QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 丹尼王子

[八卦時聞籮] 廣州千人抗議賠償少!

原帖由 xiss 於 2009-8-28 12:49 AM 發表 個人覺得我同兩位嘅立場差異如下:你哋(丹尼同cingsan)認為:中G係錯嘅,內地嘅都係值得批評嘅,中G更加係必須批評,不得贊賞嘅。中G必須要被destroy嘅。而丹尼兄更加認為:與內地相關嘅中國,漢民族都係有問題嘅,必須徹底改變嘅,只有 ...

但你応該都知道共60年来都係非常貪恋權位!!所以如果你希望佢地可以和平主動咁放開専政,依個期望相信就難以達成啦!!!

另外,中国人已経俾咗接近60年時間佢去改善,可惜仍然係一塌胡塗!!!! 所以已経証明咗佢係再冇能力可以搞得好o架啦!!! (須要譲位俾其他人、団体去做o架啦!! )

漢文化就帰番俾佢地東亞大陸中原一帯啦!!

**相信10幾億人之中,仍然真心支持(唔係為利益而「支持」)佢の人已経淨番冇幾多!!!

孙中山辛亥革命,死人流血,建立民国,话要搞3民主义

蒋光头建国运动,搞左廿年得个吉,贡铲又要话搞社会主义,国共内战又死人流血,点知郭闻档系台湾玩到风生水起

共和国建国,30年又得个吉,近30年又有少少起色,点解5耐心D呢?

所以我一直强调,无人可以保证流血就一定可以改变到D乜,但死人打仗就肯定有损失

以一个5成熟噶社会基础,推倒一个正苦再重建另一个,可能都差5多性质,因为基层生态无改变过

但如果等一个执政能力还可以噶党派渐渐改造出一个良好的社会基层,等呢个土壤孕育出民主花朵,应该都好过系5系都去流血革命。到时先讨论边个上位执政、采用咩政治模式都未迟,而家总噶来讲条件未成熟

俾幾多時間先夠  60年夠未

點先為止成熟       時機會唔會特然間成熟

C國嘅教育模式   公民嘅文明成熟度 會特然間成熟

???

原帖由 逸定軒 於 2009-8-28 09:59 發表 孙中山辛亥革命,死人流血,建立民国,话要搞3民主义   蒋光头建国运动,搞左廿年得个吉,贡铲又要话搞社会主义,国共内战又死人流血,点知郭闻档系台湾玩到风生水起   共和国建国,30年又得个吉,近30年又有少少起色,点解5耐 ...

一,四九年前,贡档并唔系学似你咁講法嘅。

二,用暴力得來的野,也要用暴力來維持--甘地

三,TW,人地可以「風生水起」,呢句話,系你講嘅。点解人地系「时机」,我地又话唔系时机。

話時機 未成熟嘅人

睇下 莊嚴的承諾  歷史的先聲  呢本書

偉大嘅黨 喺60年前   已經給予答案

自己mak 大對眼 睇清楚