QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 南粤高凉仔

[問音問字] “父母”仲有咩叫法啊?

我指的是叫「阿爸阿妈」可能是受西南官话影响。

原帖由 对一华 於 2009-10-9 01:59 發表 我指的是叫「阿爸阿妈」可能是受西南官话影响。

应该唔系。如桂林话发/siau/柳州话中「晓」发成/heau/,粤语发/hiu/。难道话柳州话受粤语影响?

这不是是汉语原来的语音就是/h/,只不过桂林跟北方接触频繁,语音发展比同为西南官话的柳州话要快,/h/音出现腭化,但又没形成如北方的j、q 、x三个舌面音,所以用传统嘅舌尖音s代替。而柳州比较保守,保持舌根音嘅语音,你就唔能话柳州话根桂林话唔同,原因系受白话影响。

我的意思是,粤语原来称呼父母「老X老X」,但受英语的影响有的人用Daddy Mammy。因此有的人用「阿爸阿妈」,如果不是粤语原来就有这种用法的话,也许是从其它方言传来的。
原帖由 对一华 於 2009-10-9 09:33 PM 發表 我的意思是,粤语原来称呼父母「老X老X」,但受英语的影响有的人用Daddy Mammy。因此有的人用「阿爸阿妈」,如果不是粤语原来就有这种用法的话,也许是从其它方言传来的。 ...

爸爸、媽媽原本都是英文外來語
我老母叫我亞婆做「亞嬸」嘅,唔知各位同胞有冇呢种叫法?

我仲系搞唔明白,老母同老妈子边个称呼好一滴?

有尐人嗌「爸爸」叫「阿爹」、「老头子」,我就嗌「伯公」;

有尐人嗌「妈妈」叫「阿娘」、「娘亲」,我就嗌「阿娘」,而我阿娘嗌佢妈妈叫「阿奶」。

原帖由 小谭 於 2009-10-11 07:59 發表 我仲系搞唔明白,老母同老妈子边个称呼好一滴?

老媽子係上海人對屋企女傭叫法。你話邊個叫法好喇!
原帖由 余OK 於 2006-1-18 05:07 發表 講起廣西梧州對老母嘅一種叫法,眞係幾搞笑:老乸。。。

「乸」係古越语,有两义,一指母亲,一指田地。大概因为在古代,生我者母,活我者田,所以就咁嘞。
指田地时,而家广东一般写作「那」字,粤西桂东一带地名多出现此字。
至于指母亲时,广东另造一字——「乸」,母亲也。如「两仔乸」(母子俩)。

昔日我地五十万秦军进入岭南,平定越乱,为咗让五十万大军在广东安居乐业,曾向始皇帝请求调发妇女以供士兵婚配,但始皇帝净畀咗一万五,基本畀班军官娶咗先嘞,而大批嘅秦军士卒惟有勉为其难,求其抢啲越女做老婆,生咗子女后,啲越女又唔识用汉语教啲仔女叫「母」,就乱咁教啲仔女用越语叫自己做「乸」。
不过,喺我地广东人眼中,越人,番蛮之人也。
所以,「乸」字更多用来指雌性嘅动物,如猪乸(母猪),鸡乸(母鸡)。
原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-9 22:51 發表 我老母叫我亞婆做「亞嬸」嘅,唔知各位同胞有冇呢种叫法?

我老母叫我阿婆做「二婶」,叫我阿公做「二叔」。
旧时嘅人比较迷信,认为命贵嘅细路,个天会妒忌,会多病痛,易夭折,而无父无母嘅贱命之人反而容易养大,所以,就禁止仔女叫自己做「父母」,而只能叫「叔婶」,等个天以为啲仔女係无父无母嘅,咁就唔会去害啲仔女。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-10-17 11:39 發表 我老母叫我阿婆做「二婶」,叫我阿公做「二叔」。旧时嘅人比较迷信,认为命贵嘅细路,个天会妒忌,会多病痛,易夭折,而无父无母嘅贱命之人反而容易养大,所以,就禁止仔女叫自己做「父母」,而只能叫「叔婶」,等个天以为啲仔女係无父无 ...

估唔到有段咁嘅典故,受教啦

我啊爸一直叫我啊爷做「啊叔」噶
我十几岁个阵,开始嗌爸爸做「老窦」,嗌啊妈做「老母」,不过妈妈极唔钟意「老母」,可能啲大人觉得「老母」唔好挂

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-10-17 11:25 發表 「乸」係古越语,有两义,一指母亲,一指田地。大概因为在古代,生我者母,活我者田,所以就咁嘞。指田地时,而家广东一般写作「那」字,粤西桂东一带地名多出现此字。至于指母亲时,广东另造一字——「乸」,母亲也。如「两仔乸」(母子俩 ...

作得都几好嘅,不过点解释「乸型」呢个词。你唔会话卑我知你会指住头公猪,话渠系「乸型」呱?

"喺我地广东人眼中,越人,番蛮之人也。"「广东」一词从几时有,从宋代把广南路分为广南东路同广南西路开始。系宋之前好自然冇广东人呢个概念。广东一词出现之后,你能够保证汉越混居上千年,所有广东人身上冇你口中所谓嘅「番蛮之人」嘅「越人」嘅血统?如果有,咁你咁睇低「越人」,系唔系连自己一齐算埋睇低嗮?

原来乸与壮语的田有关,真是意想不到。

原帖由 csywashing 於 2009-10-22 18:38 發表 作得都几好嘅,不过点解释「乸型」呢个词。你唔会话卑我知你会指住头公猪,话渠系「乸型」呱?"喺我地广东人眼中,越人,番蛮之人也。"「广东」一词从几时有,从宋代把广南路分为广南东路同广南西路开始。系宋之前好自然冇广东人 ...

咁我解释畀你听啦!
所谓「乸型」,
即係话,你虽然係个公嘅,
不过你生得好似你老
咁个款,
即涂脂荡粉,重识得挢下只屘指嘅。
咁,我地就叫你呢停人做「乸型」。
(当然,我係假设你係公嘅,如果你係乸嘅,咁「乸型」其实係几啱你嘅。)

如果你係「乸型」嘅,
咁就证明你都几越下嘅,十足你地啲越人老乸。

如果你有男人味嘅话,
咁就证明你係条好「汉子」(大汉子孙)。

(北方人係
冇「乸型」嘅,因为佢地都冇越「乸」,不过佢地就多「胡」子嘅。)

声明一下,我係唔会睇唔起带有越人血统嘅汉人嘅,
因为,岭南汉人女子稀少,所以,你地嘅祖先为咗解决生理需要而去娶越女做老婆,係情有可原嘅,只要保持汉人血统之父本即可。