QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 丹尼王子

[八卦時聞籮] 建政60周年獻禮片,演員多擁外國國籍!:P

原帖由 HK丹尼王子 於 28/8/2009 06:51 PM 發表   haha~~ 「BN(O)唔係「英籍」」,只係CCPの洗脳講法!! 因為你去到外国,一様可享有同英国公民(BC (British Citizen))同等の英国領事保護!!!   另外,BN(O)身份係終身有效嘅!!! 無論你再有冇攞過其他護照、国籍都冇影 ...

英國公民權利除左英國領事保護權外仲有好多
而且係英國公民亦未必係英籍
正如只攞美國綠卡既人唔係美籍咁
又唔係英國公民又唔係英籍國籍填BRITISH係自欺欺人既行為
同CCP無關

其実無論有冇居英權,持有英籍護照都已経係有英籍!!

(嗱,你諗吓先︰英籍護照係由英国官方発俾你嘅,如果你唔係英籍,咁佢做咩会発本護照俾你,仲要喺国籍嗰項度写明"British (Overseas)"呢!!!

同埋,你宜家如果要去続証,都係要去番英国駐港総領事館度辦理嘅!)

另外,如果你仲唔信嘅,下次你如果用BN(O)去旅行,你照填"British" or "British (Overseas)",睇吓有冇外国の関員会話你「填錯」?! 你就会明白o架啦!!!
同埋,你宜家去歐洲,入境応該都係同英国公民一様排番歐盟(EU)の隊伍!!
名義上既野 同特區護照情況一樣
中國比晒中國公民既權利我我話我係中國籍
英國比晒英國公民既權利我我話我係英國籍
依家係 兩樣都冇發生

[quote]原帖由 HK丹尼王子 於 28/8/2009 07:04 PM 發表 另外,如果你仲唔信嘅,下次你如果用BN(O)去旅行,你照填"British" or "British (Overseas)",睇吓有冇外国の関員会話你「填錯」?! 你就会明白o架啦!!! [/quote

用BNO係可以填British(Overseas),填British就唔合理喇
我照填Hong Kong, 因為佢地唔比我打個交叉落去
就係咁

咁就唯有要等到遅D我地HK独到先得啦!!!

28-8-2009

香港《蘋果日報》

慶祝建政60周年  172明星參演《建國大業》

北京撐國產片 派90萬張優惠券

為慶祝CCP建政 60周年而炮製的電影《建國大業》,因雲集眾多擁外國籍身份的明星引發網民發動「罷看」之際,北京市政府為催谷國產片票房,實行大派優惠券,巿民憑券加 10元(人民幣.下同)便可入戲院欣賞任何一部國產片,當局估計派發 90萬張。將在下月上映的《建國大業》前日舉行試映會,群星大鬥演技,善於搞笑的周星馳飾演作家魯迅的弟弟周作人,內地導演馮小剛演上海大亨杜月笙被指最入戲。

北京市廣電局電影處負責人稱,派發優惠券旨在鼓勵社會各界入戲院欣賞國產片,營造慶典期間的電影文化氣氛。但市民要索取優惠券,要先在 9月 1日至 20日入戲院看國產片,每買一張正價票,就獲贈一張優惠券。從 10月 1日起至 11月 30日止,市民可憑券加 10元欣賞包括《癲安門》、《建國大業》、《萬家燈火》等為CCP建政 60周年而拍攝的影片。當局根據今年上半年北京戲院入場觀眾及國產片觀眾人次,推算將派發 80萬至 90萬張優惠券。

馮小剛被讚演杜月笙入戲

備受注目的《建國大業》則在前日舉行內部試映會,確定片長 140分鐘,有 172位明星參與演出。電影一開始,就是導演陳凱歌扮演的國民黨將領馮玉祥,帶着周恩來等人來到重慶,在路上遇見流氓打學生,他鳴槍示警,然後喝止流氓。有看試片的業內人士稱,沒想到陳凱歌也能演;馮小剛飾演上海黑幫大佬杜月笙則霸氣十足,穿一身黑衣的他,坐在黃金人力車上,在大批黑衣保鑣保護下出場,派頭十足,令人想起周星馳執導的《功夫》,斧頭幫出場的情景。遺憾是馮小剛的戲份太少,只有幾句台詞,但十分入戲。

片末眾星一人一句對白

整部戲遭業界批評,並認為令觀眾感到眼花繚亂的是片末的 10分鐘,故事講到CCP政治協商會議邀請各民主人士討論CCP建政的細節,章子怡、趙薇、任達華、甄子丹……紛紛湧現,每人基本上都是一句話,一個鏡頭,當中僅飾演蔣介石侍衞長俞濟時的劉德華,戲份較多。

有看試片的業內人士表示,在片末幾乎讓人走漏眼的是,演周作人的周星馳。他基本上只有一個鏡頭,沒有任何對白,這似乎是臨時加上去的角色。周星馳在未接獲通知參加演出前,曾有記者問他在電影中有沒有感興趣的角色,他就表現得受寵若驚:「還挑(角色)啊!他(導演)要我做甚麼,我就做甚麼。他要我從山上跳下去,我就跳下去。但問題是他沒有叫我演,我很擔心,是不是我根本不夠份量。」說明他一直很重視這個演出機會。

至於因主演《色,戒》而遭內地封殺的湯唯,證實無緣演出。業界預期,在群星拱照下,電影票房有望達二到三億元人民幣。

新華網/浙江在線

《建國大業》部份角色

點滴
「國慶新警犬」登場

「國慶新警犬」隆重登場。北京首都機場公安分局特警隊,為保障CCP建政 60周年的安全,特意引進六隻新警犬,前日在訓練員的陪同下亮相後,隨即開始接受一連串訓練(圖),包括列隊前進、服從性和撲咬動作等。

故宮限制攜帶酒水

北京故宮博物院昨日公佈,為確保旅客安全及保護故宮文物建築,明日起限制遊客帶酒水入內,並嚴禁攜帶刀具等違禁品,職員會檢查旅客攜帶的物品。配合明日的慶典綵排活動,故宮將關閉部份參觀路線。

北京搭建臨時公廁

為應付來自全國各地民眾蜂擁到北京,北京東長安街邊昨日堆放着一大批準備搭建臨時公廁的設備,供市民在慶典活動期間使用。今年「十一」適值有八日長假,當局預期赴北京旅遊的人數較去年京奧期間的遊客多。

歷史片女角少

張曼玉、鞏俐無緣參演

「《建國大業》,你演了嗎?」成為電影圈一句流行的問候語。此片有 172位明星參與,但具國際級數的女演員,如張曼玉、鞏俐、周迅等等,均沒份演出。最大原因是此片是歷史片,女性角色實在寥寥可數。

章子怡演文化界代表

《建國大業》是一部男人戲,在片中扮演重要角色的女明星,只有內地演員許晴、過去曾在電影《宋家皇朝》中扮演宋美齡的鄔君梅;國際巨星章子怡,也只能扮演參與國旗設計方案討論的文化界代表。寧靜飾演另一名文化界代表,黃聖依則演戰地播音員。電影講述 1945年 8月抗日戰爭勝利至 1949年CCP建政前夕的一段重要歷史,由於女性角色實在太少,因此無法讓鞏俐、張曼玉、周迅、范冰冰等明星演出。

其實,除了有份客串的周星馳,將能否獲邀演出,看成是地位象徵外,很多導演也很渴望參演。據說,爾冬陞和陳可辛甚至曾打電話給導演黃建新說:「我們一輩子想拍的電影明星,現在還有好多沒拍完,你們一部戲就拍完了。」爾冬陞亦對記者直言:「我很想演,但是沒有人叫我去啊。」後來陳可辛獲邀為黎明演出部份執導筒。導演韓三平說,原想找張藝謀客串一角,但沒有聯絡上他,可能是他太忙了。

網易/本報記者

原帖由 daydreaminghoyi 於 2009-8-28 19:15 發表 名義上既野 同特區護照情況一樣中國比晒中國公民既權利我我話我係中國籍英國比晒英國公民既權利我我話我係英國籍依家係 兩樣都冇發生

0甘其实作为香港人差0甘咩野中国公民权利呢?

劉德華成日都扮國軍,好Q型啊~~!
呢齣戲,稍微有氣質嘅演員都係扮KMT      樣樣衰衰嗰啲就扮匪。

原帖由 逸定軒 於 2009-8-29 01:19 PM 發表   0甘其实作为香港人差0甘咩野中国公民权利呢?

我諗係冇中国內地の居留權 & 公民福利 = 中国內地人冇香港の居留權 & 公民福利咁

汤唯最无奈,因为参演某片,而被变相放逐。有家归不得,一夜间成为咗「叛徒」噉,可怜。

原帖由 Danny@HK 於 2009-8-29 23:52 發表   我諗係冇中国內地の居留權 & 公民福利 = 中国內地人冇香港の居留權 & 公民福利咁

回乡证有签注架?即系有停留限期架?

想当年,大陆人去厦门或者深圳都五系随便可以去,要办边防证

呐呐呐,食外国福利赚中国人钱啦呢D就叫做

原帖由 逸定軒 於 2009-8-30 12:20 PM 發表 回乡证有签注架?即系有停留限期架?   想当年,大陆人去厦门或者深圳都五系随便可以去,要办边防证

咁就応該冇,但就冇內地居民の福利 & 公民權。