QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 神七咁早

[正字本字] 论粤人表示磨擦洗涤嘅所谓saang2字嘅本字

原帖由 神七咁早 於 2009-11-21 10:34 發表  

你话乜《康熙字典》嘅所兩切是否即系中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,读作saang2音

我之前已经建议你自行好好学下古时音韵和如何查字典嘎啦,本人并不负责义务普及教育工作

至于你话乜没有人跟帖表示赞同我,好明显你对2、3、7楼嘅发言,又系一如既往嘅视若无睹

你既然自认外行嘞,那又如何懂得区别何为行内人啊

外行当然一样可以质疑啦,不过那就未免贻笑大方了

注意一下口德。

言下之意,唔識康熙字典嘅人就冇權質疑你??你攞住本康熙字典究竟係鳩噏定呼吸都未有人知啦,我夠可以話你外行人充內行人啦。記得黃生已經連續N次話你鳩噏,但係你除咗識得鬧人之外,從未試過自己反思下自己嘅論述方式是否夠嚴謹。

我自認外行,亦都大把外行。我冇必要自學呢啲嘢嚟到睇你嘅論述正確與否,簡簡單單睇下你有冇攞出第三方認證就OK啦。

問題係,宜家就算內行人都唔見幾多人支持你。更可怕嘅就係,你除咗識得鬧質疑你嘅人之外,第三方認證就一啲都舉唔出,我喺15、16樓嘅質疑你更避而不談,到底係我貽笑大方,定係你貽笑大方??
神七,鬧人冇用咖,有本事,你回答我一下三個問題,唔係嘅話你再繼續鬧都冇用,反正你鬧咗咁多,你么嘢水平,已經有目共睹嘞。

講到尾,你嘅論述好多唔嚴謹之處無法解釋:

第一,單單從《康熙字典》引用資料,是否足夠??《康熙字典》內容是否真如你所述??無法證明,或者話你自己無法提出證明。反而係有人話返你「鳩噏」兼「雙重標準」

第二,《康熙字典》嘅論述,音義嘅表述,有冇畀你曲解其意,斷章取義??

第三,你話呢個係本字,噉點解冇第三方證明??全世界得你一個人識得查《康熙字典》??如果僅僅憑借《康熙字典》嘅表述就能夠確認本字,為何你無法舉出其它同你一樣嘅論述??

朽木不可雕也,愚子不可教也

徒然浪费唇舌,无异对牛弹琴

夏虫不可语冰,古人诚不我欺

原帖由 神七咁早 於 2009-11-21 15:58 發表 朽木不可雕也,愚子不可教也   徒然浪费唇舌,无异对牛弹琴   夏虫不可语冰,古人诚不我欺      

我叫你提供其它方面支持你嘅論據嘅資料嗟,你又唔提供。宜家即係點,你回避問題囉,你心虛囉。

支持一下神七兄。

話神七鳩噏嘅人唔止我一個,我發覺粵協不少人都對神七攞《康熙字典》當正字《聖經》,神七自己做教宗嘅行為好鄙視,反而係著名保皇黨紫鳳凰鼎力支持

无非係个「俗字」同「正字」嘅问题嗻。好似个「俾」同「畀」,「俾」到而今都大把人用啦,你可以当唔识佢咩。又例如「佢」同「渠」,「佢」已经基本完全接替「渠」嘅代表第三人称嘅意思了。

个人意见係,有正字嘅尽量用咯,不过好似「渠」尔种又无咩人知又令人联想起「坑渠」嘅就用俗字「佢」好过。不过正如上面讨论,我觉得「搡」只不过係流通广一啲,都无证据话佢係恰嘅。认识係逐渐加深嘎嘛,我觉得我地就係汉语水平低,以致于好多字都识讲唔识写。《康熙字典》已经係一部贴近我地粤语嘅比较权威嘅字典了,你从现代汉语词典可能连个影都搵唔到,最多搵到个意思,但係读音已经完全係普通话,声韵已经面目全非了。

話爾個xiss孺子不可教也真係冇講錯,人哋通篇帖子,雖然未必個個苟同,但至少人哋認為佢推理得有紋有路,你睇下前邊都幾多人贊同佢本文嘅推論,當然喺某些方面大家意見有出入,但係人哋起碼懂得咩叫做尊重。

原帖由 紫凤凰 於 2009-11-22 23:46 發表 話爾個xiss孺子不可教也真係冇講錯,人哋通篇帖子,雖然未必個個苟同,但至少人哋認為佢推理得有紋有路,你睇下前邊都幾多人贊同佢本文嘅推論,當然喺某些方面大家意見有出入,但係人哋起碼懂得咩叫做尊重。 ...

你哋是否过于狂妄呢?我来来去去都只系「存疑」,「存疑」就系唔尊重??噉唔通唔畀质疑咩??我又唔系话你哋错,我只系强调「存疑」嗟。

反倒系部分人自以为是,攞住本《康熙字典》喺道当圣经,左一句「愚蠢」右一句「朽木」再加句「朽木」,差在未爆句「低B」出嚟。紫凤凰就重衰,一入嚟就加入战火,表面上支持,实质系借刀杀人,公报私仇,以报自己被人识破嘅「羞耻」之恨。丝毫唔明白宜家系学术讨论,连对一个参与讨论嘅人最基本嘅人格尊重都做唔到!!你可以睇睇我由此至终嘅发言,我由头到尾都只系质疑神七嘅分析,但系神七就由头到尾喺道对我人格进行攻击。

呢张帖系学术讨论帖,如果沦为吵架帖就无谓嘞,我再次强调

神七嘅分析缺乏足够嘅验证支持,尚待证实。正字唔系儿戏之事,就连学术界能够调动众多资源嘅专家自己考究出嚟嘅结果都重要同其它专家交流验证,更何况只系一个网站嘅一名网友嘅自己考证???

邊個嘈起先,大家心知肚明。更況你根本冇學術談論。 [ 本帖最後由 紫凤凰 於 2009-11-23 22:53 編輯 ]

UniCode: U+3F3D

English

fragments of a tile haven't been kiln-dried completely, to rub out the filth with broken tiles

《唐韻》初兩切《集韻》《韻會》《正韻》楚兩切,