QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[粵語拼音] 驚喜發現英文廣州「Kwangchow」一詞仍有使用

你同鬼佬講你係 Cantonese,佢就知你係廣東人。
你話鬼佬知你講 Cantonese,佢就知你講廣東話。

我由南京飞返广东,有一次坐我隔离个位就系鬼佬,但我唔识讲英文,就冇同佢讲到嘢,下次撞到鬼佬个话呢训同佢讲下粤语试下

原帖由 itxu2k 於 2006-7-22 01:29 發表 个人认为guangzhou冇问题,当然,如果用canton更显呢个名牌嘅历史价值 无意泼各位冷水. 支持canton/kwangchow就算喽,但系如果一味要反对guangzhou就好无谓. canton并唔系"广州"嘅音译,与其支持鬼佬起嘅名都唔支持国 ...

咁將以後china改成ZhongGuo,好唔好??

原帖由 rugal 於 15-1-2006 06:24 AM 發表 我爱canton!拒用捞拼。

我都係

kwangchow係威妥瑪式拼音,不過爾個詞係官話音還是粵語音就有偈傾囉。無錯,個音的確係近官話音,不近今日嘅粵語音韻,但係個詞都好老下,我所知嘅係,有一定今日讀o嘅音有一定喺舊時係讀a嘅。

亦即kwang中嘅ang有可能係粵語音,當然亦都有可能係官話音。

至於chow,老實講真係好難講,因為真係好近官話。粵語讀au,不過據我所知,長江一帶似乎向有此讀,粵語多近江淮官話,有此讀音不奇,但粵語有的時候也很官話,例如有的字如些,江淮是絕對和官話不同音,而粵語卻有,而中原官話有,很顯然,粵語不僅屬於爾雅音,也與中原音密不可分。所以這是否粵語更早期的音實在好難說。

但就目前情況嚟睇,kwangchow係多近官話而遠今日嘅粵語。

梗反對guangzhou啦…寧願英文也不要普通話。
支持!
相信啲鬼佬讀guangzhou發唔出音…太艱難了
支持粵拼
canton在国外流通已经数百年了,现在还是这样用。我们因该尊重这个词,正如china一样。

原帖由 superjill 於 2006-7-24 07:11 發表 有可能係canton裏面包含住一段屈辱史某啲人掩耳盜鈴,就乾脆唔畀提canton,當佢唔存在費事令人觸景傷情,真係用心良苦~~

"Canton" 呢個單詞有屈辱史?點解啊?

"Canton" 係南粵早期對外貿易嘅見證,唔知有乜嘢屈辱呢?