QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16158|回復: 28

[謝絕錯音] 一个畀"煲冬瓜"影响咗嘎字

本人姓名里带有一个"涛"字,本应正确读法系tou4,杨桃嘎「桃」字发音,但我发觉好多土生土长广州人读我嘎「涛」读成tou1(滔),可见系读书果阵普通话发音嘎影响。真系郁闷!
噉咪見一個讀錯嘅,當面指正一個囉。重要加多句「粵語還粵語,煲冬瓜還煲冬瓜,唔好混淆」
莫讲话个"涛"字,就算糸你E +讲的"真系郁闷"果个"郁闷",都经已捞到唔使恨!
原帖由 hippy888 於 2009-11-7 17:37 發表 莫讲话个"涛"字,就算糸你E +讲的"真系郁闷"果个"郁闷",都经已捞到唔使恨!

噉又話「撈」?人哋北方人用嘅詞語,我哋覺得好用,借用一下,吸收入嚟粵語,為我所用,亦都叫做撈??

既然如此,北方人夠用簡體字啦,你又用?依你邏輯,你咪一樣撈到爆?
莫讲话个"涛"字,就算糸你E +讲的"真系郁闷"果个"郁闷",都经已捞到唔使恨!

我淨係知道有啲人將嗰個詞讀成 juk1mun6……明明係wat1mun6

原帖由 Chitano 於 2009-11-7 19:12 發表 我淨係知道有啲人將嗰個詞讀成 juk1mun6……明明係wat1mun6

嗯嗯,我啲F已經好多人講成yuk1 moon6,搞到我次次都要糾正佢哋,點知佢哋下次重係照舊讀成yuk1 moon6

广东话当然可以吸收外来语言.

但有一个原则是:广东话入边本身冇呢个词的,譬如话:假大空,走后门.呢D都可以用.

"郁闷"一词捞味十足,广东话入边另有相似用词,你唔用广东话的而只用捞话"郁闷",则此广东特有的用词将会被淘汰,因为它已经被"郁闷"替代了.

再说,广东话现处守势,只宜偏激,不宜宽容.

宽容是对强者讲的,弱者讲宽容就叫做充械投降.

原帖由 hippy888 於 2009-11-8 12:19 發表 广东话现处守势,只宜偏激,不宜宽容.

宽容是对强者讲的,弱者讲宽容就叫做充械投降.

粤语能够发展至今,好大程度上源于粤语善于吸收外来语,有足够宽容度,以保持自身新陈代谢.粤语学人地偏激玩纯正,学北方语排斥外来语,结果可能系邯郸学步.而且,普通话而今都善于吸收新成分,反而系粤语有啲人居然喺到大开倒车,连自己嘅优点都主动抛弃埋.呢啲系自以为是,实质自己加速紧粤语嘅衰亡.

我同你执一执佢,睇吓你是如何的假大空.

粤语能够发展至今,好大程度上源于粤语的保守,守住自身的一片天地,免受污染.,有足够保守,.才能建筑一个稳固的根基,有了一个稳固的根基,换言之就是有了生存的保障,在此基础之上你才可以谋求发展和进一步的壮大.

语言无所谓的新陈代谢.

所谓语言新陈代谢,完全是假大空的说法,为了找借口而借口,只要有需要,更辉煌更伟大的口号随时可呼之而出,批发价出售,因其产量大而价贱.

粤语学人地偏激玩纯正,因为我们深知打着冠冕堂皇的旗号强迫别人去宽容,其本身就是偏激.把一个所谓宽容的概念强加在别人头上,强迫别人去接受.若别人说不,就说别人不够宽容,这不是偏激又是什么?

非常时刻必用非常手段,粤语于此存亡续绝之秋,我们的偏执是要有着一种警醒,警世钟是之谓.

学北方语排斥外来语,纯属浮游无根假大空无端臆测,

我们从来都不排斥外来语,因为我们自信自强,但主动学习和被迫接受是两回事.

若果说反对别人强加到自己头上的正确伟大光荣是一种不够宽容的表现,那我宁愿选择偏执.这本来就是一个个性的时代,以偏激和出位去吸引注视,语不惊人誓不休是应有之义.

我好赞同你所讲!

原帖由 hippy888 於 2009-11-9 14:13 發表 但主动学习和被迫接受是两回事.

哦~~简体字我哋就系主动学习,「郁闷」我哋就系被迫接受,么宜家有人攞支枪「对」住你要你用「郁闷」咩??

你太偏激喇,保持主体唔代表唔吸收外来语,唔融入汉语主流啊。只要期间保持我粤语主体就OK啦。

原帖由 hippy888 於 2009-11-9 14:13 發表    粤语能够发展至今,好大程度上源于粤语的保守,守住自身的一片天地,免受污染.,有足够的保守,.才能建筑一个稳固的根基,有了一个稳固的根基,换言之就是有了生存的保障,在此 ...

好 !!!

粤协很多偏激嘅思想喇,会员思想平均远唔及酷廣州等综合门户网站嘅成熟、冷静。
鬱悶的「鬱」和濃郁的「郁」都簡化為「郁」,在白話中是不同音的!
"涛"字

我读   桃花  个「桃」

因为我表哥嘅原因,我一直都读桃,我表哥个名有呢个字。我表哥大我20岁……
「鬱悶」都算數啦,啲「蕭」姓人士夾硬畀人改做姓「肖」,字同音改哂
重慘啦
濤好似系定紐....係我等粵語失去左暨濁音
其實讀[dou]陽平 唔係粵拼或漢拼暨d 而係萬國標音暨[d]
不過好在我等重有一个叫陽平調暨野
回覆 7# hippy888

我認為語言冇可能完全純潔,互相影響互相交流好正常。二十年前係粵語詞入官話,依家係北方日常用詞入粵語。原因有好多,但要以人力保持粵語純潔好難,因為外來人口同各種傳媒同基礎教育都係用煲冬瓜,所謂」撈「化已經冇得抵抗
「竇文濤」真係好多人讀錯。

我觉得要将d人「读白字」同「写错别字」同「广州话俾普通话影响」分开喽

我都有北方同事, 名字有, 大家咪一样叫佢做」x

同埋新华字典入面「萧」同「肖」根本系两个字,

d人文化水平低先会嬲乱咋嘛!

(p.s. 我想话, 很多字会乱用,

一个系国内的派出所(户口管理), 一个香港的入境处(负责初生及移民登记),

文化水平真系好差, 乱咁来, 好多错字别字大白字就来自佢地!

佢地错又唔可以赖落个政府错, 至多建议政府要搵中文系毕业的高材生做呢d位。)