QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3441|回復: 11

[問音問字] 請問幾個字,唔識寫

1.hung5                用硬物敲打咁解
2.san(未知音)         物品壞了咁解。例:部機san咗啦,唔用得。
3.ok(未知音)           向上望,例:ok高個頭望住個天
4.lap1                   拿走,一掃而光。 例:D嘢畀個賊仔lap1曬走。
1-系唔系hung1?有人用铿,我个人用夯
2-神
3-好像说是昂
4-系laap3,字唔知
1.有人話係「摼」
2.好似唔係呢個字呱
3.昂,唔係讀「ngong4」咩
4.嗯,係laap,不過只字真係無人識?
第二個我比較肯定,因為我哋平時有講神神化化,而且好似同「發神經」有啲關係

至於第三個ngok6,考慮音變嘅話同昂比較接近
哦,確實係用「神」?
不過,原來我哋平時講嘅嘢咁多字都寫唔到架?或者係少人識寫哦,反而啲生僻字會嘅人多啲
第四是納.
疑本從手部.
1.摼。音鏗。【說文】擣頭也。【廣韻】撞也。
4.擸。音臘。持也。
昂读得快会变成ngok嘎。而且又有「昂昂」尔个词(头岳岳)。高仰貌。 元 赵孟頫 《题耕织图奉懿旨撰》诗之十六:「四月夏气清,蚕大已属眠。高首何昂昂,蛾眉復娟娟。」

我估第三個係「岳頁」。
我都想问下:
咩嚟「o架」?(口字旁+架)
乘升降机:搭「Lep」(車+立)
呢两个字点打呀?各位哥哥
我都想问下:
咩嚟「o架」?(口字旁+架)
乘升降机:搭「Lep」(車+立)
呢两个字点打呀?各位哥哥 ...
harry_9787885 發表於 2010-2-22 17:45

試下用 輕鬆粵拼輸入法V3.0
回覆 11# UngooChan

唉,小弟見識尚淺,唔識用呢種輸入法呀!