QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9150|回復: 23

广州电视台新闻将「证券」读成「证劝」?

唔系「证眷」先啱咩?点解学咗香港新闻咁读?

死得,何文匯的病毒音感染到廣州電視臺了。。。。

何妖人病毒劲过猪流感

更多嘅係「糾」,啲人聽得而家啲香港歌手嘅歌多,都有一部份人唸「狗」。連張敬軒唱歌都係「狗」正。不過佢連靦腆都唸成緬「舔」,都可以知道佢水準有幾高。

證券讀勸,我之前上政治課講經濟嗰陣,都有啲同學係唸證「勸」。

好難聽嘅何文匯式粵語。佢去搞佢嘅廣東話就算啦,重要玷污埋廣州話。

我記得上次聽朱薰E個節目嗰時好似講過正音應該讀「勸」,好多人讀「眷」;就好似機構正音係「機夠」不過就好多人都讀「機扣」囉!
我想知道有几多地道嘅广府人会係读「正音」,我就未听过咁读嘅。我觉得如果会咁读嘅係外省人,可能根据普通话粤语嘅对应关系,所以好自然「正音」。就好似我经常听到啲非本地粤语人士,「编程」读「边程」,「鄙视」读「比视」,查《康熙字典》发现尔两个读音(「边」同「比」)都好嘎!咁係唔係尔两个字又要「正音」呢?所以我觉得起码「异读」同「正音」各占一半,咁先话係「正音」。香港专家正一阿茂整饼,无嗰样整嗰样。

广州人喜欢学香港发音

有多少老一辈广州人会读证劵(劝)

快啲向廣州電視臺投訴啦

原帖由 xiss 於 2009-10-19 13:26 發表 快啲向廣州電視臺投訴啦

佢電話係幾多?一切去屌佢!

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-19 13:29 發表 佢電話係幾多?一切去屌佢!

要打佢呢個節目欄目嘅電話啊~~
 冇办法,粤语嘅地位越嚟越低架喇,唉!完全係因为我哋广东唔重视自己嘅文化。粤文化已经由广州转到香港喇,而家又嚟话人哋香港嘅发音,唔无聊咩。我个人都比较支持香港,因为香港视粤语为母语,广东人就唔係。广东人令我失望,连母语都唔要偏要去学捞话~~~~
券:【唐韻】去願切【集韻】【韻會】【正韻】區願切,音勸。

我認識的兩個廣州市的老人都讀[勸]。
原帖由 嶺南散人 於 2009-11-20 23:26 發表 券:【唐韻】去願切【集韻】【韻會】【正韻】區願切,音勸。

广西白话,「区」读gyu1。

您列举的这些中古时代(唯独《正韵》是明朝)的反切,如果用普通话来读,是不是反而最符合?(quan去声)

我已经看过很多例了,用北京话(燕赵官话代表)或者成都话(巴蜀官话代表)来读,更合反切;广州话反而不合。

比如你们经常用于举例的「我 五可切」,用四川话读,「可」就是ko上声。

其实看看那些唐宋时代的用首都方言口语写作的文献遗存,就知道个大概,唐宋首都方言口语的遣词造句,最接近今日的官话方言。

原帖由 使君子 於 2009-11-24 14:12 發表
广西白话,「区」读gyu1。

您列举的这些中古时代(唯独《正韵》是明朝)的反切,如果用普通话来读,是不是反而最符合?(quan去声)

我已经看过很多例了,用北京话(燕赵官话代表)或者成都话(巴蜀官话代表)来读,更合反切;广州话反而不合。

比如你们经常用于举例的「我 五可切」,用四川话读,「可」就是ko上声。

其实看看那些唐宋时代的用首都方言口语写作的文献遗存,就知道个大概,唐宋首都方言口语的遣词造句,最接近今日的官话方言。

使君子,见你介绍咗个网站都唔错,就好心教精下你啦

中古切音唔系用现时嘅语音来切嘅,你用现时嘅北京话成都话广州话四川话来切,系会被人笑话嘎

此外,难道广州话嘅「可」字唔系上声吗?呵呵

證券咯券字本來就系讀勸字

證券咯券字本來就系讀勸字

哩個最緊要正字裏面有提到過,重有学说广州话.裏面都有提到過,都強調讀勸。。。

本来就讀勸
我記得上次聽朱薰E個節目嗰時好似講過正音應該讀「勸」,好多人讀「眷」;就好似機構正音係「機夠」不過就 ...
myforum 發表於 2009-10-8 15:47

广州音字典系kao.啊
我个人就觉得读香港音又或者广州音都无所谓,关键系唔好读成普通话嘅音就对得住自己喇。香港广州我都支持。
而家d人都唔重視自己嘅文化,成日用普通話式嘅音,其實不要太離譜即可,不要被普通話潛移默化,堅守自己嘅底線