QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 不关云和月

[趣事趣物] 00后

我有個囡囡,讀緊小學,前幾日我問下佢,妳哋上堂悶唔悶嘎??

佢話:「幾啦,但係堂上最開心就係上數學課,喺講解課題時經常用三種語言一齊講課,犀利啩!」

做咩要用三種語言講課呀??

佢話:「老師搞氣氛吖嘛,活躍下我哋」

點樣三種語言法呀?

佢話:「先用普通話讀題,再用我哋個話嚟講解,最後嚟一句英語『明白未』」。

三种语言都好过剩系允许学生讲普通话啩?以前我哋全程母语教学,有时会有个别插班生(外地人)加入,老师都唔会迁就佢一个半个转变上课使用嘅语言,只系要求佢多哋同同学交流,尽快听得明粤语跟得上教学内容啫,而家就唔系嘞,好似搞到全民皆普不可。有啲家长本身讲粤语,而同自己啲下一代交流就用普通话,奇怪到极点。
母語教育,寸土必爭,無須禮讓!
粵人加油呀,一定要保著華夏文化.

原帖由 攸固 於 2009-4-13 01:52 發表 粵人加油呀,一定要保著華夏文化.

好多屎忽鬼都觉得系粵文化唔系华夏文化架。。。佢地要搞分化分开佢

今日返工嗰阵,一时唔知买咩早餐食,于是就谂住买个桶装面就算啦,同士多店个女人讲咗我要面,重说明要牛肉嗰只,点知姖原来系外省,听唔明我讲乜,兼就用啲耐烦口吻同我讲:「说普通话嘛!」简直莫名其妙,真系好想反问姖一句:「点解?」,不过最后我都算嘞,懒得同呢啲人问咁多,费时袋钱入姖袋,转身走人。生意系姖嘅,理得姖咁多唧,我今次抑或以后都唔会再帮衬姖,系咁先。以前我唔会咁执着,人啲听唔明,就好自然同佢哋讲普通话,之但系,发觉啲人得寸即进尺,讲得难听啲就系「一边食奶一边骂娘」,对呢啲人就唔可以手软。

原帖由 不关云和月 於 2009-4-15 21:59 發表 今日返工嗰阵,一时唔知买咩早餐食,于是就谂住买个桶装面就算啦,同士多店个女人讲咗我要面,重说明要牛肉嗰只,点知姖原来系外省,听唔明我讲乜,兼就用啲耐烦口吻同我讲:「说普通话嘛!」简直莫名其妙,真系好想反问姖一句:「点解?」,不 ...

金融危機,嗌佢哋返歸啦!

乜你未聽過有《喜羊羊與灰太狼》粵語版咩?林峰配喜羊羊,黃宗澤配灰太狼,麥長青配蓬chacha,我有喔~~
系?可唔可以畀个封面昅下,我都去买。几钱呀?
冇封面喔,我都係下載嘅,佢個CAST度有粵語配音員,我先知有再Down個。

某日,呢个小朋友又出现喺我屋企,我就试图下载个广州话版畀佢「开眼界」,点知原来系我一相情愿,佢话佢唔想睇广州话。

某某日,见到同事嘅仔仔,亦系一个00后,同人交流用普通话,我觉得好奇怪,于是八下啦,原来佢读军区幼儿院,所以无论你哋讲咩话都好,佢只会同你讲普通话,真系一额汗。作为广州人,畀自己嘅下后代随意放弃自己嘅母语,原来好多人都觉得无所谓嘅。

原帖由 不关云和月 於 2009-5-12 21:33 發表 某日,呢个小朋友又出现喺我屋企,我就试图下载个广州话版畀佢「开眼界」,点知原来系我一相情愿,佢话佢唔想睇广州话。   某某日,见到同事嘅仔仔,亦系一个00后,同人交流用普通话,我觉得好奇怪,于是八下啦,原来佢读军区幼 ...

畀laau思維同化咗!