QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 黄百万

[語音探討] 發現普語一個很不合理的韻。

强烈建议,禁止朱利安发言!

一张好好嘅帖,畀佢搞到花晒,影响其他会员嘅视觉及讨论。

由得佢啦,見到佢o既留言自以為叻,又无乜建設,又唔系成日有料到,又覺自己完全无錯.
有時我都覺得幾好笑o架.
原帖由 黄百万 於 2008-12-6 22:37 發表 人地講佐答案,你走去修改自己個回復,跟手話早就答佐我,你咁嘎大話都講得出。哇!

你呢条甘既死傻佬

真系唔话你傻都唔得啊

你系咪视障人士啊

唔该你瞪大只C眼睇真D啦

你于2008-12-6 14:30系1楼发帖

原帖由 黄百万2008-12-6 14:30 發表 in 和 en in J  巾 緊 謹 筋 近 斤 Y 銀 垠 en G 艮 根 跟 H 很 恨 痕   按照韻律,粵語讀以上字的韻皆為 an 。 g  an1 巾         -------------- ...

我已于2008-12-6 15:40 系2楼答复你,并于2008-12-6 18:12最终修改完成

原帖由 朱利安2008-12-6 15:40 發表   

你呢条傻佬正一系识少少扮代表,屎冲冲扮精通

你知唔知你所举既例子并不说明粤语比普语优秀

反而系正好证明咗普语亦有其较粤语优秀既一面

皆因你所讲既普语发en音既根、跟、很、恨、痕」等字,系中古韵母中均属臻摄开口一等韵

而你所讲既普语发in音既「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」等字,系中古韵母中均属臻摄开口三等韵

由此可见,普语系通过运用en音和in音来区分中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵既

而反观粤语,则从韵母上区分不出中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵

综上所述,又如何见得粤语比普语优秀啊,反而显得普语较粤语更为优秀

你条甘既傻佬,表面看似明褒粤语,内里实则暗夸普语

而马万千才于2008-12-6 18:29 答复我系2楼既发言

原帖由 馬萬千2008-12-6 18:29 發表   閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。   「艮、根、跟、很、恨、痕」「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」都係臻摂開口呼。其中   艮根跟很恨痕垠係一等。痕母。巾 ...

跟住我也马上于2008-12-6 18:35 就马万千所讲既问题做出答复,并于2008-12-6 20:55最终修改完成

原帖由 朱利安2008-12-6 18:35 發表   

的确系我既笔误,不过我系你发帖前已经更正嘞

普语「垠」字并没有错,「垠」字系有三个音既

一个系臻摄开口三等韵,欣韵,語斤切

一个系臻摄开口重纽三等,真韵,語巾切

一个系臻摄开口一等韵,痕韵,五根切

臻摄真韵重纽四等为假四等,其实为三等

至于你所讲中古韵母归摄再分等极唔精确

那只是你一家之言,并未得到学术界公认

由发帖时间及修改时间上可以清楚甘睇出

我并不是你所讲既人地讲咗嘞,我才去修改2楼既发言既

而是我系马万千发言前,就已经将2楼既发言修改完成嘞

我系17楼既发言只系就马万千提出既问题做出答复而已啫

原帖由 外外星人 於 2008-12-7 14:06 發表 强烈建议,禁止朱利安发言!   一张好好嘅帖,畀佢搞到花晒,影响其他会员嘅视觉及讨论。

你條盲毛,無啦啦扣本大爺百幾分都未同你計,重O係度也文也武,話要禁阿朱生發言,你估你惡晒咩,你憑乜Q唔畀人o地發言啊??人o地係針對個問題發言,又唔係針對你.

你係咪想乘機報復啊?

你話佢搞花晒就淨係代表你個人意見,你問過第O的會員咩?你點知會影響第O的會員?你點知第O的會員唔鍾意佢O的風格?

若果O的管理員啊,聽你O係度九噏幾句就亂Q禁人發言,同你O的咁O既盲毛有咩區別?

原帖由 外外星人 於 2008-12-7 14:06 發表 强烈建议,禁止朱利安发言!   一张好好嘅帖,畀佢搞到花晒,影响其他会员嘅视觉及讨论。

大Q把人撐阿朱生啊,你問過佢O地未???

我決定投朱利安 生一票

引用:
原帖由 vincent10 於 2008-12-3 23:25 發表 我決定投朱利安 生一票    

我都係!!
==========================================================================
朱生講嘢係刻薄咗尐,
但係人哋起碼講得頭頭是道,查實佢都幾有腦喎,而且我覺得佢都算係真才實學嗰挺啊.
好過呢度好多人識多兩隻粵字就以為自己係大文豪咁,
再唔係,喺網路度check資料,然後都唔知佢自己識唔識就當嗮係自己嘅,跟住就巴S閉咁貼嗮出嚟.
我無特指架,對事不對人,任何一個人唔好對號入座啊.

点解冇阿朱生份??//

閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。

根、跟、很、恨、痕

「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」

都係臻摂開口呼。其中

艮根跟很恨痕係一等。痕母。

係重鈕三等。真母。

緊係重鈕四等。真母。

謹筋近斤係三等。欣母。

「銀」字从「金」不从「艮」故不從艮韻。

其餘「艮」部的字絶大係跟艮之韻即臻摂開口一等痕母。

普通話垠字読「YIN2」係錯誤既。盖以訛傳習非成是之故歟。而広府話就保留左正確読音。

同摂之字韻母相近、三四等係比起一二等多個j(或写作y)的介母。類似奀→欣。

而一等同二等、三等同四等的区別就更微妙。

臻摂字一二等字広府話同音通話相近、都係「ɐn」(類似広府話 奀字)

而三四等、擬古音大約為「jɐn」(類似広府話 欣字)

今之普通話多数衍変無左中間個音、介母同韻尾合「in」。

今之広府話衍変無左個介母「ɐn」。

但係普通話的衍変中又雑有甚多訛誤之處。

導致用今日既普通話再去反切常有不合。而用広府話去切則大多依然成立。

不過中古音的韻図将近韻帰摂再分等的劃分方式極唔精確、規律成日都会破格。

以上是 馬萬千 回復内容。

我得到答案,當然報以「受教」。

以下是 朱利安 修改后的回復内容

你呢条傻佬正一系识少少扮代表,屎冲冲扮精通

你知唔知你所举既例子并不说明粤语比普语优秀

反而系正好证明咗普语亦有其较粤语优秀既一面

皆因你所讲既普语发en音既根、跟、很、恨、痕」等字,系中古韵母中均属臻摄开口一等韵

而你所讲既普语发in音既「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」等字,系中古韵母中均属臻摄开口三等韵

由此可见,普语系通过运用en音和in音来区分中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵既

而反观粤语,则从韵母上区分不出中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵

综上所述,又如何见得粤语比普语优秀啊,反而显得普语较粤语更为优秀

你条甘既傻佬,表面看似明褒粤语,内里实则暗夸普语

呢條撈松扮精通,百度當指導,根本就九**唔喇黃皮樹,

見到我話普語有紕漏,粵語比普語優秀就發咗癲咁亂吠一通,追住人來咬。

我好心教佢點樣同人辯論,應該向 馬萬千 學習下,學下人地啲辯證思維,

佢反而閙我傻得可愛,不過我大人有大量,唔同佢計較咁多,重送咗少少嘢畀佢。

不懂非辱,閣下不懂裝懂才是自取其辱

下問不恥,兄台自以爲是敢稱 厚顏無恥

原帖由 黄百万 於 2008-12-7 19:12 發表   閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。   「艮、根、跟、很、恨、痕」「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」都係臻摂開口呼。其中   艮根跟很恨痕垠係一等。痕母。 ...

你条傻佬识唔识睇回帖嘎,定抑或有视力障碍啊

我系17楼已经就马万千提及既问题做出咗答复嘞

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 18:35 發表   

普语「垠」字并没有错,「垠」字系有三个音既

一个系臻摄开口三等韵,欣韵,語斤切

一个系臻摄开口重纽三等,真韵,語巾切

一个系臻摄开口一等韵,痕韵,五根切

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 15:40 發表 由此可见,普语系通过运用en音和in音来区分中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵既

其實普通話也只可以區別牙喉音的一三等,粵語在一些情況下也可以區別出三等,吾輩無需自輕。

另萬千兄,臻攝無二等的,所謂二等就是分出來的《切韻》眞部二等(拼二等字母)字,實際是三等。朱利安兄所言是,重紐四等也應歸三等,故臻攝只有一三等。
我有一点不明,如果银是从金得声的话,为什么银不是闭口韵呢?

「神七咁早」网友,请问您对于「朱利安」的发言,有何见解?