QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 紮那魯剛多

广州电视台新闻将「证券」读成「证劝」?

似乎真系无人識讀....其實兩个讀音暨聲母都係錯
首先劵系溪聲元韻去調 去願切 山攝三等合口呼 聲母係區[kh] 溪[kh]
所以唔係讀眷[k] 
另外何文匯係正音運動亦唔係錯哂 首先渠係理所當然用反切來正音
去係粵地係[h] 但去本來係[kh] 子母同中國語入面暨未齶化子母係一樣
大家連去 開 口幾个字都錯讀 重點談劵有无讀錯爾?
當然劵暨讀音我只係用廣韻係唔足夠
【唐韻】去願切【集韻】【韻會】【正韻】區願切 �音勸

嘩 原來連勸字都讀錯 睼來劵字暨討論應該到此為止
无謂傷我等粵民暨心
何謂「讀錯」呢?古代之送氣軟齶爆破音 [kh ] 在粵語中多數變為 [h],但也不能排除有一部分會失去送氣成分成為[k],所以無論讀 gyun3 定 hyun3 都與古音不同,但都符合語音演變的規律。而且多數人讀gyun3,那麼gyun3就係正音,無可辯駁。
正如:蠍,許竭切,音歇。但爾家有幾多人讀「歇子」呢???所以,何文匯生搬硬套所謂的「規律」而忽視事實擺在眼前的「規律」,從學術方法上就是錯誤的。
依我睇兩個音都得!睇你鍾意讀邊個囉!粵拚兩個音都打到!