QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 43013|回復: 93

[輸入法] 輕鬆粵拼輸入法V3.0問題收集帖

目前已知問題如下:

1、由於多音字原因,碼表有大量冗餘錯碼,一個詞對應有N個拼音,其實基本上衹有一個正確。

2、安裝時選擇「內置輸入法」,在繁體Windows的語言欄會發現,輸入法會安裝在「中文(RPC)」,而不是默認的「中文(臺灣)」,或者「中文(香港特別行政區)」,雖然不影響功能,使用起來多少有點不便。

3、安裝時選擇「內置輸入法」,在Windows XP 64位、Windows 2003 64位,Windows Vista,Windows7等幾個作業系統可能無法「完全」正常使用,建議在以上幾個作業系統安裝輸入法時不要選擇「內置輸入法」。

以上問題將會在V3.1解決。

如有其他問題請回覆,不要另外開新帖。

FAQ:

1、如何分隔編碼并自動造詞?

在需要分隔的編碼後面用反斜杠「 \ 」,例如要輸入詞「ce」「gong」,則輸入「ce」「g\ong」,打「ceg\」之後選擇3會變成「斜g」,再打「ong」翻兩頁選擇3,則變成「斜杠」,這個詞不存在于自帶詞庫,則會自動造詞保存于用戶詞庫。

2、打字時字母不是出現在候選框,而是直接出現在要輸入文字的軟件上。

安裝輸入法的時候選擇「修復」,安裝完畢需要重啟系統才能生效。

3、如何輸入漢語拼音?

功能比較原始,衹支持單字或者已有詞組,不過臨時使用已經足夠。先打字母「r」,再打編碼。例如「ryueyu」 = 「粵語」。如果詞庫裏面沒有的詞組,要每個字的編碼前面都加字母「r」。

原帖由 Ultra 於 2009-10-11 03:23 發表 目前已知問題如下:   1、由於多音字原因,碼表有大量冗餘錯碼,一個詞對應有N個拼音,其實基本上衹有一個正確。   2、安裝時選擇「內置輸入法」,在繁體Windows的語言欄會發現,輸入法會安裝在「中文(RPC)」,而不是默 ...

點樣自定義皮膚吖?點樣設置繁簡轉換快捷鍵?

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-11 17:27 發表 點樣自定義皮膚吖?點樣設置繁簡轉換快捷鍵?

1、你打開Flower嘅皮膚文件,有詳細中文介紹。

2、打開.ec30目錄下面嘅ec30.ini,有中文解釋,記住快捷鍵一定要用「大寫字母」,快捷鍵之間用「下橫線」連接。

為何我輸入中文的時候會有英語字母洩漏夾雜在漢字中被輸出來呢?

我電腦的問題??

原帖由 lik 於 2009-10-12 17:46 發表 為何我輸入中文的時候會有英語字母洩漏夾雜在漢字中被輸出來呢?我電腦的問題??

請描述你系統情況。有冇安裝修復補丁?

原帖由 Ultra 於 2009-10-11 03:23 發表 目前已知問題如下:   1、由於多音字原因,碼表有大量冗餘錯碼,一個詞對應有N個拼音,其實基本上衹有一個正確。   2、安裝時選擇「內置輸入法」,在繁體Windows的語言欄會發現,輸入法會安裝在「中文(RPC)」,而不是默 ...

因為該輸入法被安裝在中文(PRC)中,所以在Office Word當中其預設的字型為「SimSun」,而非常用的「新細明體」,給繁體中文作業系統用戶帶來不便。

另外就是輸入法的設定介面雖為繁體中文,但用語卻多為大陸簡體用語(括弧內為繁體/香港/台灣用語),例如:「默認」(預設),「鼠標」(滑鼠),「圖標」(圖示)等。

因應繁體中文用戶使用便利之需要,我覺得可針對這兩個問題進行修正。

因為未知原因本人電腦無法上載圖片,於是把圖片壓縮後再上載。

Chinese PRC.JPG
Chinese Sim.JPG

原帖由 Ultra 於 2009-10-11 03:23 發表
3、安裝時選擇「內置輸入法」,在Windows XP 64位、Windows 2003 64位,Windows Vista,Windows7等幾個作業系統可能無法「完全」正常使用,建議在以上幾個作業系統安裝輸入法時不要選擇「內置輸入法」。

以上問題將會在V3.1解決。

唔怪之得喇,今日喺個Windows7度用得唔順手

原帖由 蟲子 於 2009-10-12 21:15 發表 因為該輸入法被安裝在中文(PRC)中,所以在Office Word當中其預設的字型為「SimSun」,而非常用的「新細明體」,給繁體中文作業系統用戶帶來不便。另外就是輸入法的設定介面雖為繁體中文,但用語卻多為大陸簡體用語(括弧內為 ...

文字用語已經改了,請重新下載。至於中文(RPC)問題不太好解決,Word會變成SimSun是指輸入法那個候選框嗎?還是說哪裡?其他程式不會嗎?

原帖由 Ultra 於 2009-10-13 04:28 發表   文字用語已經改了,請重新下載。至於中文(RPC)問題不太好解決,Word會變成SimSun是指輸入法那個候選框嗎?還是說哪裡?其他程式不會嗎?

凡是裝喺中文(RPC)當中嘅中文輸入法喺Word裏便嘅預設字型係「宋體」(繁體版Word稱該字型為『SimSun』),所以就算該輸入法為繁體中文,喺Word裏便字型一樣係「SimSun」,如附件Can.rar所示。

另外,在Office的PPT簡報及EXCEL試算表中,若果直接使用該輸入法輸入中文,預設字型為「SimSun」,但係如果前面已有字體係「新細明體」,跟著用該輸入法,輸出的字型仍為新細明體,不受輸入法預設字型影響。

「移除程式」當中的文字用語有無修改過?上次我移除輸入法時,見到「閣下的『計算機』」。

另外,Ultra,若果你覺得方便嘅,你可以將「安裝」,「設定」(設置)及「移除」(卸載)介面嘅文字檔發畀我,我可以幫忙修改成繁體(偏向於香港)用語。

原帖由 蟲子 於 2009-10-13 13:10 發表 另外,Ultra,若果你覺得方便嘅,你可以將「安裝」,「設定」(設置)及「移除」(卸載)介面嘅文字檔發畀我,我可以幫忙修改成繁體(偏向於香港)用語。 ...

已短你,留意消息。

原帖由 Ultra 於 2009-10-12 17:57 發表 請描述你系統情況。有冇安裝修復補丁? 10570

就是拼音的一部分字母會夾雜在漢字裡面輸出

那個框選了,還是有這個問題。

原帖由 lik 於 2009-10-13 19:13 發表 就是拼音的一部分字母會夾雜在漢字裡面輸出那個框選了,還是有這個問題。

你係安裝咗修復同冇安裝修復都有問題?你用乜系統(windows XXX,SP XXX)?CPU?內存?

xp sp3

Pentium 4 CPU 3.00GHz
1.0GB RAM

真係非常好用啊,唔該嗮各位參與者嘅努力!!!

但係連續輸入好似會被鎖定,嗟係輸入整句或詞嘅時候係將整個詞嘅拼音整體識別,如果所輸入嘅詞唔係輸入法本來包含的,就會出現要用退格鍵才能輸入所要嘅詞,建議喺所有可選字詞之後加入單字選擇。

仲有就係可以參考下其他漢語拼音輸入法嘅分隔符應用。

另外開機需要啟動「EasyCan3.0.exe」程序好似唔係幾順眼。

轻松3的输入法平台系小小输入法平台。呢个系直接表码类输入法平台(五笔,郑码形码仲有微软自带嘅全屏,轻松2等属于直接表码类)。其拼音支持度为:从最长匹配处断开分词,每次输入都把输入的整个串作为新词。从本质上讲,跟智能ABC最早嘅版本差唔多。对于免费嘅输入法来讲,小小对拼音类嘅支持做得比较好了。其他嘅平台要么只关注与少于4码嘅直接表码类输入,要么只关于于鞑子拼音嘅智能化。
将就用吧。

我在轻松2的时候就把那表提取出来,挂在小小上使用。小小默认支持用 反斜杠[ \ ] 来改变最长匹配断词的长度,呢个可以在选字嘅时候使用。选好字,就系新词了,下次可以直接输入。

原帖由 lik 於 2009-10-14 09:35 發表 xp sp3 Pentium 4 CPU 3.00GHz1.0GB RAM

要重啟,而且衹能緩解症狀。

原帖由 lesliechanxp 於 2009-10-15 12:58 發表 真係非常好用啊,唔該嗮各位參與者嘅努力!!!   但係連續輸入好似會被鎖定,嗟係輸入整句或詞嘅時候係將整個詞嘅拼音整體識別,如果所輸入嘅詞唔係輸入法本來包含的,就會出現要用退格鍵才能輸入所要嘅詞,建議喺所有可選字 ...

1、此輸入法平臺暫時唔支持整句輸入。

2、用反斜杠「\」分隔,見上面FAQ。

3、其他輸入法都需要喺系統啟動嘅時候先運行,衹不過做成dll文件,喺「任務管理器」裏面見唔到啫。你如果留意註冊表啟動項,會發現微軟拼音嘅啟動項,做成dll就冇辦法單獨外掛運行啦。

我之前因為唔知道「\」呢個功能所以先提出要添加使用分隔符嘅功能,而家覺得唔需要啦。因為有咗「\」原來可以用佢嚟過濾拼音,呢個設計睇來比其它漢語拼音輸入法好用,甚至比用分隔符好用,因為用分隔符仲要㩒左方向鍵返到要分隔嘅地方。

不過我就覺得同輸入法本身相比,輸入法幫助內容唔係好詳細。對「設置」嘅內容都冇講明,有「\」呢個咁有作用嘅鍵都唔講畀我知。

另外「輸入法設置」中嘅「輸入法」->「漢字過濾」與「快捷鍵」->「漢字過濾」內容唔同,我覺得後一個改為「拼音過濾」會更好。

該輸入法的記憶體使用率挺高的,可否優化?