QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5334|回復: 31

[趣事趣物] 00后

喺落雨嘅前提下,自以为返屋企对住台电脑玩下游戏、上下网站应该系一件十分写意嘅事情。而最痛苦嘅莫过于返到屋企楼下先发现原来成个小区都停咗电。雨落完一场又一场,老天爷完全唔使休息,正所谓风大雨大,可以去边处?有F问过:「冇电同冇水拣一样,你情愿拣无边样?」重使谂咩,我一定情愿拣冇水。

有时间写下亲戚个仔仔,5岁读幼儿大班,平时都好多时候见到佢,今天我懒死得闲爱心爆棚兼异常积极带咗佢去M记玩( )滑梯,其间呢个小BABY同我讲:「我唔想讲白话,想剩系讲普通话。」听到一个00后噉讲,我一时间唔知应该畀佢一个咩反应。究其原因,原来佢话喺幼儿园都系讲普通话、佢钟意嗰出动画片《喜羊羊与灰太狼》都系讲普通话。00BABY嘅思想真系单纯过人。我就同佢讲,广州话系你母语,广州人当然系讲广州话啦,你唔觉得广州话比普通话好讲好多咩?你喺幼儿园可以讲普通话,平时就应该以广州话为主。同佢讲咁多,都唔知佢可以明白几多,亦唔知现时嘅家长点样教育下一代嘅。喺我过于执着;定系佢哋对于一下代讲唔讲粤语觉得无所谓?小朋友可以为一部钟意睇嘅动画片放弃自己嘅母语,动画成为新新推普机,推普原来咁简单!!值唔值得引起各位粤人、特别系已为人父人母嘅粤人深思则见仁见智。fficeffice" />

补充:

假如有《喜羊羊与灰太狼》嘅粤语版我会送佢一套。

无水点冲厕所,我拣无电。

同佢家長講先得。細路仔太細,唔明白道理。大人會明事理一D。

不過,雲月仍然未知道,點解唔可以講普通話嘅真正原因。

普通話系一種無文明沉澱嘅語言(呢句說話我講嘅),講咗普通話而丟掉白話,我地就會丟失自己的文化,導致丟失我地嘅思想,無咗我地嘅思想,我地失去咗我地嘅文化優勢,我地只可以系一具行屍走肉,永遠做一個沒有自己文化嘅、他族「文化」、他族思維方式嘅附庸。

叫佢睇多D翡翠台D动话片啰
我響外邊一直都堅持呢個觀點:man faa daai gaap meng依然無結束,「佢」響本質上,依然響處進行緊,對man faa ge ceoi caan 一直沒停止過,並且,呢種ceoi caan 會隨住掌門人對權力嘅越來越恐慌而變得越來越瘋狂。man gaap就是mou對權力恐慌下嘅產物。

原帖由 柳寻风 於 2009-3-29 08:17 發表 无水点冲厕所,我拣无电。

以十个钟为例,你情愿呢十个钟头冇水定冇电呀?冇水你可以去拎消防栓。

原帖由 柳寻风 於 2009-3-29 08:27 發表 同佢家長講先得。細路仔太細,唔明白道理。大人會明事理一D。     不過,雲月仍然未知道,點解唔可以講普通話嘅真正原因。     普通話系一種無文明沉澱嘅語言(呢句說話我講嘅),講咗普通話而丟掉白話,我地 ...

讲到咁,我惊惊,你大胆,留返你讲。

将佢交还佢家长嗰阵,有一瞬时冲动想佢家长讲呢嗰问题。最后都系忍咗一忍,呑咗落肚。

原帖由 亂棍歐死越南仔 於 2009-3-29 08:39 發表 叫佢睇多D翡翠台D动话片啰

有咩好介绍呀?我冇少睇电视,唔知呢期播紧乜,最主要系唔知00后有冇兴趣啫。

原帖由 不关云和月 於 2009-3-29 08:47 發表   讲到咁大,我惊惊,你大胆,留返你讲。   将佢交还佢家长嗰阵,有一瞬时冲动想佢家长讲呢嗰问题。最后都系忍咗一忍,呑咗落肚。

我講過。舊年十一月份,我響一間中醫院睇病果時,見到一個貌似粵人帶住個細路仔去睇病,我見佢個仔成口普通話,我問佢點解要講普通話呀,你系邊度人呀?佢話系廣州人,於是我就同果個人講咗一大輪,最終令到佢改變對普通話嘅態度。

我響外邊,素有「粵塔」之名--題外話--那怕我滿口撈化語言。

普通話無實質「語體」嘅語言。無實質語體,「佢」代表唔到任何一個民族。

「普通话只有50年历史,缺乏文化沉淀,而且糟粕多,是一种人工语言,不是自然语言,违背了白话文的原则,普通话既不是真实口语,又不是传统书面语。」---南漢。

原帖由 不关云和月 於 2009-3-29 08:51 發表   有咩好介绍呀?我冇少睇电视,唔知呢期播紧乜,最主要系唔知00后有冇兴趣啫。

介绍就冇咩喇,事关我都唔多睇

之但系你讲呢个00后,系因为呢出咁「大撚灰狼」动画片而唔想讲白话嘅话,无可否认我系比较理解。亦不禁令我谂起九十年代初,广东省內电视台嘅动画片其实「普」「粵」两语各占一半。不过普语动画片多为旧片,如「葫芦娃」「黑猫警长」「神笔马良」「阿凡提」「六神合体」等等。而粵语嘅动画片印像中系以前嘅六三零卡通都系粵语嘅,如「圣斗士食屎」「变形金刚」。但系随住香港电视台系广东嘅普及本地台嘅娱乐性跟佢根本就「无得挥」,所以连睇动画片都转咗睇香港台。童年系九十年代嘅广东人(即八十后)大部分系睇白话嘅动画片大。当时改革开放初期,广东系改革先驱接收嘅嘢比內陆快,就连动画片都唔例外,因为可以睇香港台,而香港台引进嘅日本动画片肯定比內陆快,又因为系香港台,所以连配音都系白话。我有一个南京嘅朋友,佢话细个都有睇「星仔走天涯」佢话南京台嘅对白系用普通话嘅,但系主题曲却系用广东话!所以到今时今日,佢嘅脑里面嘅「星仔走天涯」主题曲都只会用唔咸唔淡嘅粵语唱出,但佢唔识讲粵语。所以我怀疑,当时內陆引进嘅动画片都唔知系咪都由广东抽过去再自己配音嘅。

但系今时今日,改革开放嘅春风经己吹开。內陆嘅动画片直接从日本引,自己配音,再推广到全国,除此外,仲有自己嘅动画制作组,虽劣质D,不过都叫有。00后嘅小朋友,睇大陆引进嘅普通话动话或者本国制作嘅劣质普语动画,就算唔睇,亦都唔论到粵语,因为有internet,唔睇引进嘅就直接上网down日本原版,听「架」文.除非「南方儿童台」肯投资粵语配音喇,唔系呢种局面打唔破。

原帖由 不关云和月 於 2009-3-29 08:51 發表   有咩好介绍呀?我冇少睇电视,唔知呢期播紧乜,最主要系唔知00后有冇兴趣啫。

用白话朗读古仔比佢听。
细阵时我地有好多儿歌,仲有小游戏,都系用白话。

故此,我成日話:

硬係冇人信。

我之前有教佢朗读过:猫儿担凳畀姑婆坐之类,当时佢几钟意咖。
原帖由 不关云和月 於 2009-3-29 22:58 發表 我之前有教佢朗读过:猫儿担凳畀姑婆坐之类,当时佢几钟意咖。

啱啦,顺住依个思路落去,教佢急口令,训练佢白话语言能力。
佢父母应该有噉嘅意识就差唔多,靠我之力,总唔可能力挽狂澜啩?
原帖由 不关云和月 於 2009-3-29 23:12 發表 佢父母应该有噉嘅意识就差唔多,靠我之力,总唔可能力挽狂澜啩?

若果佢父母5是广府人(祖籍南番顺),咁都几大蕉。事关佢父母心底都未必认同广府,更咪话教晓个仔讲白话。

我近排识到个 新会 的女仔(我亦可以坦白 佢就是果个封了船长ID的大洋网管),佢中大毕业,男朋友系山东人,全程打字比我都是普通话。

我好5客气的同佢讲,你读中大读成锦的孬思想,直头愧对孙中山先生,愧对新会家乡父母,食枉广东米,5读好过读啦!

我觉得除开广州,广东其他地方都一样有噉嘅情况,有个阳春同事,佢咪一样若无其事噉表明上次「嚣张」个外地佬冇错,又话响广州生活基本已经用普通话交流。睇在一场同事费时反驳佢啫。佢广州话唔准咖,极有可能广州唔系佢母语嘅关系,佢哋对粤语一啲都唔坚持。

在海外,特别是D福建人、浙江人、无晒母语观念的,冚棒冷(或者讲「大半数」)改讲普通话。

福建人专卖假货,败坏亚洲人声誉;浙江人读书好叻,分分钟对海外广府人个地位发起最严重挑战!

制假造假系中国人嘅强项 鸡蛋听讲都有假,你话系咪劲。

对福建人冇乜好感,上次去福建武夷山就畀人呃咗,话当我哋嘅导游,点知明码实价收晒钱(佢自己袋)就要我哋屈蛇或拉关系免票入园,最后一日重衰到死,带我哋逃票,真阴公,可见我哋当时太傻太天真相信福建人。一路上就好似偷渡客咁,胆战心惊!终于都明白偷渡客系咩一种心情。