QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13481|回復: 30

[其它] 香港話=/=廣東話

我一直以爲香港人同廣東人都係講同一种語言,不過而加覺得唔係喇,香港人所講嘅"廣東話"有9個音,廣東人嘅廣東話只有6個音。。點解我都唔清楚,不過真係聽得出有咩唔同。。。唔識點講, 你地有無人知架呢? em6:

Re:香港話=/=廣東話

香港嘅粵語好有特色,加入咗好多英文,好得意。 香港嘅粵語標咗6個音。但係廣州嘅粵語標咗9個音。

kylie在2005-08-30 09:44:13說道:[br]我一直以爲香港人同廣東人都係講同一种語言,不過而加覺得唔係喇,香港人所講嘅"廣東話"有9個音,廣東人嘅廣東話只有6個音。。點解我都唔清楚,不過真係聽得出有咩唔同。。。唔識點講, 你地有無人知架呢? em6:
音调系标准问题...就好似大陆用简体,香港用繁体一样,本质系一样 (呢个比喻似乎唔系太恰当 =.= ) 我冇发现香港嘅粤语同广州嘅粤语有乜本质分别,加之两交流频繁,回归前造成嘅用词习惯差异而家都趋同化 『“九声六调”的粤语:有九个不同的声调:阴平、阳平、阴上、阳上、阴去、阳去、阴入、中入、阳入,但只有六个不同的调值。』 香港嘅粤语权威认为系九个声调,而广州嘅将"阴入、中入、阳入"划入"阴平、阴去、阳去",仅此而已

itxu2k在2005-08-30 11:41:08說道 音调系标准问题...就好似大陆用简体,香港用繁体一样,本质系一样 (呢个比喻似乎唔系太恰当 =.= ) 我冇发现香港嘅粤语同广州嘅粤语有乜本质分别,加之两交流频繁,回归前造成嘅用词习惯差异而家都趋同化 『“九声六调”的粤语:有九个不同的声调:阴平、阳平、阴上、阳上、阴去、阳去、阴入、中入、阳入,但只有六个不同的调值。』 香港嘅粤语权威认为系九个声调,而广州嘅将"阴入、中入、阳入"划入"阴平、阴去、阳去",仅此而已
嗰個比喻幾好呀。 香港唔係將“陰入、中入、陽入”劃入“陰平、陰去、陽去”咩?粵拼都係將“陰入、中入、陽入”劃入“陰平、陰去、陽去”。 廣州一直都係標九聲呀。

kylie在2005-08-30 09:44:13說道:[br]我一直以爲香港人同廣東人都係講同一种語言,不過而加覺得唔係喇,香港人所講嘅"廣東話"有9個音,廣東人嘅廣東話只有6個音。。點解我都唔清楚,不過真係聽得出有咩唔同。。。唔識點講, 你地有無人知架呢? em6:
粵語區有分好多地區,每個地區總有少許分別,如果係廣州,就比較最接近香港話了。

仲有,香港話絕對係==廣東話 em11:

港粤语同省粤语系有分别,不过呢啲分别主要系用字用词分别,以及由香港正音运动所引起嘅少量读音分别,而唔系你所讲嘅几多声调嘅分别。 粤语可以分为9声(如果细分第一声阴平为高平高降,实际有10声),九声中嘅最后三个入声,调值实际同第一声阴平,第三声阴去,第六声阳去一样,因此亦可以划分为六声。你所讲嘅“港9声,省6声”之说唔知从何得嚟。 香港语言学会最权威嘅嘅粤拼方按就系用6声嘅,广州出嘅《广州话正音字典》就系用9声嘅。

正如 highyun 所講,香港同廣州嘅粵語確實有分別,係用詞以及香港正音運動所產生嘅唔同區別。喺聲調上絕對係冇區別,即係聲調上係一樣。 標準嘅廣州話(香港亦屬廣州話)係“九聲六調”。 九聲分爲:陰平、陰上、陰去、陽平、陽上、陽去、陰入、中入、陽入。 而九聲當中後三者(陰入、中入、陽入)實際調値同“陰平、陰去、陽去”調値一樣。 所以雖然係九聲,但實質就祇有六調,即所謂“九聲六調”之說。 香港、廣州嘅粵語都屬“九聲六調”嘅範籌。而唔係樓主所講香港嘅就9個音,廣東嘅就6個音。

其實正音運動無乜太大影響力 至今大部份(可能是99.9%)的港人,乃然使用懶音! 個人覺得只要講得自然就是了

都係高手

中华大地,地大物博,村头同村尾都有唔同嘅口音啦,有咩奇怪啵?!睇得电视多,而家广东好多后生仔女都好中意夹集住英文讲嘢,以示时务。 而家佛山啲后生都唔识讲传统佛山话啦,全因资讯发达所至。

香港的语调和广州人说话的语调不一样~ 至少我去广州听当地人讲粤语的时候感觉和平时听hk明星讲话感觉不一样

许苑树在2005-08-31 14:23:32說道:[br]香港的语调和广州人说话的语调不一样~ 至少我去广州听当地人讲粤语的时候感觉和平时听hk明星讲话感觉不一样
你所指既唔同,會唔會係指音速既分別? 有可能香港普遍地既人都講野講得好快! 慢慢個音速都快起來(至少比60年代以前快左)。

我覺得「香港話」語速快,亦導致連音、輔音脫落嘅現象更加厲害。

呢首歌唱得都粒粒音皆清 http://yz.5iyp.com/yy/117.mp3 em12:

kitata在2005-08-30 20:40:00說道:[br]其實正音運動無乜太大影響力 至今大部份(可能是99.9%)的港人,乃然使用懶音! 個人覺得只要講得自然就是了
40岁以下懒音者居多,具体数字未经统计。星爷就好标准,所以我都中意听佢讲嘢

顺德水蛇粥在2005-08-31 13:56:47說道:[br]中华大地,地大物博,村头同村尾都有唔同嘅口音啦,有咩奇怪啵?!睇得电视多,而家广东好多后生仔女都好中意夹集住英文讲嘢,以示时务。 而家佛山啲后生都唔识讲传统佛山话啦,全因资讯发达所至。
我就系佛山,我同周围好多廿零岁d朋友们都经常讲佛山话啊.

15樓:唔係啩?!星爺的確係偶像,但要承認佢都有懶音,佢就係將gwo音講成go音嘅代表。 樓上:廣州、佛山來往實在太密切嘞,佛山話畀廣州話完全同化逐漸成咗不爭嘅事實。我就聽唔到佛山舊城區家陣重有後生仔女曉講佛山話嘞,最多係帶些少佛山話語調同個別佛山話詞彙(可能呢種語調同詞彙就係你所認爲嘅“佛山話”,其實唔係地道嗰隻)。想聽後生人講佛山話,走去石灣或張槎一帶啦,喺舊城區你祇能聽到爲數甚少嘅老一輩人曉講佛山話,建議你走去東華里,嗰處重保留住佛山最傳統嘅民宅建築以及地道嘅佛山話。。。

余ok,我同你傾偈都講過唔少啦,時下肯定有唔少細路仔識講佛山話。 之前我已經講過我有一個佛山嘅契妹,佢成口都係佛山話,而且佢根本發唔準廣州音。佢係一個好好嘅例子。 有時有啲嘢,自己未聽過唔代表冇,唔好唔承認自己見識少,呢個世界重有好多嘢你未見過。

18楼,识讲佛山话嘅后生仔女肯定有,不过就越来越少,最毙响佛山讲佛山话会畀朋友仔笑咖。 17楼,你讲星爷发懒音嗰个字我唔晓系边个,可唔可以用汉字表示?唔该。