QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kylie

[其它] 香港話=/=廣東話

Re:香港話=/=廣東話

许苑树在2005-08-31 14:23:32說道:[br]香港的语调和广州人说话的语调不一样~ 至少我去广州听当地人讲粤语的时候感觉和平时听hk明星讲话感觉不一样
广州人同香港人讲嘢嘅音调的确有唔同,正如以前曾经讨论过嘅,香港嘅比较“软”,广州嘅比较“硬”。 不过有一样嘢要留意,就系你所讲嘅所谓广州当地人,究竟系真正嘅广州人抑或喺广州居住嘅外地人呢?

>>40岁以下懒音者居多,具体数字未经统计。星爷就好标准,所以我都中意听佢讲嘢 甘又唔一定咼!我見好多40歲至50歲既香港人都有懶音既現象, 其實客觀一d睇:好多人根本唔知乜野係懶音架,佢地講話咬子只係出於一個自然發展出黎既語音現像。 如果再講老一d既香港人,佢地就可能係帶鄉音(眾多不同原藉)而唔係懶音。

anl在2005-08-31 22:00:51說道:[br]余ok,我同你傾偈都講過唔少啦,時下肯定有唔少細路仔識講佛山話。 之前我已經講過我有一個佛山嘅契妹,佢成口都係佛山話,而且佢根本發唔準廣州音。佢係一個好好嘅例子。 有時有啲嘢,自己未聽過唔代表冇,唔好唔承認自己見識少,呢個世界重有好多嘢你未見過。
關於我所講嘅嘢你可以問返佛山人,比如highyun,睇吓我講得啱唔啱囉。。。 唔知你又眞正接觸過幾個佛山人呢?!你又有冇眞正實地體會過佛山人講嘢呢?我相信我接觸過嘅四鄉口音肯定比你多。我都冇話絕對冇佛山後生仔女曉講佛山話,而且我敢肯定,你嗰個契妹即使係佛山口音,但而家講嘢肯定冇老一脫佛山人講嘢口音咁重。。。

余ok在2005-08-31 23:48:37說道:[br][quote]anl在2005-08-31 22:00:51說道:[br]余ok,我同你傾偈都講過唔少啦,時下肯定有唔少細路仔識講佛山話。 之前我已經講過我有一個佛山嘅契妹,佢成口都係佛山話,而且佢根本發唔準廣州音。佢係一個好好嘅例子。 有時有啲嘢,自己未聽過唔代表冇,唔好唔承認自己見識少,呢個世界重有好多嘢你未見過。
關於我所講嘅嘢你可以問返佛山人,比如highyun,睇吓我講得啱唔啱囉。。。 唔知你又眞正接觸過幾個佛山人呢?!你又有冇眞正實地體會過佛山人講嘢呢?我相信我接觸過嘅四鄉口音肯定比你多。我都冇話絕對冇佛山後生仔女曉講佛山話,而且我敢肯定,你嗰個契妹即使係佛山口音,但而家講嘢肯定冇老一脫佛山人講嘢口音咁重。。。[/quote] 同意余生嘅讲法,此乃本人亲身感受。

绝对同意你嘅讲法,而家听到讲佛山话嘅,多数系年纪比较大嘅人,市区嘅后生一辈基本上好少人讲,或者只带有好淡嘅口音,所谓嘅老城区佛山话已经日渐式微。 可能去到澜石、张楂嗰边,就会听到比较多人讲佛山话。
余ok在2005-08-31 23:48:37說道:[br 關於我所講嘅嘢你可以問返佛山人,比如highyun,睇吓我講得啱唔啱囉。。。 唔知你又眞正接觸過幾個佛山人呢?!你又有冇眞正實地體會過佛山人講嘢呢?我相信我接觸過嘅四鄉口音肯定比你多。我都冇話絕對冇佛山後生仔女曉講佛山話,而且我敢肯定,你嗰個契妹即使係佛山口音,但而家講嘢肯定冇老一脫佛山人講嘢口音咁重。。。

講眞,我嗰個契妹嘅佛山話口音淡唔淡我就唔識分,不過同佢講嘢嘅時候,要好仔細聽,有陣時要佢重複一次先聽得清。 佛山嘅情況我確實知得少,我嗰個契妹都好耐冇聯繫喇。

嘩甘快兩page嚇左嚇 我穩唔到根據啊,我係聽d hk friend講廣東話有9個音,所以不嬲都以爲廣州話係啦,點知係一個website睇到d人學廣東話,但果度教嘅音淨係6個,甘lor。 仲有係我同hk同學傾計距地有時會唔係好明,之後俾人話我有d音唔凖,大佬我爺爺同嫲嫲果代已經係響廣州大,甘大個女都未俾人話我講野發音唔凖,then都係3年過左澳洲少講左d中文ji ma駛唔駛啊,,所以先有呢個問題 em16:

由於粵語以廣州話為標準,你應問香港話等唔等如廣州話會好d

答案係冇分別

我係香港人,我好多親戚都係廣州人.

只不過香港d後生仔講野特別快,特別多俚語,

(就像英文中所謂既美式俚語)又快又好俚語

廣州d後生一般聽得明香港人既俚語

電影,電視,係創造新俚語既源頭,而家仲不停咁加入好多新俚

[此帖子已經被作者於2006-10-24 7:17:35編輯過]

又摷返呢個帖出嚟講添。

其實而家嘅廣州後生同香港後生講嘅話基本相同,只係詞彙有少少唔同,好多新詞彙都係以香港帶動,廣州好快就會跟上。其實有人覺得廣州同香港嘅發音唔同,係因為兩地粵語處於唔同階段,香港不斷向一種“軟粵語”發展,廣州雖然冇咁“軟”,但亦跟住香港嘅步伐走。
  其實而家嘅廣州話,比20年前嘅香港粵語更似而家嘅香港粵語,呢樣嘢就講明兩地粵語都係向某種趨勢發展,不過以香港行先。

膜拜~

學習咗....

[em02]
雖然香港人與內地廣東人所講的廣東話有所區別﹐但兩者都屬一個語種-廣東語系。廣州人講廣東話速度比香港人的慢又斯文﹐佛山人講的廣東話更加溫柔﹐東莞人講的廣東話口音較為沉重﹐寶安人(深圳人)講廣東話口音接近香港。粵西人﹑廣西人講廣東話混著“捱音”﹑“福佬音”。粵北人講廣東話接近廣州口音﹐但詞彙卻與官話雷同。惠州人原本操嘉應話﹐卻受廣東化其語言受廣東語之影響﹐變化甚多﹐今可列入廣東語系的一種。