QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8868|回復: 32

[正字本字] 恰其實係啱都有問題?

恰嘅基本字義:正,刚刚,,适当.

啱嘅基本字義:

合;合适:呢种款式啱心水

对;行;可以;适当:你讲得啱

恰巧;刚好;正巧:佢啱撞到个老友

同"啱"的完全一樣.

樓主走火入魔矣。
恰字點讀呀?

你話係唔係嬲到震啊。「尋日、沉日」咪就係噉樣搞出嚟嗰囉。

遲啲就會俾呢班「友」搞到亂哂坑咖嘞。

有啲人成日話「胡言亂語」,改一個字都啱佢哋使咖嘞。

等我得閒嗰陣啦,caau哂呢班「友」啲「傑作」出嚟示吓眾。

唔係佢哋以為naan有型噉,查實係醜過遊刑。

我的確有尐走火入魔。因爲覺得『恰』簡單得來,意思又吻合,就係唔知點解無人接受。畀個香港造字『啱』統治咗咁耐,簡直根深蒂固。其實『恰』字同『巧』字都差唔多啊,例如:乜咁巧啊?你絕對唔會讀haau2,而會讀kiu2。

其實是兩個本字合併的.

恰, 音aam.當恰好,剛好解! 所以說 恰恰好, 正是此字.

韾, 音aam.當韾聽.好聽解! 所以說 韾聽, 韾用, 便是此字.

第一個是入聲對換.p <--> m.

第二個是以音為聲. 暗,闇,諳 均是同一個音.所以韾也是如此.字典上那個yam是不對的.以今音古反切出來的效果,和口頭用語明顯不合,此為一例!

「啱」讀作[ngam],唔係[am],[am]係嬾音!

用嬾音來正字?謬矣!

多謝晒Jake_ct、外外星人、芬1012、雲淡風輕 嘅囬覆,令到而個沉寂多時嘅話題得到關注。

Jake_ct:

多謝你第一個復我。

外外星人:

可能由于專注喺個字度,無提到個讀音,真係唔好意思。

芬1012:

多謝你嘅意見,你先唔好咁興。大家喺而道都係交個朋友,發表一下自己意見嗻。無論點,多謝你嘅用心良苦。

雲淡風輕 :

辛苦晒你,畀到咁好嘅答案我。

嶺南散人:

唔好意思,無留意到懶音問題就直接將查到嘅讀音搬上來。不過亦都講明咗,懶音問題十分嚴重!

,唔係,頭暈身,粵拼冇收到呢個字。去我個人空間度睇下啦,有著數咖!

攞出嚟討論都冇罪嘅,人哋提出一種可能性啫,又冇話一定係邊個啱邊個唔啱。

况且呢度係高級書院。

我当时都有諗过用而个『臖』,但係諗到头晕身臖,觉得好似同肿痛無咩关系就都係用返通俗易懂嘅『興』,唔知道有無专家知道『興』有無發怒嘅意思呢?

頭暈身原指身體狀況,若果單純話人,就有激動嘅意思囉,未必係指發嬲嘅。講到呢度,怒可能係本字,乜中州音呀、古音呀嗰啲,怒字讀nau都有可能,但係而家啲人見到個怒字,斷估唔會讀nau,故此,研究還研究,我哋重係寫嬲。

唔该晒外外星人,如果講到激動嘅意思,『興』係唔係有『興奮』嘅意思呢?好似咩殺到興(有人讀性)起。『嬲』應該都係香港造字,記得嗰陣時睇電視劇講過,兩男夾著一女咪得個『嬲』字囉。受噉影響,我都一直用『嬲』來代替『怒』,最近查過『嬲』都無怒嘅意思就改用『怒』了。

「高級書院」原嚟就係kaai嚟噉嘅,都幾方便方便啊。咁多位何生,失覺哂。

我真係發覺樓上條友好似唔畀人發表言論噉嘎喔。你咁威又唔見你發表咩『大作』出來畀大家開下眼界,自以爲是,講嘢帶刺嘅,好似咩都睇唔順眼噉。

噉就怒喇?唔好怒,唔好怒。你恰,你恰,吓。

係嘞,我naa你唔係友,至少而家唔係,或者第時會係嘅,不過你唔好喺人哋塊面度畫大花面至好啵。

原帖由 neolite 於 2009-5-12 10:25 發表 唔该晒外外星人,如果講到激動嘅意思,『興』係唔係有『興奮』嘅意思呢?好似咩殺到(有人讀性)起。『嬲』應該都係香港造字,記得嗰陣時睇電視劇講過,兩男夾著一女咪得個『嬲』字囉。受噉影響,我都一直用『嬲』來代替『怒』,最近 ...

邊度有人讀咖?你話我知,等我摑醒佢!

原帖由 外外星人 於 2009-5-12 21:17 發表 邊度有人讀性咖?你話我知,等我摑醒佢!

啲滿大人。

sorry啊,『芬記』。我講嘢過分咗,請你原諒我啦。我都唔知點解無端端會想鬧人,我諗我都明白點解你會嬲啲人『玩弄』文字。重有,想問下,『第時』用『遞時』定『第時』。因爲有人提醒過,應該用『遞日』。所以我妄自揣測,用『遞時』,請斧正。

點解你覺得用遞時呢?