QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[八卦時聞籮] 粵語人士快啲醒——粵語瓜得喇!

我個人認為呢個問題大家唔去理唔代表唔存在問題唔會自然解決,我覺得佢呢種行為係度向我地宣戰我地已經冇任 ...
canote 發表於 2010-6-11 03:07

識得諗重要識得噉做,唔好齋講吹水。
其實有乜可以擔心呢?一個人唔係淨係可以學得一種語言,講得一種語言。
語言之間應該唔存在排斥關係,官方 ...
Jean 發表於 2009-5-30 10:02

我唔認同你個意見,粵普根本係冷戰冇一方完全被同化根本唔會結束,我地要為係將來下一代設想下,大人可以細路得咩?你咁諗賣粵求榮同漢奸有咩分別!
而我就話香港人決不允許猜那長期存在啦!!!

(至少不允許猜那惡勢力喺香港長期存在!!!!)
我唔認同你個意見,粵普根本係冷戰冇一方完全被同化根本唔會結束,我地要為係將來下一代設想下,大人可以 ...
canote 發表於 2010-6-11 03:21

唔好鬧人,jean唔係粵人,係「粵語愛好者」,幫我哋做咗唔少嘢,講多謝先係。
等我将幅図転貼到D香港討論区引爆民憤先!!!
唔好鬧人,jean唔係粵人,係「粵語愛好者」,幫我哋做咗唔少嘢,講多謝先係。 ...
外外星人 發表於 2010-6-11 03:28

我對事唔對人,我唔知SORRY!粵人根左冇中間路線行,一係左一係右!
等我将幅図転貼到D香港討論区引爆民憤先!!!
丹尼王子@HK 發表於 2010-6-11 03:35

唔該你先! 標題就跟返呢個啦!(噉樣,影響會大啲) 千祈唔好搞到咁激 ,你知啦,港人至棹忌啲人激過頭嘅。
我對事唔對人,我唔知SORRY!粵人根左冇中間路線行,一係左一係右!
canote 發表於 2010-6-11 03:39

你睇得好通 ,有啲香港人同埋有啲廣州人(香港同廣州,邊個做最後嘅陣地好難講),唔多覺水浸眼眉 ,暖水煮田雞吖嘛!凹凹暖,唔多覺!
星爷搞「粤语救亡」运动,我都好支持亦好佩服。但系今匀转番嚟沈炯嘅言论,我深表怀疑。睇你转帖果份嘢,好 ...
砖拍后尾枕 發表於 2009-5-27 16:21

正正因為是沈炯,更不用懷疑,這個消息不會是假的。

在北大中文論壇裏,他高舉《語言文字法》及他依個人喜好的釋法,不斷進行滅方滅繁的工作,大家對《語言文字法》有批評,或者用繁體字發言,又或者指出沈炯挺普挺簡論點之謬誤,就會被他濫用權力封殺,輕則焚帖,重則坑儒,封禁你的帳號。而他自己對繁簡字、普通話與方言等問題的發言,往往包含許多明顯是歪曲事實、干犯基本邏輯的言論,靠着「曲解再曲解」、「選擇性失明」、「濫用特權,嚇恐發言者和焚帖坑儒」等行徑來『戰勝』。

早陣子李鐸壇主百忙中插手,解救了一個網友,但沈炯繼續其濫權劣行,在下直斥其非,已遭他恐嚇要把我坑掉。見:
http://www.pkucn.com/viewthread.php?tid=255234&extra=page%3D1
http://www.pkucn.com/viewthread.php?tid=255226&extra=page%3D1
http://www.pkucn.com/viewthread.php?tid=256357&extra=page%3D1

類似的事件已發生過許多次,有許多不認同沈炯觀點或做法的人都已遭坑掉。

至於指出沈炯企圖消滅香港粵語發言的出處,可見:
http://club.dayoo.com/read-yyqlu-8115.htm
沈炯的封殺,完全是封閉時代的做法和思維。這就是沈炯一向在做的事。
所以沈炯說出企圖消滅香港粵語的話,是絕對合理的。他說相反的話才有蹺蹊。

其他關於沈炯的資料:http://www.plurk.com/p/5owh0f
外外星人轉載了沈炯的生平(這段文字是以前刊於北壇上的):http://bbs.cantonese.asia/redirect.php?goto=findpost&ptid=16493&pid=143509&fromuid=583
http://www.pkucn.com/viewthread. ... age=8#pid1218596922
我哋粵人:
这个姓沈的是在那个没有法治的荒唐时代的遗老,所以习惯使用人治方式随意删贴封ID。之所以这么说,是因为本人另有一同名繁体字ID,仅仅因为用繁体字写了段文字说明「我们广东本地人的母语是粤语,不是普通话」这样一句阐述事实、没有任何违反法律的言论,就惨遭删贴封ID。如此「革命」的独裁手段,相信很多人都领略过。
我唔認同你個意見,粵普根本係冷戰冇一方完全被同化根本唔會結束,我地要為係將來下一代設想下,大人可以 ...
canote 發表於 2010-6-11 03:21

你唔认同我唔紧要,我本身非粤语区人,但我好钟爱粤语,因为钟意所以坚持学习,我唔会因为佢有冇咩政治地位上嘅优势而改变自己嘅态度。不过作为一个中立人士,我支持国家设置一种统一用语方便国人交流,无论係咩语,我都会尽力学好佢以方便同人交流。例如而家,学好普语同人沟通冇障碍,同时又讲得母语,乡里见面时可以用母语对话,又学得粤语同英文陶冶情操,不知几好!但同时,我亦都反对因为要推广某种语言,而排斥甚至扼杀其他语言。一种语言始终係一方人嘅招牌,係一个地区文化历史嘅精髓。
你唔认同我唔紧要,我本身非粤语区人,但我好钟爱粤语,因为钟意所以坚持学习,我唔会因为佢有冇咩政治地 ...
Jean 發表於 2010-6-11 17:03

-------認同, 通用語有存在必要,唔理 使用鷹語,定系'國際語',抑或粵語\PT話,  通用語都須存在,(除非,有翻譯機器(低成本兼 技術成熟,不會錯誤咁樣使人誤解原意))

同時,語言系文化之承載, 沒咗粵語, 廣東地區嘅好多習俗(含婚嫁習俗\禮儀習俗 等 都會被同化消失),
    類似於, 華人多使用筷子, 西人使用刀叉,
    無咗西語,好容易亦會 無咗刀叉, 更進而 好容易無咗 西式食物 及其烹飪方法\烹飪口味
    無咗華語, 亦好容易亦無 無咗筷子, 更進而 好容易無咗 粵式\湘式\..等食物 及其烹飪方法\烹飪口味
         (注:此處的"無", 指 90 % 以上程度會消失)

文化之上,系 審美觀\...等等之類,  恕在下直言, 本人(粵語區人) 好睇唔慣 北方審美標準,
    打個不恰當比喻, 假若,北方以(異性)胖為美,而粵地以瘦為美, 本人都系中意'瘦為美', (此例不恰當,一時諗到咁樣,如有冒犯,請予見諒)

而目前而言, 中原PT話 勢大, 並且 隱隱 以"粵語"為敵, (本人感覺,有其政治目的在內, 有政治力量推動),
     以消滅為務,  此非本人所願見,
而現時而言, 粵地仍屬中原管治, 仍須聽佢之笛, 如果中原有令以"粵語"為敵(本人未能見到 某某文件 白紙黑字,但未必不存在),      粵地及粵地首長亦須執行, 不執行者, 會被撤換, "君要臣死,臣不得不死, 千年不變,厭極"
故, 對(大陸內)粵語前途, 及粵地文化 前途 , 本人並不睇好,
大陸粵語真喺吾睇好啦,有版比妳睇啦,廣州喺80年代初學校裏面,基本用粵語教學.雖然要學普,不過從來吾使用到生活中.宜傢,學校D阿sir清一色喺北人,淨喺講普語.D細路從小就強迫性接受普語.廣州嘅北人越來越多,竟然吾喺入鄉隨俗,翻過來要D廣州人遷就姖地講普語.廣人吾同無一種文化淪陷嘅感覺?
短短30年,廣州就已經被北方政府成功文化侵略.所以講中國人好聰明,姖地識得用最高等嘅方式,次之喺經濟侵略,最低等嘅一定喺軍事啦!現今嘅時代只有文化侵略喺最有和平同持久,同時無形甘擴大自己嘅版圖.淨喺睇下幾乎每個國家都有華人區就知啦,雖然座落於當地國家,但喺喺當地人嘅精神上華人區却屬于華人團體.
所以香港亦都面臨同樣嘅遭遇,所謂讀歷史使人明智.睇翻廣州粵語嘅變化,都可以估計到香港嘅未來了.
只能警醒港人,吾好成爲30年後嘅廣人.此時不戰,將爲時已晚!
而現時而言, 粵地仍屬中原管治, 仍須聽佢之笛, 如果中原有令以"粵語"為敵(本人未能見到 某某文件 白紙黑字, ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-11 18:47

唔知噉算唔算白紙黑字呢?

↓

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=23253

若果睇唔真,就睇下呢度紫色字):

http://bbs.ycwb.com/viewthread.php?tid=249545

或者睇圖↓(留意hightlight嗰度)

你唔认同我唔紧要,我本身非粤语区人,但我好钟爱粤语,因为钟意所以坚持学习,我唔会因为佢有冇咩政治地 ...
Jean 發表於 2010-6-11 17:03

嗱,出事嘞! Jean係嬲添! 佢都改咗口供咯,妳咪放佢一馬囉! 至多我蝕底啲,惜返妳啦!
唔知噉算唔算白紙黑字呢?      ↓若果睇唔真,就睇下呢度↓(紫色字):或者睇圖↓(留意hightligh ...
外外星人 發表於 2010-6-11 22:22

-------(企業\單位)題詞 \ 希望 \ 在視察場合嘅講話,  噉 未算 "正式文件"啦, 最多可講話系 吹風 以及 "如果下邊D人想上位,就要照呢樣嘢做" , 正式嚟講, 某人仲可以反過嚟講"呢D係佢個人睇法, 不代表XXX"

本人所言嘅"正式文件", 指 " (中央\省\市\區)  XX部\XX委員會\XX局\  X字XX號文件" , 或者 法令法規等,

本人感覺上,實際有效嘅,往往系  不可見嘅 " X字XX號文件" 及 X領導人 (公開)口頭說話 及(不公開)說話(含電話),    (其中,公開說話果D, 大部分系廢話, )
    而 法令法規果D, 畀人睇姐嘛,
但系, 萬一情況下, 佢想'刹賴', 想 反過嚟講,一樣都得: " 大陸系 法治之區\首善之區\和諧之區\國際化大都市\以人為本\以民生為重\為人民服務,  X年以來都系 依法治國, XX文件不符法令, 不予執行 (實際系咪'不予執行' 噉就未知啦)"

反正, 你所列嘅證據, 本人並不為準, 但系 為準 嘅證據, 一般人亦基本不可得,
總嘅一句, 我 認同主貼,
大陸粵語真喺吾睇好啦,有版比妳睇啦,...只能警醒港人,吾好成爲30年後嘅廣人 ...
pardlee 發表於 2010-6-11 21:58
-------
老實講, 本人對HK一樣5多睇好, 30+年后, 五十年不變之后,  (如果大環境不變前提下), 大陸 冚唪呤 拆咗HK 都仲得, ,冠之以"城市發展\按XX規劃依法拆遷 "  
    再唔系, 好似 50年代初 咁樣, 所有企業 全部收歸國有  , 一樣都得,  (更加5使講 HK粵語啦)
你可以反對哞, 反親就 拉幾部 TANK過嚟, 可以想見, (上前提不變情況下) 30年后嘅 TANK 可能會發展成點乜樣,
-------(企業\單位)題詞 \ 希望 \ 在視察場合嘅講話,  噉 未算 "正式文件"啦, 最多可講話系 吹風 以及 "如 ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-6-11 23:22

你睇真啲(Seventh row)。想睇文件?未夠班啫!兼且好多嘢,口唔講,心入便度緊,或者畀暗示啲馬仔,噉就有人識得點做嘢啦!阿毛爺教過我哋:歷史經驗值得注意。明未?   
ah 乳痿要小心︰

未統柒,先亡国!!!