QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[純水無大礙] 關於組織力量對網上反粵言論基地進行集體回擊的號召書

原帖由 xiss 於 2009-6-14 01:46 發表   呢個思維好令人安慰,因爲覺得「一切都會慢慢好起來的」,但係恕我直言,有啲天真無邪。因爲呢個世界有兩句話叫做「大話講多一百次,就會變真話」「人言可畏」,你可以説服你身邊人,但係全社會嘅人都覺得你嘅粵語醜陋嘅 ...

我并唔觉得唔需要争取。而係争取係需要「巧为」,而唔係「勇为」。举一个看似天真,但又可能係有效的方法:联合各个相关论坛、社会组织及真正有识之仕,寻找适当的人大代表,让其在每次人大会议上,都就现阶段优异的推普成果,提出「地方方言保护建议」。记住,係每一次会议都不厌其烦地以温和方式提出,提到会议接纳为止。唔一定係全国人大,就算係省人大、市人大都可以。(方法可能真係好天真)。。我只係觉得单纯的网络力量,太细了。我哋着眼点只放在粤语上,好难取得更大的支持力量。我哋要的是:尊重所有方言,尊重所有地方文化。只有咁,先可以引起其它省份地区人的共鸣。如果我哋每次网络骂战只站在粤语的角度,而唔係站在全国方言和文化的高度上去讨论,我哋就得唔到更多的认同。

我的观点:每种地方方言,就包含它当地的地方文化。消灭方言,就係消灭地方文化。作为中国人,应该尊重同保护每一种方言同文化。
补充一点:要保护方言,除咗虚拟的网络世界,可能我哋更需要係真实世界有所作为。。上面提到「人大」的方法,就係用CCP的游戏规则来创造规则。(虽然方法天真)我提到的「教育下一代」的方法亦是我哋切实可行的方法。如果中国所有方言论坛的成员都做到这点,其成效非同小可。。。就算係在网络,我只赞成讨论,唔赞成骂战,甚至问候人老母。我哋同佢讲道理,讲到佢哋用粗口问候我哋,边个有文化、边个係上等人,一睇就知啦。
再补充两篇我係其它论坛的发言:

本人85年读小学,当时90%都是粤语老师教学。印象最深的是小学六年级时,是一个讲粤语的外地人老师教英文。到现在,我讲流利普通话完全没有问题。这样足以证明二十几年前的推普方法已经非常有效。到今时今日,再投放资源加强推普(应称之为「野蛮推普」),实在是大规模浪费国家资源,大罪也。 
我相信平均来说,40岁以下的中国人都能讲普通话(特别、特别、特别、特别偏远的地区可能除外)。如果二十几年前的推普是为了方便国人沟通促进发展,那么在我国普通话沟通无阻的今天,推普专员不如把资源转为「推英」,提高我国英语水平,与世界沟通。如果真是这样,专员们就真是功德无量。 

另外,我觉得有口音的普通话并无问题。在英国不同的地方,英语都有不同的口音。英国这么小面积的一个国家都是如此,更何况中国呢?只要不影响沟通,这并不是问题。 

我写下面这段话并不单纯指保护粤语,而是要尊重和保护每一种地方方言。我认为,每一种地方方言都代表一种地方文化。地方方言是城市地域之间的标志和区别特性之一,是中国文化丰富和多样性的体现。中国人「野蛮推普」的结果只会是抹煞中国自己的特点,是自作孽。以普通话为母语之人士,应能懂得方言的意义与其重要性。这也是方言地区居民要捍卫方言的原因。 
中国人懂得普通话是理所当然的事,但如果「野蛮推普」则其罪当诛!!!我相信,「野蛮推普」实为推普官员骗取政绩之手段。二十几年前的推普官员已经取得成功了,现在的推普官员要取得政绩,就只能将「推普」极端化-----消灭方言。如果推普官员每日上班都等下班,无事可做,又何以升官发财?如果没有不断增加的推普经费开支,又何以贪呢? 

我打头炮啦!

http://club.dayoo.com/read.dy?b=yyqlu&t=39100&i=39100
保粵派重磅出擊!

唔好意思,喺大洋網概文章俾刪左,翻黎粵協帖張俾大家睇。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=16771&extra=page%3D1

同人哋對鬧其實無乜宣傳效果。要保護粵語,應該去多D地方宣傳,包括去國內國外(港澳台美加東南亞等等)論壇、寫維基等等。

Wiki 簡中版有篇《推廣普通話》,我覺得呢個思路幾好(就系向全世界訴苦博同情):

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... E%E9%80%9A%E8%AF%9D

不過欠缺其它語言版,又缺少野蠻推普標語D相,希望有人可以補充。

喺 Wiki 關於粵語嘅文章入邊,我哋可以加多 D 有利於粵語嘅觀點(敘述嘅語氣一定要貌似客觀中立)......

仲有,英文 Wiki 入邊嘅中文術語,都有 Mandarin 註音,我哋應該幫渠哋加上粵語註音,再加多個介紹粵語嘅 link,介紹文字入邊要講明粵語比 Mandarin 更接近古漢語。咁就可以慢慢影響全世界......

反正 Wiki 入邊 D 嘢人人都改得,至於邊種觀點可以保留,就要睇邊邊疊友嘞。衹要夠人多,經常守住篇文章,一發現有人加入對粵語不利嘅觀點即刻刪改,咁就掂嘞......

大家諗下,Tibetan Parliament in Exile 點解可以獲得全世界嘅道義支持呢?其中有好多嘢值得我哋借鑒學習咖......

支持方言,人人有責!

我覺得粵語權益嘅保護係多方面嘅,措施亦都係多方面嘅,即係多條戰綫同時開展。

人大政協方面係需要嘅,其實呢方面嘅工作早就開始嘞。就好似對上嗰次政協,就有唔知么嘢民主黨派提出「保護方言」,但係隨即就有另外一啲政協委員話「語言係發展交融嘅,到到邊一日方言真係消亡嘞,噉都係語言發展嘅結果,冇么嘢奇怪」,所以話,政協人大宜家唔係冇做嘢,而係做嘢都係噉,作用唔大。

其實噉樣係意料之中嘅,試諗下,就連全國民間呼聲極大嘅一啲問題,好似醫改反腐呢啲,人大政協作用都好有限,更何況係維方維粵,呢啲民間仍然未有共識嘅問題呢?民間喺方言問題上,分歧仍然係好大嘅,部分認爲應該由其發展部分就認爲應該保護,更加激進嘅觀點重有政府應該加大推普力度,消滅方言。每個方言區都係噉,就以粵語方言區為例,好多以粵語為母語嘅人對於粵語嘅危機除咗表現出一種驚訝嘅感覺之餘,都係「冇所謂」啦嘅感覺。所以,宜家方言嘅好大一個障礙,不在政府(其實政府已經唔多理嘞),而係民間嘅啓蒙。而喺呢個過程裏面網羅就發揮咗直觀重要嘅作用,佢係一把雙刃劍,我哋利用得好,可以好好噉樣宣傳「維方思想」,但係如果我哋唔爭取好呢個難得嘅話語基地,失去話語權嘅話,網絡呢把劍就會倒戈傷害我哋,進而導致滅方知起碼對方言麻木嘅思想喺全社會蔓延,到時,呢種思想就可能進一步上升到政策層面,噉樣就真係災難來臨嘞,而可怕嘅就係,宜家嘅網上就係出現呢種情況,可惜嘅就係,粵人居然重係自動放棄。

所以,正確表述應該係,理性宣傳(人大政協),網絡辯論多方面齊頭並進先至得。當然,人大政協唔使吵到面紅,容易好多,但係我哋唔可以因爲難就唔去做,只要呢樣嘢係必要嘅。

重有,我不溜都贊成全面維方,我話保護粵語唔代表我只係贊成保護粵語,其實,我係贊成保護所有方言,我恨不得樣樣方言都可以好似粵語咁有生命力添,只係,我喺道將佢具體表述為「維粵」。

原帖由 xiss 於 2009-6-15 00:12 發表 宜家方言嘅好大一個障礙,不在政府(其實政府已經唔多理嘞),而係民間嘅啓蒙。

你諗下,唯 Mandarin 獨尊嘅洗腦教育、從幼兒園開始強迫小朋友講 Mandarin、學校禁止講方言、「語委」嘅橫行霸道、媒體被嚴控......呢D嘢系邊個搞出嚟嘅?總後臺系邊個?如果冇呢D嘢,民間又點會咁麻木,對自己母語被消滅無動於衷?

排队.

原帖由 护粤人士 於 2009-6-15 11:10 發表   你諗下,唯 Mandarin 獨尊嘅洗腦教育、從幼兒園開始強迫小朋友講 Mandarin、學校禁止講方言、「語委」嘅橫行霸道、媒體被嚴控......呢D嘢系邊個搞出嚟嘅?總後臺系邊個?如果冇呢D嘢,民間又點會咁麻木,對自己母語被 ...

ZF嗰邊係另外一個客觀問題,但係我哋肯唔肯做事就係我哋嘅問題,有困難就唔肯迎難而上,噉樣重叫做真係愛粵咩?噉樣同聽天由命有何區別?

原帖由 护粤人士 於 2009-6-15 11:10 發表   你諗下,唯 Mandarin 獨尊嘅洗腦教育、從幼兒園開始強迫小朋友講 Mandarin、學校禁止講方言、「語委」嘅橫行霸道、媒體被嚴控......呢D嘢系邊個搞出嚟嘅?總後臺系邊個?如果冇呢D嘢,民間又點會咁麻木,對自己母語被 ...

建議大家睇下呢齣戲,睇咗會有啲啟發嘅: