QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8217|回復: 31

[正字本字] 论粤人表示磨擦洗涤嘅所谓saang2字嘅本字

查实,粤人表示磨擦洗涤嘅所谓saang2字嘅本字其实系「㼽」字

「㼽」字于《康熙字典》中嘅注音为:《集韻》《韻會》《正韻》所兩切

其中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,亦即系读作saang2音

「㼽」字于《康熙字典》中嘅注释为:《說文》磋垢瓦石《徐註》以碎瓦石去垢《博雅》磨也

综上所述,「㼽」字无论字音或字义均与粤人表示磨擦洗涤嘅saang2字相符,且最早见于东汉《說文解字》

因此,粤人表示磨擦洗涤嘅所谓saang2字嘅本字其实系「㼽」字

附注:有人认为粤人表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字系「漺」「磢」「摤」「搡」「㨘」等字,此实为错误

「漺」「磢」二字嘅字义虽均解作磨擦洗涤,但其最早分别见于东晋《揚子方言註》与《江賦》

「摤」字嘅字义虽亦解作磨擦洗涤,但其最早见于唐朝《唐韻》

「搡」字嘅字义解作推掷触撞,并无磨擦洗涤之义,且其最早见于宋朝《集韻》

「㨘」字纯粹为生拼硬凑嘅自造形声字,于正式出版发行嘅字典中并无任何解释

「漺」「磢」「摤」「搡」「㨘」等字,不论字义字音是否相符,均晚于「㼽」字出现

非常好!

我都支持!

朱老兄,阁下唔系一向反对孔仲南,对《广东俗语考》不屑的吗?

为何如今又信孔仲南呢阁下双重标准好犀利嚄

原帖由 黄百万 於 2009-11-18 23:36 發表 朱老兄,阁下唔系一向反对孔仲南,对《广东俗语考》不屑的吗?为何如今又信孔仲南呢阁下双重标准好犀利嚄

我所引用嘅资料系来自《說文解字》、《博雅》及《康熙字典》,而非来自孔仲南嘅《广东俗语考》

况且孔仲南嘅《广东俗语考》虽然错误百出,但系并非一无是处

你黄百万嘅语文理解能力真不愧为文盲水平

原帖由 神七咁早 於 2009-11-19 00:06 發表   我所引用嘅资料系来自《說文解字》、《博雅》及《康熙字典》,而非来自孔仲南嘅《广东俗语考》   况且孔仲南嘅《广东俗语考》虽然错误百出,但系并非一无是处   你黄百万嘅语文理解能力真不愧为文盲水 ...

阁下双重标准好犀利嚄!

彭生好早經已論過。不過佢話俾個波saang2到都係用㼽我就唔係好認同。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-11-19 23:41 發表 彭生好早經已論過。不過佢話俾個波saang2到都係用㼽我就唔係好認同。

查实,表示被个「波」saang2到嘅saang2字其实应该用「搡」字

「搡」字于《康熙字典》中嘅注释为:《集韻》寫朗切《韻會》蘇朗切。搷也。 

其中古拼音为心母宕摄开口一等唐韵上声,亦即系读作saang2音

而「搷」字于《康熙字典》中嘅注释为:擊也。急擊如投擲之勢。

由此可见,表示被个「波」saang2到嘅saang2字其实系「搡」字

因此,表示击打嘅「搡」saang2字与表示磨擦洗涤嘅「㼽」saang2字系有所区别嘅

原帖由 neolite 於 2009-11-14 16:12 發表 摤手係应该用摤或者磢嘅。摤,磨滌也。或作磢。从石,指其物,从手,指其事。   至于个搡,虽然读音一样,但表示击打、用力推嘅意思,好似搡波饼,畀个波搡亲。

终于有人同我观点一样

照噉睇,神七認為,只要自己按照拼出嚟嘅音對,意思啱嘅話,就肯定係本字嘞。

不過我想問,噉樣就足夠咯咩??

重有,如果僅僅從音義兩方面著手,「摤」字都符合吖,噉點解你又否定呢個字呢?
還有,「搡黃牛」又如何解釋呢?
原帖由 xiss 於 2009-11-20 17:58 發表
照噉睇,神七認為,只要自己按照拼出嚟嘅音對,意思啱嘅話,就肯定係本字嘞。

不過我想問,噉樣就足夠咯咩??

重有,如果僅僅從音義兩方面著手,「摤」字都符合吖,噉點解你又否定呢個字呢?
還有,「搡黃牛」又如何解釋呢?

真系忍住唔窒你都唔得,你条友仔真系愚不可及

你认为唔正确嘅话,可以指出错在何处,或者可以坚持己见

至于你话乜单凭音义如何否定「摤」字,好明显系你完全无认真咁睇完我嘅发言

之所以否定「摤」字系表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字,并非根据其音义,而系根据其出现嘅先后

「摤」字最早见于唐朝《唐韻》,而「㼽」字最早见于东汉《說文解字》

「摤」字既然晚于「㼽」字出现,又如何能系表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字呢

此外,你开口「搡黃牛」,埋口「搡黃牛」,真系笑死人,「搡黃牛」一词怕且只有你自己识解嘞

其实粤人所谓「saang2牛黄」嘅saang2字用「㼽」字或「搡」字都系可以嘅

用「㼽」字嘅「㼽牛黄」系表示洗牛内脏时洗到牛黄,「㼽」字解作清洗

用「搡」字嘅「搡牛黄」系表示劏开牛肚时摸到牛黄,「搡」字解作触摸

而「搡」字解作触摸,系出自《康熙字典》《新华字典》及《汉语大字典》中嘅注释,请自行查阅

原帖由 神七咁早 於 2009-11-20 21:49 發表  

真系忍住唔窒你都唔得,你条友仔真系愚不可及

你认为唔正确嘅话,可以指出错在何处,或者可以坚持己见

至于你话乜单凭音义如何否定「摤」字,好明显系你完全无认真咁睇完我嘅发言

之所以否定「摤」字系表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字,并非根据其音义,而系根据其出现嘅先后

「摤」字最早见于唐朝《唐韻》,而「㼽」字最早见于东汉《說文解字》

「摤」字既然晚于「㼽」字出现,又如何能系表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字呢

此外,你开口「搡黃牛」,埋口「搡黃牛」,真系笑死人,「搡黃牛」一词怕且只有你自己识解嘞

其实粤人所谓「saang2牛黄」嘅saang2字用「㼽」字或「搡」字都系可以嘅

用「㼽」字嘅「㼽牛黄」系表示洗牛内脏时洗到牛黄,「㼽」字解作清洗

用「搡」字嘅「搡牛黄」系表示劏开牛肚时摸到牛黄,「搡」字解作触摸

而「搡」字解作触摸,系出自《康熙字典》《新华字典》及《汉语大字典》中嘅注释,请自行查阅

唔使咁激動住,有本事唔需要鬧人。

第一,你嘅解釋,來來去去都只係你嘅解釋,從未有對呢方面有了解嘅第三方認證。據我所知,任何學說任何理論,單單一個人提出,只能夠當係推論,無論呢個人覺得呢個學說如何如何冇錯都好,要成為「正確」,要得到一定嘅支持量,但係你呢個理論,似乎來來去去得你一個人攞本《康熙字典》喺道引嚟引去。何來有支持啊?愛因斯坦嘅「相對論」都比人質疑咗半個世紀啦,更何況你一個小網民?

第二,懷疑你嘅學歷與學力,眾所周知《康熙字典》呢啲嘢,難聽啲講句係古董,唔係大眾都識嘅嘢,老老實實講我本人對佢唔熟悉,你攞本《康熙字典》引嚟引去,話呢樣話嗰樣,我都唔知你啱定錯。你話啱就啱咖喇?你又唔係么嘢大教授,有本事你咪講明你貴行囉~~而且,我見呢個論壇里面亦都有人否定你嘅意見吖,佢就唔啱,你就啱??你真係好「雙重標準」喔。

其實講到明,就係唔信你嘅一家之言,有本事嘅揾其它對呢方面足夠理解嘅人嚟到支持你。否則,你講再多一家之言,講自己有幾啱都好,鬧人哋有幾毒都好,都與「鳩噏」無異!!
其實你鬧我冇用咖,因為你嘅思維的確好成問題,首先,你僅僅從音義兩方面考究,但係僅僅係自己考究,又要人哋一定要相信你,重話人哋如果揾唔到錯就要相信你。OK,我就話你知邊道錯,你就係錯喺揾唔到其他人嚟支持你嘅理據。

重有最怪都係呢句「「摤」字既然晚于「㼽」字出现,又如何能系表示磨擦洗涤嘅saang2字嘅本字呢」,么遲出現嘅就唔可以做本字咩??呢個么嘢理論嚟咖!!

至于「搡黃牛」,確有此詞,麻煩你耐心啲,查下有關解釋。你一味對「搡黃牛」攻擊,話係我原創嘅,或者求其用句「用「㼽」字或「搡」字都系可以嘅」嚟到搪塞,真係好難服眾咖。
神七啊,老實講,我睇你嘅論述,單單從音義兩方面睇,係冇錯嘅。弊在,喺考究古字典方面,我係一個十足嘅外行,我都唔知你啱定錯,或者你有啲錯,內行一睇就睇得出,而我睇唔出,亦都唔出奇吖。

所以,神七你如果有本事嘅,就應該揾其它方面嘅資料嚟到佐證你嘅論述,例如,揾到某某方面同樣有你呢種睇法嘅,甚至話,某某資料經已係用緊呢個字嘞。而唔係一再重復你嘅論述(字典考究唔係佐證,僅僅係重復論述,因為你嘅論述本身就係一種字典考究),你應該做嘅係佐證,而唔係氣急敗壞噉樣去鬧質疑你嘅人。你一日繼續一家之言噉樣去論述,每個人就都有權利而且應該去質疑你。

原帖由 xiss 於 2009-11-20 22:27 發表

唔使咁激動住,有本事唔需要鬧人。

眾所周知《康熙字典》呢啲嘢,難聽啲講句係古董

我見呢個論壇里面亦都有人否定你嘅意見吖,佢就唔啱,你就啱??你真係好「雙重標準」喔。

其實講到明,就係唔信你嘅一家之言,有本事嘅揾其它對呢方面足夠理解嘅人嚟到支持你。

我就話你知邊道錯,你就係錯喺揾唔到其他人嚟支持你嘅理據。
么遲出現嘅就唔可以做本字咩??呢個么嘢理論嚟咖!!
至于「搡黃牛」,確有此詞,麻煩你耐心啲,查下有關解釋。

乜你以为「愚不可及」一词净系用来闹人嘎咩,唔识就老老实实查下词典啦

你到底知唔知道《康熙字典》嘅学术价值及学术地位嘎,真系无知者无畏啊

要否定我嘅论点完全可以,如若你认为自己系对嘅话,完全可以提出你嘅理据并指出我嘅错处

当然有人支持我嘅观点固然可喜,但即使无人支持我嘅观点,我亦毫不在乎

原来你以为迟出现嘅字都可以叫做「本字」嘎,真系笑死人啰,乜叫「本字」自己查下词典啦

「搡牛黄」或「炒黄牛」就有听过,但「搡黃牛」又真系闻所未闻嘞,呵呵

原帖由 xiss 於 2009-11-20 22:39 發表

字典考究唔係佐證,僅僅係重復論述

每個人就都有權利而且應該去質疑你

你呢条友仔真系连乜叫小学之道都唔识嘎,令人为之发笑

欢迎各位质疑我嘅论点,不过最好系基于有理有据嘅质疑

如毫无理据而只系基于「就係唔信你」,那就未免可笑嘞

原帖由 神七咁早 於 2009-11-20 23:26 發表  

乜你以为「愚不可及」一词净系用来闹人嘎咩,唔识就老老实实查下词典啦

你到底知唔知道《康熙字典》嘅学术价值及学术地位嘎,真系无知者无畏啊

要否定我嘅论点完全可以,如若你认为自己系对嘅话,完全可以提出你嘅理据并指出我嘅错处

当然有人支持我嘅观点固然可喜,但即使无人支持我嘅观点,我亦毫不在乎

原来你以为迟出现嘅字都可以叫做「本字」嘎,真系笑死人啰,乜叫「本字」自己查下词典啦

「搡牛黄」或「炒黄牛」就有听过,但「搡黃牛」又真系闻所未闻嘞,呵呵

神七兄,請冷靜,你好激動啊。語氣唔使咁重嘅。

我重申啦,我揾唔到你錯,但係亦都唔敢接受你對,因為你揾唔到第三方嚟到佐證你嘅觀點啊。

至于本字問題,我覺得,唔通越早出現就一定係本字咩?我理解,某個詞,如果最初使用呢個詞嘅人,其實就係指嗰個字,噉樣,呢個字就係本字啦,唔理佢出現得遲定早吖。

「搡牛黃」,係嘞,「搡黃牛」係我搞錯。

噉樣我問,「搡牛黃」又如何解釋呢?要知道,「搡牛黃」呢個同「saang2」有咁大聯系嘅詞語有好多地方用緊,都係寫成「搡」,即係有好多第三方資料佐證,既然如此,你就唔可以對「搡」字嘅可能性置若罔聞啦。
你嘅發言:
查实,粤人表示磨擦洗涤嘅所谓saang2字嘅本字其实系「㼽」字

「㼽」字于《康熙字典》中嘅注音为:《集韻》《韻會》《正韻》所兩切

其中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,亦即系读作saang2音

「㼽」字于《康熙字典》中嘅注释为:《說文》磋垢瓦石《徐註》以碎瓦石去垢《博雅》磨也

综上所述,「㼽」字无论字音或字义均与粤人表示磨擦洗涤嘅saang2字相符

確實,你所引用《康熙字典》嘅內容應該唔會有錯(藍色字),因為係出自《康熙字典》,《康熙字典》關於呢隻嘅解釋,呢隻字嘅注音,固然冇錯啦,但係,你嘅推理部分,即係紅色字部分,就需要懷疑一下嘞。因為呢部分內容好似係你「原創」。

首先,讀音上,《康熙字典》僅僅話係《集韻》《韻會》《正韻》所兩切,冇話到「其中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,亦即系读作saang2音」,康熙字典裏面嘅反切,真係切出saang2呢個音咩?好似係得你噉話嗟。當然,我本人唔識反切,無從根據自身知識去推敲,只能根據最簡單嘅方式——有冇人認同你噉推理,即係有冇人同樣贊同你「亦即系读作saang2音」嘅講法。好抱歉,至今,跟貼嘅人,冇人表示贊同你。而我,只能懷疑你,當然,唔係因為我唔想信你,而係因為冇其它人贊同你,所以我唔敢信你。

感覺你有啲搞錯曬,自以為引用《康熙字典》就代表《康熙字典》咁權威,人哋質疑你就係質疑《康熙字典》

錯了,你唔代表《康熙字典》,你只係引用《康熙字典》嘅原文解釋,裏面嘅解釋係死嘅,你個人係生嘅,你引用原文意思作推論,到底有冇曲解愿意,斷章取義等等呢??無從稽考!!因為我本人對《康熙字典》唔熟悉,相信亦都唔少人同我一樣,你要說服大多數人,包括對《康熙字典》唔熟悉嘅人,相信你對《康熙字典》嘅理解冇錯,最簡單嘅方法,亦都係有效嘅方法,就係揾另外一啲人,對呢方面同樣有研究嘅人,出嚟表示,贊同你嘅觀點,即係獲得行內公認,噉樣,外行嘅人先可能絕對認同你。否則,質疑你係好正常嘅一件事。正如愛因斯坦嘅相對論,宜家全球對話啱,但係唔係全球人類都識高能物理吖,但係點解大家都認同佢呢?唔需要大家都熟悉高能物理再去評判,只要熟悉高能物理嘅人都贊同愛因斯坦嘅講法,以及行內認同就OK嘞。同你,你嘅「《康熙字典》考究」論,正確與否,外行嘅人,唔熟悉嘅人要去評判,只需要睇睇有冇行內嘅人,同樣熟悉有關方面嘅人認同你嘅講法就OK啦,宜家冇喔,噉外行嘅人繼續質疑你,理所當然嗟。

李兄,枯木逢春!

原帖由 xiss 於 2009-11-21 01:53 發表 至于本字問題,我覺得,唔通越早出現就一定係本字咩?我理解,某個詞,如果最初使用呢個詞嘅人,其實就係指嗰個字,噉樣,呢個字就係本字啦,唔理佢出現得遲定早吖。
噉樣我問,「搡牛黃」又如何解釋呢?要知道,「搡牛黃」呢個同「saang2」有咁大聯系嘅詞語有好多地方用緊,都係寫成「搡」,即係有好多第三方資料佐證,既然如此,你就唔可以對「搡」字嘅可能性置若罔聞啦。

既然本字系最早使用嘅表示同一音义嘅字,又何来唔理出现迟早啊,正一自相矛盾

我已经在11楼嘅发言中对「搡牛黄」一词作出了解释,可惜你始终习惯于视若无睹

原帖由 神七咁早 於 2009-11-21 09:58 發表   既然本字系最早使用嘅表示同一音义嘅字,又何来唔理出现迟早啊,正一自相矛盾   我已经在11楼嘅发言中对「搡牛黄」一词作出了解释,可惜你始终习惯于视若无睹     ...

麻煩睇睇我15、16樓嘅發言,

第一,本字問題,不允許某字出現前尚未有某種用法嗎?噉樣某種用法嘅本字自然亦都係嗰個字,至于呢個字可能又係由其它地方嘅用字演變過嚟,或者與其它先前嘅字意思相近,亦都唔能夠影響某字就係本字呢個事實吖。本字就係「原本使用嘅字」,又需要理呢個原本使用嘅字有冇之前同佢意思相近嘅字咩??字唔會論資排輩吧。

第二,「搡牛黃」呢個詞,似乎係你對眾多第三方資料熟視無睹,硬要堅持自己嘅「獨特見解」喔。或者話,你無法解釋到,點解眾多第三方資料,用「搡牛黃」,而唔用你嘅「㼽牛黃」,唔通全世界得你一個人識得查《康熙字典》??全世界識得用《康熙字典》嘅人應該都有一定數量吧,點解又唔見其他人提出與你一樣嘅觀點呢???

冇人存心為難你,只係覺得你嘅好多論述都尚欠「第三方認證」呢個重要步驟,有欠公允。

到底我係存心為難你,定抑或質疑得有道理,其它人睇過其中內容,以及你嘅回復,自有其思考。

原帖由 xiss 於 2009-11-21 01:59 發表 首先,讀音上,《康熙字典》僅僅話係《集韻》《韻會》《正韻》所兩切,冇話到「其中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,亦即系读作saang2音」,康熙字典裏面嘅反切,真係切出saang2呢個音咩?好似係得你噉話嗟。當然,我本人唔識反切,無從根據自身知識去推敲,只能根據最簡單嘅方式——有冇人認同你噉推理,即係有冇人同樣贊同你「亦即系读作saang2音」嘅講法。好抱歉,至今,跟貼嘅人,冇人表示贊同你。而我,只能懷疑你,當然,唔係因為我唔想信你,而係因為冇其它人贊同你,所以我唔敢信你。

同你,你嘅「《康熙字典》考究」論,正確與否,外行嘅人,唔熟悉嘅人要去評判,只需要睇睇有冇行內嘅人,同樣熟悉有關方面嘅人認同你嘅講法就OK啦,宜家冇喔,噉外行嘅人繼續質疑你,理所當然嗟。

你话乜《康熙字典》嘅所兩切是否即系中古拼音为生母宕摄开口三等陽韵上声,读作saang2音

我之前已经建议你自行好好学下古时音韵和如何查字典嘎啦,本人并不负责义务普及教育工作

至于你话乜没有人跟帖表示赞同我,好明显你对2、3、7楼嘅发言,又系一如既往嘅视若无睹

你既然自认外行嘞,那又如何懂得区别何为行内人啊

外行当然一样可以质疑啦,不过那就未免贻笑大方了

原帖由 xiss 於 2009-11-21 10:13 發表 到底我係存心為難你,定抑或質疑得有道理,其它人睇過其中內容,以及你嘅回復,自有其思考。

长篇累牍唯独此句最为中肯