QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 277575|回復: 151

[輸入法] 【下載】四年磨一劍,輕鬆粵拼輸入法V3.0發佈!(最後更新:2009.10.13)

發佈者語:簡單嚟講,主流嘅拼音輸入法功能喺3.0版本裏面都有體現,例如自動造詞、自動調頻、繁簡轉換、更換皮膚、細胞詞庫(3.0未加入詞庫)等等,而且幾乎兼容2000年後嘅所有Windows系統。廢話少講,請盡情享用!

2009.10.13更新自動調頻。

※※※※※※※※※※※※※※※※  三萬粵字•繁簡通打
  ※ 輕鬆粵拼輸入法V3.0    ※  百萬詞彙•隨時增添
  ※※※※※※※※※※※※※※※※  標準拼音•無需另學

★ 採用《香港語言學會粵語拼音方案》。

☆ 可輸入UNICODE5.2.0d字符集内的任何繁簡體可讀粵語漢字。

★ 適用於Windows 2000/XP/2003/Vista/Win7等32位或64位繁簡體作業系統。

☆ 免費軟件自由複製,版權所有 (C),2009,粵語協會(Cantonese.Asia)。

粵語拼音方案詳細教程(附真人發聲示範)點擊

下載地址:點擊下載

安裝說明

☆ 安裝此版本之前請務必卸載舊版,並重啓計算機。

☆ 若要顯示所有的粵語文字,需要安裝最新版本的「海峰超大字符集」,目前版本是5.4,衹能用於 Windows 2000 / XP / 2003 / Vista / 7。
當前主流Windows系統無需安裝

更新記錄

★ V3.0 --2009.10.1
☆ 更新Uncode5.2.0d中的Ext.C可讀粵語漢字,可打出單字29131個。
☆ 採用周永先生授權的輸入法平臺,使用體驗大幅提升。
☆ 增加漢語拼音引導鍵,輸入字母R之後,可以輸入漢語拼音。

★ V2.1 --2005.8.7
☆ 選字框中能顯示 CJK + CJK Ext.A + CJK Ext.B(WinNT/2000/XP/2003中)大字符集內的所有繁、簡體可讀粵語文字。

☆ 得益於 hhhhwwww 製作的 IME 擴展模塊,本輸入法現在可以用左Shift直接切換中英文狀態;小鍵盤的 「.」不會變為「。」;空碼時不再鎖定鍵盤,漢字上屏后,編碼輸入框同時消失;可用 ;『 選擇二三重碼。

☆ 「動態碼長」,即唯一碼自動上屏。唯一的三碼詞組或全碼單字不上屏。小於最大碼長而無后繼碼,重碼時自動轉為候選狀態。小於最大碼長有重碼時,一次空格上屏。

☆ 改進輸入法界面,完善安裝和卸除程序,感謝老五筆的作者 迷迷糊糊 製作的完美 IME 卸除模塊。

★ V2.0 --2005.8.3
☆ 繁體詞庫版,可輸入UNICODE字符集內的任何繁簡體可讀粵語文字,擁有二十萬詞匯。

★ V1.2 --2005.6.18
☆ 繁體單字穩定版,增加170個單碼簡碼字,加快打字速度。

★ V1.1 --2005.6.16
☆ 繁體單字測試版

★ V1.0 --2005.6.11
☆ 繁體單字測試版

版權聲明

粵語詞庫碼表版權屬於粵語協會(Cantonese.Asia)。
輸入法平臺由軟體作者周永(dgod.osa@gmail.com)授權使用。
輸入法皮膚均從網上收集,版權屬於原製作者。

libglib-2.0-0.dll來自Glib,基於LGPL協議。

已知問題 & FAQ

輕鬆粵拼輸入法V3.0問題收集帖

四年磨一劍,輕鬆粵語拼音輸入法V3.0發佈!

唔該晒Ultra兄!辛苦晒您喇! 十二份感激!!!亦非常感動!!!

四年磨一劍,輕鬆粵語拼音輸入法V3.0發佈!  我哋嘅粵語拼音輸入法V3.0軟件終於喺今日正式面世為粵語人士及漢字人士提供更加方便嘅粵語文字漢字電腦輸入!

好多謝為輕鬆粵語拼音輸入法V3.0作出貢獻嘅所有工作者!!!亦好多謝我哋嘅粵語協會!!! 

我哋要繼續努力!繼續努力為我哋嘅粵語文化做出更好嘅貢獻!!!

撐!
千呼萬喚始出來

正在下载分享中,多谢Ultra兄!

恭喜恭喜!

不才陋詩一首,以表賀意:

今朝件野出咗爐
絶嘆仝人藝技高。
一式輕鬆輸入法
千秋偉業始開騷。

多謝曬你哋啊~~
終於出到!普粵同慶 不過點解默認顯示係簡體嘅?重有,詞序點樣設成自動調頻? [ 本帖最後由 Jean 於 2009-10-12 11:54 編輯 ]

呢鋪,唔浦頭都唔得啦。

點解冇設置功能嘅?

支持啊!!!係个人开发定係有公司支持?

支持,都等了两年了

之前一直使用2.0版本的,今日終於有機會升級了版本。

試用過,感覺好好多,有了簡體,辭彙豐富,輸入快得多!

好似唔錯噉啵
真好几好用咁喔,有正体字,有残体字!任君选择! good

睇嚟要開番支香檳賀吓佢先

原帖由 Jean 於 2009-10-12 10:56 發表 終於出到!普粵同慶 不過點解默認顯示係簡體嘅?重有,詞序點樣設成自動調頻?

已經設置咗自動調頻,請重新下載安裝。

呢个软件真系冇得顶,最令我惊喜嘅系佢可以「自己造词」!!以后想打咩都好方便!!
呢个软件真系冇得顶,最令我惊喜嘅系佢可以「自己造词」!!以后想打咩都好方便!!!

期待已久!真正實現智能粵語輸入法嘅軟件!

不過,希望不久將來推出新版本,可以有以下嘅自选:

J   改为 Y

YU 改为 V (V 等于 ü )