都好厉害下啵。你呢两条废物为左呢个低级错误拗左成个星期都死唔断气,写左堆场篇大论结果系废up,唔该你地两个,一个妄想症迫害狂,一个乡下自大中年男,睇来你有做港男既潜质,咁都讲得错,你的两兜友都好去死得啦,你地真系越来越搞笑,得闲再上来笑过。哈哈~~~~
我都認為港紙就係紙幣,硬幣一般唔會講成係「紙幣」。
而且封利市好少有人封硬幣啩。
可能使君子記錯金額?
人地真係封咗10文?
定當年香港真係應該有5文紙幣?
香港經濟騰飛前你話有冇五文紙幣啦。

粵語叫硬幣係叫「銀仔」,「散銀」係指散碎銀子(紙),同義詞有「濕柴」、「散子(紙)」,姑娘而家都重有好多人嗌。港紙、港幣、港銀係通嘅,不過港幣比較有啲書面嘅味道,而港紙則比較普及,散銀則相對比較少用,亦有啲古。

斗零以前廣州都有用,但頻率唔多。粵語「紙幣」就叫「紙幣」。

喺而家啲人民幣一文硬幣通行前,之前都係以紙幣通行,噉你話香港有冇可能冇五文紙幣,我話有可能有,但係已經唔再發行及流通。所以你喺市面上搵唔到。
一文同五文紙幣係香港都曾经有過,不過呢樣嘢唔識都好閑,最多比人笑吓見識小啲..... thumbnail_400_400.jpg

不過若因對方係鄉下人就出言不遜,小媽拆蟹,除咗比大家知道你愚昧无知兼冇人格之外,唔知你仲得到啲咩嘢?廣卅人都比你影哀晒,羞與你為伍!
一文同五文紙幣係香港都曾经有過,不過呢樣嘢唔識都好閑,最多比人笑吓見識小啲.....

不過若因對方係鄉下人 ...
雨夜街燈 發表於 2010-3-3 08:23

小媽拆蟹就止?分分鐘噉添噃:「祝你冚家鏟」——好家教呢!
回覆 37# 外外星人

咦.外外再現江湖?休養生息咗噉耐,何出此言呢?

港紙 係可以理解做港幣冇錯
但上面幾位仁兄搬幾多理論都好
真係冇乜香港人會叫五蚊雞做五蚊紙囉
硬野就叫五蚊銀啦
如果使君子收到真係五蚊紙幣 封古董銀紙比你果個親戚都幾大方下
樓上,唔該你睇下人哋講嘅時間。