QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8827|回復: 29

[語音探討] 發現普語一個很不合理的韻。

in 和 en

in

J  巾 緊 謹 筋 近 斤

Y 銀 垠

en

G 艮 根 跟

H 很 恨 痕

按照韻律,粵語讀以上字的韻皆為 an 。

g  an1 巾         -------------------

g  an2 緊、謹                        |

g  an3 斤                                |

g  an6 近                                |

h  an2 很                             粵拼 

h  an4 痕                                |

h  an6 恨                                |

ng an4 銀        -------------------

但是,用普語發音就要用唔同韻,根 、跟 、恨 、痕都從 艮。

銀 從金不從艮發(yin)音都講得過去,最離譜係 垠,竟然不從土不從艮發(yin)音。

再查返韻書,原來銀、垠都係用 巾 來切韻的,才發現呢個大問題。

粵語是古漢語遺產,雖然丟失了很多雅語精華,仍然比存在重大紕漏的普語優秀。

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 14:30 發表

in 和 en

in

Y 銀 垠

en

G 艮 根 跟

H 很 恨 痕

g  an1 巾         -------------------

g  an2 緊、謹                        |

g  an3 斤                                |

g  an6 近                                |

h  an2 很                             粵拼 

h  an4 痕                                |

h  an6 恨                                |

ng an4 銀        -------------------

但是,用普語發音就要用唔同韻,根 、跟 、恨 、痕都從 艮。

銀 從金不從艮發(yin)音都講得過去,最離譜係 垠,竟然不從土不從艮發(yin)音。

再查返韻書,原來銀、垠都係用 巾 來切韻的,才發現呢個大問題。

粵語是古漢語遺產,雖然丟失了很多雅語精華,仍然比存在重大紕漏的普語優秀。

你呢条傻佬正一系识少少扮代表,屎冲冲扮精通

你知唔知你所举既例子并不说明粤语比普语优秀

反而系正好证明咗普语亦有其较粤语优秀既一面

皆因你所讲既普语发en音既根、跟、很、恨、痕」等字,系中古韵母中均属臻摄开口一等韵

而你所讲既普语发in音既「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」等字,系中古韵母中均属臻摄开口三等韵

由此可见,普语系通过运用en音和in音来区分中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵既

而反观粤语,则从韵母上区分不出中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵

综上所述,又如何见得粤语比普语优秀啊,反而显得普语较粤语更为优秀

你条甘既傻佬,表面看似明褒粤语,内里实则暗夸普语

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 15:40 發表   你呢条傻佬正一系识少少扮代表,屎冲冲扮精通   你知唔知你所举例子并不是说明粤语比普语优秀   反而系正好证明咗普语亦有其较粤语优秀既一面   皆因你所讲既普语发en音既「艮、根、跟、很、恨 ...

講咁多廢話,你解下 垠 爲什麽不從土不從艮 發(yin)音 係咩道理, 证明下你的论据囖。

重有,韻就係韻,憑咩分等?理据係咩?抑或係你老作?

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 15:56 發表   講咁多廢話,你解下 垠 爲什麽不從土不從艮 發(yin)音 係咩道理, 证明下你的论据囖。

乜原来你重停留系有边读边既水平嘎咋

甘你真系连小学生不如嚄

唔怪得之我系2楼讲到甘显浅,你都重要问乜道理啦

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 16:14 發表   乜原来你重停留系有边读边既水平嘎咋   甘你真系连小学生不如嚄   唔怪得之我系2楼讲到甘显浅,你都重要问乜道理啦    

莫講廢話。

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 16:04 發表 重有,韻就係韻,憑咩分等?理据係咩?抑或係你老作?

你呢D甘既问题真系笑鸠死人嘞

你真系想知凭乜嘎话,就自己去问下D语言学家和音韵学家啦

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 16:18 發表   你呢D甘既问题真系笑鸠死人嘞   你真系想知凭乜嘎话,就自己去问下D语言学家和音韵学家啦    

我話個字個韻唔合理,又有證據。

你又證明唔到佢合理。講埋一堆廢話。

淨係識做影印機印啲百度信息上釐。實際啲啦唔該!!!

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 16:27 發表 我話個字個韻唔合理,又有證據。你又證明唔到佢合理。講埋一堆廢話。淨係識做影印機印啲百度信息上釐。實際啲啦唔該!!!  

真系要唔该既系你啊

唔该你认真睇下我系2楼所讲既野啦

你所讲既所谓证据已经畀我驳得体无完肤啦

你话我系百度影印返黎既,甘你自己又不妨可以去百度影印下嘎

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 16:38 發表   真系要唔该既系你啊   唔该你认真睇下我系2楼所讲既野啦   你所讲既所谓证据已经畀我驳得体无完肤啦   你话我系百度影印返黎既,甘你自己又不妨可以去百度影印下嘎     ...

你自己都搞唔清楚個 垠 字點釐,一味靠百度做影印機。想人服你都難啦。

下一貼你就會影印個 垠 字嘎啦

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 16:46 發表 你自己都搞唔清楚個 垠 字點釐,一味靠百度做影印機。想人服你都難啦。下一貼你就回影印個 垠 字嘎啦

你到底系睇唔明我系2楼所讲既野啊,定抑或你根本就无去睇啊

我系2楼已经完全将你驳得体无完肤,并且解释得一清二楚嘎啦

你想用激将法激我教下你野呢,无甘易

你條撈松,我張貼都琢磨不清就亂作辯論。

呢個話題涉及字歸韻問題,應該從歸韻原則來進行辯論,駁斥我論點吖嘛

清楚闡述 垠 爲何歸 yin 正面駁斥才是辯證方法。

你單純以韻輪韻,又怎能直斥唔非呢,即使我本身錯,你也是以非斥非。

況且你都未能舉證證明我論點是錯的。

望朱君反省下啦。。。。

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 17:31 發表

你條撈松,我張貼都琢磨不清就亂作辯論。

呢個話題涉及字歸韻問題,應該從歸韻原則來進行辯論,駁斥我論點吖嘛

清楚闡述 垠 爲何歸 yin 正面駁斥才是辯證方法。

你單純以韻輪韻,又怎能直斥唔非呢,即使我本身錯,你也是以非斥非。

況且你都未能舉證證明我論點是錯的。

望朱君反省下啦。。。。

你睇唔明人地既野

又死都唔肯认低威

你真系傻得可爱啊

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 17:42 發表   你睇唔明人地既野   又死都唔肯认低威   你真系傻得可爱啊      

你條友老是點不到人錯係邊,自己又成日影印啲錯嘢來做證據。

結果就搞到自己撐唔落去,以自己的錯造就別人的對。

成日開口埋口就話人傻,又證明唔到人地傻。

你以咁嘅態度我只能送你四個字:嘩众取辱

原帖由 黄百万 於 2008-12-6 18:12 發表 你條友老是點不到人錯係邊,自己又成日影印啲錯嘢來做證據。結果就搞到自己撐唔落去,以自己的錯造就別人的對。成日開口埋口就話人傻,又證明唔到人地傻。你以咁嘅態度我只能送你四個字:嘩众取辱 ...

唔知错系边既正正就系你自己

人地已经系2楼讲得一清二楚啦

你自己睇唔明但又唔肯认低威

我亦都送你四个字:自取其辱

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 15:40 發表   

皆因你所讲既普语发en音既根、跟、很、恨、痕」等字,系中古韵母中均属尽臻摄开口三等韵

而你所讲既普语发in音既「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」等字,系中古韵母中均属臻摄开口一等韵

閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。

根、跟、很、恨、痕

「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」

都係臻摂開口呼。其中

艮根跟很恨痕係一等。痕母。

係重鈕三等。真母。

緊係重鈕四等。真母。

謹筋近斤係三等。欣母。

「銀」字从「金」不从「艮」故不從艮韻。

其餘「艮」部的字絶大係跟艮之韻即臻摂開口一等痕母。

普通話垠字読「YIN2」係錯誤既。盖以訛傳習非成是之故歟。而広府話就保留左正確読音。

同摂之字韻母相近、三四等係比起一二等多個j(或写作y)的介母。類似奀→欣。

而一等同二等、三等同四等的区別就更微妙。

臻摂字一二等字広府話同音通話相近、都係「ɐn」(類似広府話 奀字)

而三四等、擬古音大約為「jɐn」(類似広府話 欣字)

今之普通話多数衍変無左中間個音、介母同韻尾合「in」。

今之広府話衍変無左個介母「ɐn」。

但係普通話的衍変中又雑有甚多訛誤之處。

導致用今日既普通話再去反切常有不合。而用広府話去切則大多依然成立。

不過中古音的韻図将近韻帰摂再分等的劃分方式極唔精確、規律成日都会破格。

原帖由 馬萬千 於 2008-12-6 18:29 發表   

閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。

根、跟、很、恨、痕

「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」

都係臻摂開口呼。其中

艮根跟很恨痕係一等。痕母。

係重鈕三等。真母。

緊係重鈕四等。真母。

謹筋近斤係三等。欣母。

「銀」字从「金」不从「艮」故不從艮韻。

其餘「艮」部的字絶大係跟艮之韻即臻摂開口一等痕母。

普通話垠字読「YIN2」係錯誤既。盖以訛傳習非成是之故歟。而広府話就保留左正確読音。

同摂之字韻母相近、三四等係比起一二等多個j(或写作y)的介母。類似奀→欣。

而一等同二等、三等同四等的区別就更微妙。

臻摂字一二等字広府話同音通話相近、都係「ɐn」(類似広府話 奀字)

而三四等、擬古音大約為「jɐn」(類似広府話 欣字)

今之普通話多数衍変無左中間個音、介母同韻尾合「in」。

今之広府話衍変無左個介母「ɐn」。

但係普通話的衍変中又雑有甚多訛誤之處。

導致用今日既普通話再去反切常有不合。而用広府話去切則大多依然成立。

不過中古音的韻図将近韻帰摂再分等的劃分方式極唔精確、規律成日都会破格。

的确系我既笔误,不过我系你发帖前已经更正嘞

普语「垠」字并没有错,「垠」字系有三个音既

一个系臻摄开口三等韵,欣韵,語斤切

一个系臻摄开口重纽三等,真韵,語巾切

一个系臻摄开口一等韵,痕韵,五根切

臻摄真韵重纽四等为假四等,其实为三等

至于你所讲中古韵母归摄再分等极唔精确

那只是你一家之言,并未得到学术界公认

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 18:20 發表   唔知错系边既正正就系你自己   人地已经系2楼讲得一清二楚啦   你自己睇唔明但又唔肯认低威   我亦都送你四个字:自取其辱

不懂非辱,閣下不懂裝懂才是自取其辱

下問不恥,兄台自以爲是敢稱 厚顏無恥

原帖由 馬萬千 於 2008-12-6 18:29 發表   閣下所挙的両行字調転左。上面一二等。下面先三四等。個垠字相反。   「艮、根、跟、很、恨、痕」「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」都係臻摂開口呼。其中   艮根跟很恨痕垠係一等。痕母。巾 ...

原來如此,受教了

原帖由 朱利安 於 2008-12-6 20:00 發表   你条死傻佬重系道死唔认错啊   我已经系17楼回复咗马万千啦   你重以为自己好醒啊,咪系道发梦啦   你呢D先真正系厚颜无耻自取其辱啊         ...

引用:
原帖由 黄百万 於 2008-12-6 14:30 發表

in 和 en

in

Y 銀 垠

en

G 艮 根 跟

H 很 恨 痕

你呢条傻佬正一系识少少扮代表,屎冲冲扮精通

你知唔知你所举既例子并不说明粤语比普语优秀

反而系正好证明咗普语亦有其较粤语优秀既一面

皆因你所讲既普语发en音既根、跟、很、恨、痕」等字,系中古韵母中均属臻摄开口一等韵

而你所讲既普语发in音既「巾、緊、謹、筋、近、斤、銀、垠」等字,系中古韵母中均属臻摄开口三等韵

由此可见,普语系通过运用en音和in音来区分中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵既

而反观粤语,则从韵母上区分不出中古韵母中既臻摄开口一等韵和三等韵

综上所述,又如何见得粤语比普语优秀啊,反而显得普语较粤语更为优秀

你条甘既傻佬,表面看似明褒粤语,内里实则暗夸普语

人地講佐答案,你走去修改自己個回復,跟手話早就答佐我,你咁嘎大話都講得出。
哇!