QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6885|回復: 22

[正字本字] 請問「公仔」有冇本字? 如有,又系乜字?

-

「公仔」系指如人物、生物之类的玩偶/模型之类.

唔該!

-

公崽

原帖由 嶺南散人 於 2009-8-20 21:19 發表 公崽

个「公」字点解呢?

唔該!

原帖由 正正 於 2009-8-20 21:43 發表 个「公」字点解呢? 唔該!
應該係指「人偶」箇意思。 [ 本帖最後由 嶺南散人 於 2009-8-20 23:24 編輯 ]
公,本字係「翁」,即「不倒翁」嘅「翁」,翁、公古时通用,如「丑妇终须见家翁」嘅「家翁」,广东人就叫做「家公」。
再上溯嘅话,个「翁」字係「翁仲」嘅简称。
「翁仲」係交趾人,秦始皇平定岭南后,翁仲遂入仕秦国,成为秦国一员猛将,数败匈奴。
佢身高一丈三尺,秦代一丈十尺,一尺约等于0.23米,呢个翁仲嘅身高差不多三米,比姚明高得多!
后始皇帝将收缴嘅六国兵器销镕,铸成十二个巨大嘅铜人,并将铜人名为「翁仲」,安置于阿房宫前。
后世遂将塑像称之为「翁仲」。

又有人喺度氹細路哥嘞!

何解本字重深過非本字?若果翁係本字,噉呢個字嘅本字係乜字?

感謝樓上咁多位解釋,唔該晒!

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-8-21 10:27 發表  「翁仲」係交趾人,秦始皇征服岭南后,翁仲遂入仕秦国,成为秦国一员猛将,数败匈奴。呢个翁仲嘅身高差不多三米,比姚明高得多!

你觉得 细蚊哥同埋女仔人家 会中意「玩」或者揽住一只超过两米的「翁仔」训觉吗?

更何况,翁仲这不正是「贱种越南仔」(学你口吻)么?

知唔知我点解特登写明係交趾人啊?装你个越南贱种啰!
因为南方啲野蛮人传说其祖先盘瓠係狗头人身嘅,所以秦始皇就将守门呢个光荣而艰巨嘅大任交畀你地呢班狗嘅后代啦!
你而家知道点解广东人咁中意食狗肉啦!特别係夏至嗰日,一定要食餐狗肉,因为夏至呢日,正係我地两广汉人
纪念秦军统一岭南嘅日子。「夏至狗,冇埞走」,就係咁来㗎啦!

其实,汉代经己出现咗可供人玩弄同佩带嘅「翁仲仔」,你而家去古玩市场都可以揾得到。汉代嘅翁仲同后世嘅翁仲最大嘅唔同就係,汉代翁仲雕刻嘅都係青年仔,而后世嘅翁仲即都係伯爷公,因为后世嘅人对翁仲已不知所谓,见到个「翁」字,就以为个人一定係老人,所以就将其雕刻成伯爷公,真正成咗个「公仔」。

乾隆年间,就有个翰林将翁仲讲成仲翁,并解释畀乾隆听,个仲翁就係排行第二嘅老伯,即北京人讲嘅「二大爷」,
乾隆听完当场畀佢激死,作诗一首:「翁仲缘何作仲翁?想因窗下欠夫工。从今不许为林翰,贬到江南作判通。」

(呵呵,你又实係唔知二大爷係乜嘢啦!查实我闹紧你,不过我预咗你听唔出㗎啦,纯属自乐。)
汉代翁仲

后世制作嘅翁仲,已经成个「公仔」款。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-8-21 23:11 發表  
(呵呵,你又实係唔知二大爷係乜嘢啦!查实我闹紧你,不过我预咗你听唔出啦,纯属自乐。)

「二大爷」是北京粗口。我唔晓,亦都唔想知。

你话你在北京读过书嘛,你话你在北京无人认得出你是广东人(事关你个样生得似佢地)嘛,我都记得噶,粤协成员都记得。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-8-21 23:11 發表  因为南方啲野蛮人传说其祖先盘瓠係狗头人身嘅,所以秦始皇就将守门口呢个光荣而艰巨嘅大任交畀你地呢班狗嘅后代啦!
你而家知道点解广东人咁中意食狗肉啦!特别係夏至嗰日,一定要食餐狗肉,因为夏至呢日,正係我地两广汉人
纪念秦军统一岭南嘅日子。「夏至狗,冇埞走」,就係咁来㗎啦!

我唔知你的历史课点读,一塌糊涂。盘瓠是闽越畲人的祖先。

岭北的汉人指责岭南的「汉人」食狗肉是野蛮行为,你就自己同高丽朝鲜人食个够吧。
(你这番言论 已经与粤协所有爱狗养狗的女性朋友结下不解冤仇 你自己小心)

我印象中,为 西戎番王嬴政 看门口的畜生,最恶最打得的那只,就是来自你齐鲁蒙山祖地的,叫做蒙骜(连个名都带有牛马畜生偏旁 当真野性难驯咯),佢个孙叫做蒙恬

你又知唔知,风行多年的桂林米粉,点解要用马肉先至正宗啊?

因为岭南本无马,宰杀D外来入侵物种食落肚,本当应分咯。(当年 西戎番王嬴政 主要攻打桂林)

呵呵,乜你以为秦代嘅桂林同而家嘅桂林係同一个地方咩?
秦代嘅桂林郡郡治就喺而家广西嘅桂平蒙圩。
唔知个「蒙圩」係唔係就係当地人为咗记念秦军嘅某位姓蒙嘅大将而起嘅呢?不过应该就冇可能係蒙恬啦!
桂平同玉林相连,因为桂林郡后来曾一度改名做郁林郡,呢个「郁林」就係「玉林」解放前嘅名啦!
而而家嘅桂林,属零陵郡管辖。

至于讲到桂林米粉,你又真係碰到行家啦!
因为喺北京,虽然十间饭店有七家个门口写住主营川鲁粤菜,但真係正宗广东口味嘅就少之又少。
我揾匀整个清华园,就得清华北门旁边嗰间嘢比较正宗,
间店主营嘅基本就两样嘢,一个係广东煲仔饭,另一个就係桂林米粉。
基本上,我除咗喺第十食堂食饭之外,就係到呢间店食煲仔饭,
因为第十食堂近住图书馆,食完即刻可以杀上图书馆抢位置,
不过间食堂啲嘢係所有食堂中最贵嘅!冇办法,鬼叫佢近图书馆咩,占住个风水位,想霸位读书,係要使多啲钱㗎啦!
而煲仔饭即係喺清华园惟一可以食到嘅家乡风味,所以唔想读书时,就去呢间嘢度食。
我就係喺嗰度第一次食桂林米粉嘅。
个老板喺桂林人,因为喺北京,想碰到个老乡都几难下,两广同海南嘅,我地都算做老乡,所以大家都几熟络下。
查实,听佢讲,桂林嘅马肉米粉起源都几迟下,大概係清朝末年,广西战乱,到处都係战死嘅战马尸体,于是就有人试用马肉同当地嘅米粉一齐煮,想唔到马肉同米粉竟係绝配,所以就流传下来啦!
所以,你讲嘅嘢实属乱噏廿四。

最后再讲返你嘅祖先啦!
广东嘅越族又叫做俚人,即而家海南嘅黎族。佢地南迁之前,主要喺粤西一带活动。
知唔知粤西嘅古迹最多嘅係边样嘢?係石狗!全中国就得呢度有咁多石狗,别无分店!
湛江嘅雷州话,又叫做黎话,我曾问一个讲黎嘅朋友,佢係唔係黎族嘅,你知佢点答我?
佢话,当然唔係!因为佢係食狗肉嘅!之后重带我去食湛江最出名嘅白斩狗。
后来我先知,黎族人係唔食狗肉同唔着狗皮做嘅衣服嘅。
所以食狗肉,係区分汉黎最简单最明瞭嘅方法。
咁就好容易明白,点解广东(南海)、广西(桂林)同越南(象郡)呢三个地方嘅人咁中意食狗肉啦!
我地汉人嘅祖先真聪明!
其实,而家美国人使鬼喺机场又X光,又指纹咁搞法啊!
摆盘猪肉喺机场,係人都
试一啖,唔敢食嘅,就唔畀佢上机,我睇拉登重有乜符!
鱼先真系去到边发帖都咁有睇头嘅啫

握手言和

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-8-22 17:17 發表  我揾匀整个清华园,就得清华北门旁边嗰间嘢比较正宗, 

基本可以估到你系清华出身的高材生。我份人一向中意同读书叻的人交朋友。

阁下的才识,远非那些起哄鼓噪的什么「乱棍殴死越南仔」的三教九流渣屑之可及。

阁下在北国都邑求学致有数寒暑,思维「向北看齐」亦属正常。

信念可以有不同,少不免针锋相对,只要尽量不涉及族群中伤即可。

握手~

同志加兄弟

邓 小 平 拉 胡志明 可以做到「老襟」,我地都可以。(实情 邓 小 平 是 巴蜀彝 矮细人种)

原帖由 使君子 於 2009-8-23 21:55 發表

握手言和

基本可以估到你系清华出身的高材生。我份人一向中意同读书叻的人交朋友。

原帖由 使君子 於 2009-8-23 22:00 發表

同志加兄弟

邓 小 平 拉 胡志明 可以做到「老襟」,我地都可以。

你宜家先嚟搭晒膊头刷晒鞋咁,会唔会迟咗D啊

人家阿鱼生系6月12日嘅发言都已经话到明嘎啦

不过话时话啊,唔通系清华园食个正宗嘅煲仔饭,咁就一定系高材生嘎啦咩

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-6-12 19:32 發表

广东凡读书㔹,智商高嘅,生得都似我地华人。而成绩差,好打架嘅,就正一越人款。因为华族係中华文明最发达嘅民族,所谓「天下文明,皆出齐鲁」。

原帖由 使君子 於 2009-8-23 21:55 發表 基本可以估到你系清华出身的高材生。我份人一向中意同读书叻的人交朋友。阁下的才识,远非那些起哄鼓噪的什么「乱棍殴死越南仔」的三教九流渣屑之可及。阁下在北国都邑求学致有数寒暑,思维「向北看齐」亦属正常。信念可 ...

无料唔够讲,就同人地话握手。呢只鞋真系刷得应吖。。。
用阿鱼先嘅话就系「越南贱种」就系咁嘅货色。。。
真系学佢话齋:「有鞋就有你世界」

佢讲啱一半

原帖由 神七咁早 於 2009-8-24 00:19 發表      你宜家先嚟搭晒膊头刷晒鞋咁,会唔会迟咗D啊   人家阿鱼生系6月12日嘅发言都已经话到明嘎啦:广东凡读书叻,智商高嘅,生得都似我地华人。而成绩差,好打架嘅,就正一越人款。 

鱼生讲啱到一半。

实际上,大家也应该知道,在广州,凡亲重点中学、重点大学,读书叻的那批人之中,很多是南下干部子女。

以前在我的母校,那些「抛头露面」演出文艺节目 弹奏乐器 的同学,确实无几个生得「越」的,都是 白里透红 五官细幼 的,部分人还夹带了「番胡」的特征,兼且读书成绩也叻。

但越人也未必是智商零蛋。至少在游戏竞技赛场,东南亚国家的选手属世界顶尖层次。

对广州格斗类街机比赛有了解的,应该知道目前广州最强的选手是一个叫做「小孩」的廿岁仔。他的近照请看下图,正一副「越相」(我不知道日本主办方为什么要写成「上海代表」 难道日本仔眼中就只有上海?):

街机之王 小孩.jpg

你地可以睇睇欧美国家发布的研究,越南仔欧美侨民读书好勤力的。

在德国,越南仔考上高中大学的比例,甚至高过本土的日耳曼人,也高过大批定居在杜塞尔多夫(Duesseldorf 德国时尚都会)的日本仔侨民。须知德国的高中大学是超精英教育,通过率极低的。

而由「中国」(我指捞松)过去德国的学生,无话接受教育的机会,就连德国语言关都过不了,在一些州和城市,「中国」学生的听力通过率是零。