QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6597|回復: 43

[八卦時聞籮] 你点睇海珠桥阿伯呢?

海珠桥阿伯好身手,推咗跳桥者由高处跌落地,据说后者手踭、腰椎骨折。

大家赞唔赞成阿伯嘅举动呢?

握握手交朋友

握握手交朋友

趁其不备,ong佢落地

趁其不备,ong佢落地

偷袭成功,向观众致意。

偷袭成功,向观众致意。
問法律贊唔贊成……佢想食皇糧!好釆條友冇死咋……

哩位阿伯好沙胆,擒到咁高兼夹身手咁矫健,挭系食过夜粥嘅。

老人家似乎捞过界,果位跌落嚟嘅如果告佢要赔汤药,阿伯手尾长啦。

重以為自己好英勇!殊不知犯眾憎!影響到你,都未必愛人死啩!過分!

呢D咪就系阿陈扬所讲嘅情义广州啰

撑阿伯

听闻阿伯姓黎,之前响落溪桥几次出手干预啲跳桥者得手。今次重施故技,点知致人重伤,估佢宜家都后悔紧。

原帖由 砖拍后尾枕 於 2009-5-22 21:07 發表 听闻阿伯姓黎,之前响落溪桥几次出手干预啲跳桥者得手。今次重施故技,点知致人重伤,估佢宜家都后悔紧。

海珠桥阿伯姓赖名健生

佢宜家系派出所入边点只后悔咁简单啊

佢宜家直头系后悔到想跳海珠桥啦

畀佢推落桥嘅果位腰椎骨折啊,随时有可能瘫痪嘎

到时就算公安唔告佢刑事罪啊,净系受害人嘅民事索偿都赔死佢啦,睇怕连棺材本都无埋啊

如果畀公安告埋佢刑事罪嘎话,佢怕且都要坐翻个5、6年

佢现年66岁,大吉利是讲句啊,佢恐怕都要系监仓终老啊

何浩川说道:

其实我觉得是警察消防员的问题,一是谈判专家谈了四个小时都无效果,太无能;二是气垫竟然不充气,太不负责任。每次有人跳桥都动用大批警力封桥,堵塞交通。警察又什么事情都做不了,浪费公帑。应该将跳桥者,推人者和警察消防员一并治罪

刘敏说道:

氣墊都系废加~~哈~

无气既~~中有啊~~就算有气~~个人跳落来~都未必跳得正系中间~

个个走投无路都上下海猪桥~哇~日日封路都似`~~

嘉嘉说道:

啱啱睇咗新闻,猪4谂住帮跳桥果个去追数,电话采访另一个承包商,人哋话跳桥佬做咗一半工程就自动消失,留番D苏州屎俾个拍档.而家个工程做好咗就嚟要钱。电话采访都听得另外个承包商好激气。

阿伯谂住下面有气垫先会推个人落去,点知消防队又谂住佢哋跳唔成,无吹胀,所以个结局就变成噤啦。

「可恨之人必有可怜之处,可怜之人必有可恨之处。」好多嘢唔系表面睇得噤清楚。

陈嘉星的回复:
关键是他们为的不是跳桥,就是他们认为做秀是一种解决方法,他们并不绝望!

这是「跳桥秀者」,不是跳桥者!

真正的跳桥者,直接跳其他地方,或者自杀,这是一个社会,请不要通过影响其他人的生活而企图解决自己的问题,让自己变成关注点!

曾嘉丽说道:

依家跳桥既大多数都是外地人,都无话帮人林下,自私到不得了,而且距跳桥啲衰野又唔会传翻距家乡,距做下show有咩所谓。

邓维说道:

阿伯做出左大家都想做而不敢做嘎事,回来的却是大家的唾骂!不过实在有D偏激!个人英雄主意!

陈帕亚说道:

我说道:

以后边个去果度跳桥都要林清楚啦,做Show有时都有意外发生,该点样就点样,吴使拿自己的野来吓亲街坊,威胁政府。有吴愤气就去法院罗。

梁合帆说道:

讲真,以阻住其他人的正常生活来要挟社会的做法的确系黑人憎既,令海珠桥瘫痪两个钟,会阻左几多人呢?万一有人急住去医院或边度火灾,甘味害左人,跳楼跳桥SHOW的人其实都几自私下,政府解决唔到你既问题你味去政府门口堵水泥咯,搞我地普通百姓做咩鬼,阿伯,我撑硬你的!!!

原帖由 神七咁早 於 2009-5-22 21:29 發表   海珠桥阿伯姓赖名健生   佢宜家系派出所入边点只后悔咁简单啊   佢宜家直头系后悔到想跳海珠桥啦   畀佢推落桥嘅果位腰椎骨折啊,随时有可能瘫痪嘎   到时就算公安唔告佢刑事罪啊,净系受害 ...

亞朱生,好耐冇見喇喎.

原帖由 小農DNA 於 2009-5-22 23:17 發表    亞朱生,好耐冇見喇喎.

呵呵

呢個論壇有亞朱生發言,D級數都升唔少.D版主仲唔出黎多謝亞朱生俾面??

系故意杀人(或者入佢傷害)罪。唔系赞唔赞成嘅問題。

要问罪就好应该先问下拯救嘅,做乜连个气垫都冇充满?问下个谈判砖家做乜两三个钟都冇将佢讲服。到场连个垫都唔充,到场嚟做乜?睇好戏吖?简直无能!重有就系嗰个跳楼SHOW主角,好应该对其行为造成数十万平民上班迟到出行睇病等一切事务受阻负上一定赔偿责任。假如有重病人因此塞车误病情,系咪一样可以告跳楼SHOW主角谋杀?一啲完全唔顾他人,损人利己嘅人唔值得同情。唔好话我哋冷漠,而系已经严重挑战市民忍耐嘅极限,跳楼SHOW一而再噉重复又重复,佛都有火。有人话阿伯偏激,唔通跳楼SHOW嘅主角郁唔郁就要挟持几十万人,睇佢上演独角戏就唔偏激咩?
十至十二樓幾鍾意「海珠一中」喎!

呢位阿伯重快手同埋大膽過企係升降車上嘅阿SIR ,應該納佢入警隊

講返正經,佢可能會入「故意傷害罪」或者「過失致人重傷」(若果佢畀鑒定為重傷),兩者入罪基點首先睇佢主觀惡意。

一個人性扭曲嘅國度  連畜意傷人都可以變成義舉
原帖由 vincent10 於 2009-5-23 09:59 發表 一個人性扭曲嘅國度  連畜意傷人都可以變成義舉

学banban15话斋,拿自己条命教飞,要挟广州市民广州市政府的,终究不能成功。

原帖由 使君子 於 2009-5-23 12:29 發表 学banban15话斋,拿自己条命教飞,要挟广州市民广州市政府的,终究不能成功。

呢件唔系普通嘅本土與外江之爭 系弱勢群體對某集團嘅控訴

無論廣州市民 跳橋者同啊伯  都系受害者   而兇手祗有一個 就系我地嘅偉光正

睇見橋上嘅人對啊伯推人落橋嘅事當成義舉,而欣喜嘅表情

彷佛當年魯迅筆下嘅   人血饅頭  再現

李莎说道:fficeffice" />

1、关于跳桥者:跳桥者无处伸冤也不能老当海珠桥是伸冤办事处,他再无办法都不能从7点伸冤伸到12点,阻碍几十万市民的正常出入,成个海珠区要上班的人因为他一个人都几乎搞到迟到,这种事情不能再纵容,帮他喊冤只会继续有人利用跳桥秀;另外,其实本来就是来跳桥的,跳桥被ong落来之后告阿伯伤人?太自打嘴巴了吧!

2、关于阿伯,他是好人,只是做事情有些激动,他没有想到公安消防这么无能,劝5个钟都未搞掂,气垫又无气;

3、关于政府,就系WN,应该成立这类型的伸冤办事处,应该在每一次跳桥show里都做足真功夫!连政府都体戏,尼类事件唔拿奥斯卡都唔得!

李智敏说道:

跳橋者不會無事就爬上去,距地既目的就是要有人知道距地既處境。幾個小時,都系得DSIR系度,市政府派個人去聽下訴求唔得咩??仲記得總理有次話幫個病童醫病,之后d效率幾快。但如果正常途徑,何年何月啊??廣州,因為系省政府,所以周邊地區既人都要黎傾述。當然,距地既做法系阻礙佐好多人,有怨言都無何口非,但系我覺得對象唔應該系跳桥者,而系政府部門羅。同時,我亦唔會相信政府部門既人個個都甘忙,你地系要為人民服務咖,剩系話擺幾個人防止跳橋,但系問題既根源呢??你地會唔知咩??

杨璐璐说道:

我想这个老伯是想把他推到气垫上的,本意是好的,推他的时候明显手还有拉了他一下,对好位置才放手的,怪只怪气垫的气充得也太少了点吧,难道只是用来做做样子,消防队员们?

易阋说道:

我同学老豆都有千几万工程款收唔翻啦,果阵仲有三个子女要俾学费,日子都好难过噶,唔通人地都要去跳桥啊?大佬啊,先32岁,我同学老豆50几喇,收唔翻唔使死噶,就算要做SHOW都唔好拣大家都繁忙既时间,既得唔到咩同情,又解决唔到问题。
我谂个阿伯都系好心做坏事,既然劝极都唔肯落黎,就算俾你联系到个欠款人,人地都唔一定黎系马,下面秩序又大乱,阿伯可能谂住硬推落去,横掂下面有气垫,起码恢复下交通秩序啊,点鬼知消防甘西叼,去救人气垫唔充气。

李杰说道:

阿伯的做法也说出了很多市民的心声,现在动不动就跳桥 跳楼来威胁,开头还挺同情他们,一多了,我就要怀疑他们意图,说句人情冷淡的话,他们既然要死,就成全他们算了,不要老是作秀,妨碍他人

曾晶说道:

个啊伯三年前也曾救过一个准备跳桥的男子,所以我觉得距应该系想将个男人推落气垫上面,但点知气垫甘耐都未充完气~~~

潘殷 Daniel哥哥说道:

大家有没有看新闻啊。。那个跳桥的人。说人家欠他200多万。其实是那个跳桥者诈骗了别人几百万。。已经有证据啊 。。。可能会起诉跳桥者。还去跳桥博取他人的同情心。。太恶劣的行为。。不过那个老伯又真系。。。。嗨

陳小樂说道:

其实有无人愣過点解系甘多警察围住嘅情况下,個阿伯都爬得上去啊..?
假如换咗你,就算無警察阻止你又够唔够胆啊..?

鱼鱼说道:

呢家个个一解决5到问题就去海珠桥跳桥,阻碍人地上班,就5月头一个星期已经3次喇,好似做show咁。如果係想跳一早就跳咗啦,难为人地有病想生存果d人啊。

郑俊基说道:

几个睇法:

1、阿伯爬上桥既速度仲快过D后生仔,讲明锻炼既重要性;

2、都系果句,要跳既早就跳左,纯粹做SHOW~

3、甘多差佬睇住,阿伯都可以越过警戒线去爬桥,我地纳税人D钱真系O#X*Y!啦;

4、阿伯一落桥就俾D差佬捉住,难怪人家话中国警察效率高!