QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[問音問字] “佢”字只有一种写法?

Re:“佢”字只有一种写法?

我支持楼上anl的讲法! 其他意见均与楼上说法一致......

Re:“佢”字只有一种写法?

粤语文字口语化好明显,既然“他”同“她”发音相同,平时讲话中根本无法从读音分出嚟,分开两个字冇太大必要。即使唔改,同粤语嘅文字特性毫无冲突。
其實唔使搞咁多嘢,一個「佢」字已經足夠。我哋大多數人講嘢都有特定對象先講,唔會無緣無故咁去講嘅。
而且人有一個習慣,無論係講嘢同寫嘢都會顧及上文下理,如果硬緊要喺中間抽一段出來講,咁就真係無人明。
例如:有三個人嘅聚會,其中兩個人已到咗,咁佢地兩個人嘅對答會係咁。

甲講:「我八點半就來到啦,你遲咗成半個鐘,等死人咩,咁遲早啲講啦。」
乙回應話:「唔好意思,塞車我都唔想,係呢「丙」呢?」
甲話:「佢重衰,影都無,電話又唔通,唔知死咗去邊!」

好似上面嘅例子,有我、你、他三個人,喺廣東話入面,我地會用我、你、佢三個不同嘅稱呼來講同寫,咁樣係好清楚分明嘅。無論你非當事人,只係講人是非都好,你一定會明白當中三人嘅身份,唔會搞唔清楚。
如果多個三個人而係對答中用佢字嘅話,都係會先指出第四個人嘅名,然之後先會用佢字來形容嗰個人。
用返上面嘅例子,加多個「丁」嘅人入去,會變成:

甲講:「我八點半就來到啦,你遲咗成半個鐘,等死人咩,咁遲早啲講啦。」
乙回應話:「唔好意思,塞車我都唔想,係呢佢哋兩個呢?」
甲話:「丙重衰,影都無,電話又唔通,唔知死咗去邊!丁就啱啱打電話來,重撘緊車,十分鐘內到。」
乙:「丙,佢就例遲啦,唔使理佢,等埋啊丁來,我哋去先啦。」

以上例來講,佢哋泛指兩個人,但喺指明邊個係邊個嘅時候,會先點名然後至會用「佢」來指定繼續講嘅人就係「丙」或者「丁」嘅其中一人。
所以我哋廣東話雖然係得一個「佢」字,但不論係講同寫都唔會令其他聽同睇嘅人唔明白我哋係講緊咩嘢嘅。

就算喺白話文中寫他、她、它哩三個字,都唔會喺中間抽一句出來講,因為咁係無人會明講緊個。

他說:「學而時習之。」

好似哩句咁,如果你知「學而時習之」哩句嘢係邊源出喺邊,你會以為「他」係指孔子。但係,如果係一個我哋唔知係乜水講嘅,我哋會意會到寫或講嘅人係引述緊其他人講哩句說話。但係究竟係指邊個呢,如果無上文下理我哋通常當係某某人曾經講過一句咁嘅說話。
亦都唔會理解唔到,只不過我哋通常會將上面嗰句定義為一句句子就算,除非知道上文下理,我哋先會知寫或講嗰個人係指定「他」係指「嗰個人」講哩句說話。
原帖由 芬1012 於 2005-12-13 07:26 發表 建议用:佢,姖,犋

原帖由 dada 於 2006-4-2 12:21 發表 我唔識「古漢語」嘅定義﹐不過我直覺到「伊」表示女性係近代嘅事。 ①《國語辭典》﹕「第三人稱代名詞,相當於彼﹑他。詩經‧秦風‧蒹葭:『所謂伊人,在水一方。』宋‧柳永‧蝶戀花‧佇倚危樓風細細 ...

伊在閩南語中好似也有「他」的意思。

本人就觉得佢一份为二:「佢」同埋「姖」嘅读音应该为:「佢」读音为「距」,「姖」读音为「企」;或者::「佢」读音为「企」,「姖」读音为「距」.

「企」嘅读音系广州上面嘅,而「距」就是粤西一带嘅,咁样就可以从读音中分别男女,比普通话好好多……大众更加容易接受,又系一个创新……