QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: HKCantonese

[其它] 粵人學外語: 發音上有沒有優勢?

原帖由 HKCantonese 於 2008-9-7 10:53 發表     香港人多數不分, 廣州人呢?  

香港人講英文係分到,但廣東話係分唔到。
原帖由 hinson 於 2008-10-30 22:08 發表 學法文嘅gn音素同日文が行鼻濁化時候同廣州話嘅「牙」「牛」嘅NG聲母基本一樣~   當然,咿家好多講懶音嘅人發唔準呢個聲母~

呢兩個音唔會發唔準,只不過係某啲配搭搞亂。sin, sing個個都分到,sen,seng就有啲人分唔到。

广东话因为有入声韵尾P,K,T,所以这一点在学英语上有优势。

但是广东人的英语如果没有专业系统的纠正和训练,无法区分英语的浊音,通常情况下,广东人讲英语浊音念成不送气清音。

我覺得好有用啵 ~入声真係好使好用噶~~

而且我覺得外國人學cantonese易過學冬瓜

廣佛兩地嘅人通常L、N音唔分,但係潮汕人分得好清,所以我好多時候都畀佢哋捉痛腳 。就好似Snow同Slow, 煲冬瓜嘅「劉」同「牛」。

我覺得喺粵語當中「L」同「N」音冇必要加以區分:就好似「女仔」讀成「鋁仔」唔會有人誤解,因為都冇「鋁仔」呢種講法。

英文L、N混淆雖然會引起歧義,但實際English Native Speaker都好似唔會刻意去分呢兩個音,偏向N音。

原帖由 外外星人 於 2008-11-5 13:51 發表   满大人

東北也不是滿人 漢族也是占90%以上
別說是英語。就連普通話尤其是遼寧片地區
根本就是四、是不分  三、山不分
唔好講啦

原帖由 ChristineLui 於 2009-6-20 15:35 發表 廣佛兩地嘅人通常L、N音唔分,但係潮汕人分得好清,所以我好多時候都畀佢哋捉痛腳 。就好似Snow同Slow, 煲冬瓜嘅「劉」同「牛」。我覺得喺粵語當中「L」同「N」音冇必要加以區分:就好似「女仔」讀成「鋁仔」唔會有人誤解 ...

閩南人先至分唔清L、N音,因為粵語鼻聲母嘅字,閩南語都變濁聲母, 「南萬毅」呢三個字發音係「lam ban ge」,但係閩南語嘅濁聲母同不送氣清聲母分得好清楚

應該有
粵語人學日文有優勢咯。起碼個促音一學就明。
閩南人先至分唔清L、N音,因為粵語鼻聲母嘅字,閩南語都變濁聲母, 「南萬毅」呢三個字發音係「lam ban ge」, ...
soka1970 發表於 2010-2-7 17:48

我係晉江人, 我反而覺得我地講既閩南話N、L分得好清喎
例如:
爛, 讀 nua 唔讀 lua
娘, 讀 niu 唔讀 liu (流先讀 liu )
貓讀 niau
兩(單位)讀 niu

而且鼻音係好重, 你叫我用拼音查番個字出嚟, 我一定唔會查咗去L音
但係粵語就真係成日搞錯
真係睇你學咩外語。

不過就英語,M、N係好有區別嘅,如果你係經常要用英文嘅話,會好清楚兩者嘅區別。簡單啲講,M嘅鼻音重過N好多。
我觉得广东人的英文发音起码比东北人好...我见过东北的同学英语发音都很奇怪...
我觉得广东人的英文发音起码比东北人好...我见过东北的同学英语发音都很奇怪... ...
brittanyche 發表於 2010-6-12 20:10

本人覺得韶關以北都係
回覆 34# 外外星人

哇。。。。咁又太夸张...
回覆  外外星人

哇。。。。咁又太夸张...
brittanyche 發表於 2010-6-12 21:33

覺得啫! 覺得都畀誇少少啩?
一聽的人將 m,n,o,p 講成 aamu, en (恩),oou, pi 就知道係北方人,一出國就原形畢露,哈哈。
"when 恩 equal to one....."
"恩 could be any number...."
"this 恩 and that 恩 is different, so we call this 恩 one and that one 恩 two.."
啊 鬧鬆啊,你䟴完未啊。。哈哈

廣府人/香港人好自然講 N ,「些驚鏡」同韻

我有個英文學生, 係講普通話噶, 佢完全讀唔到aa+入聲
例如:
sharp, card, park (以標準英國音為準, 美國佬鐘意讀埋中間個r)

如果你講開白話, 呢啲字當然冇問題
插, 押, 鴨, 發, 達...都係呢種音
回覆 23# Terrist

广东话因为有入声韵尾P,K,T,所以这一点在学英语上有优势
Terrist 發表於 2009-2-12 13:00

但係粵語入聲韻尾係成阻唔破阻,即係送氣;而英語輔音韻尾係成阻即破阻,即係送氣
所以,粵人學英語冇必然嘅優勢。相反,仲有可能有發音阻礙。
回覆  Terrist

但係粵語入聲韻尾係成阻唔破阻,即係唔送氣;而英語輔音韻尾係成阻即破阻,即係送 ...
寶寶 發表於 2010-6-25 13:17

簡單啲講, 中文「柏」(park)字我哋入聲點到即止, 而英文park, 尾聲k要送氣輕輕帶出

其實廣東人只要稍為學下, 呢樣嘢好易掌握, 我唔覺得會係發音阻礙