QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: desmond

[學術論文] [轉帖]“客家人”与“客家话”的产生

Re:[轉帖]“客家人”与“客家话”的产生

leon_jeng在2005-10-14 21:18:41說道: 啊松朋友! 孙中山是客家人这就是“客家神话”,孙中山本身和他祖上世代是说广府话的。他们孙家一族是属广府民系的,再说他祖辈之中曾经藐视客家人,不许家里的子孙与客家人通婚的。有些客家学者为了对抗往前广府人对客家人藐视,而故意把客家族群大大地吹捧,美化及神化了客家。 孫中山先生識講客家話係真,之前我睇過本書有講,係講佢同埋一個梅州人嘅一啲嘢,不過本書叫乜野就唔記得喇!

就算孙中山会说客家话,也不是足够的证据说他是客家人。孙中山是中华民族的伟人除了母语广东话外,会讲其它语种这也不足为奇。再说,以前孙中山的家人曾有请过一些客家人的风水先生来看风水,他和那些人多接触自然而然就会说客家话这也很正常的事了。但照确实的资料孙中山的客家话是从他的部下学来的,他只能说简单的客家话,复杂的词句他不能讲的。

蟲子在2005-10-16 19:13:55說道:[br]leon_jeng在2005-10-14 21:18:41說道: 孫中山先生識講客家話係真,之前我睇過本書有講,係講佢同埋一個梅州人嘅一啲嘢,不過本書叫乜野就唔記得喇!
中山地区有许多客家人,孙中山能讲一滴客家话并唔出奇啊。

估唔到小小一段嘢, 反應熱烈。 多謝各位告知, 孫中山係廣府人, 咁我又覺得開心啲。我只知佢嘅五世祖係喺東莞渡海到香山定居嘅(見翠享邨故居邊皮嘅紀念館)。 我亦有頂樓所講嘅嗰本羅香林著《客家研究導論》(台北 眾文圖書股份有限公司出版 中華民國七十年九月出版)(即是1981年) (羅香林教授 1906年--1978年)。但係我並冇引用佢嘅書, 而係引用喱本日本仔《hakka ハッカ 客家》嘅書, 係基於以下原因: 1. 因為由外人寫嘅, 唔係客家人自己寫嘅, 應該會更客觀(除非資料蒐集有誤, 不實)。 2. 日本人嘅研究精神係非常實事求事, 非常腳踏實地嘅工作態度; 我工作上同日本人接觸, 更係感觸良多。 3. 孫中山係咁有名嘅人物, 連日本仔都尊敬(更有啲係直接支助孫中山革命。而孫中山之名, 來自佢嘅日本名, 姓中山=ナカ ヤマnakayama, 名樵)。日本仔喺研究佢嘅時候, 應該唔會隨隨便便。 4. 日本仔喱本書提到孫中山係客家人地方唔止一處。相對於其他人, 大都集中喺一個章節嚟講。 5. 黄花崗七十二烈士, 喺台北國父紀念館內可以見到佢哋嘅籍貫, 尤其係廣東花縣。佢哋係同孫中山走得咁近, 願為革命獻身嘅革命同志; 一般上能受影響都係由鄉黨開始, 由咁關係使我聯想到佢同客家嘅關係。 而家摘錄我所講嘅嗰本書, 關於孫中山部份: 《hakka ハッカ 客家》高木桂藏 著, 關屋 牧 譯, 並由關屋 牧發行; 1992年9月25日第三版發行 1. 譯者的話 第11頁: ....人材輩出, 無論是軍事家、政治家、革命家以及各類學者, 在中國各族群中所佔的比率極高, 例如孫文、宋慶齡、鄧小平、李鵬、朱德、葉劍英、賀龍、廖承志, 以及近來來在國際上逐漸嶄露頭角的李登輝、葉選平、鄒家華等, 在海外則有李光耀、吳作棟、吳慶瑞、鍾亞瑟、何才、馮景禧、林思顯、胡仙、陳振傳、黄慶昌等。....南宋末朝的愛國志士文天祥、太平天國之亂的洪秀全、石達開, 在南洋創立蘭芳公司的羅芳伯(註: 蘭芳公司已經係蘭芳共和國形態嚕), 還有宋代創朱子學的朱熹、創陽明學的王陽明, 這些都是名揚世界, 赫赫有名的客家人。 日本靜岡大學教授高木桂藏研究客家歷史、文化有年, 他最新的這本著作《客家人(hakka)》, 雖然不能說是巨著, 但頗能掌握重點...... 關屋牧 一九九一年十一月十四日 於台北 (註: 本書最後一頁, 第288頁《附記》中, 記述: 「一九九一年九月十五日, 當本書譯至最後一章第八節時, 內子山本光子突然羅患腦中風, 右半身不能動彈......。」譯者老婆叫「山本光子」, 顯然係日本人。譯者姓關牧, 名屋, 亦係日本名。) 2. 第5章 好男不當兵? 第26頁: 而發起辛亥革命的孫文, 以及其夫人宋慶齡和她妹妹宋美齡(蔣介石夫人), 也都是有名的客家人。 單以軍人而言, 孫文為了要推動辛亥革命所創設的黃埔軍官學校, 其學生有三分之一是客家青年。.... 而後來共產黨所發動的革命, 其中鄧小平所發動的「百色暴動」, 參加者幾乎都是客家系青年。.... 相反的, 屬於他們敵人的日本傀儡汪兆銘政權(南京政府), 客家人也很多。尤其是軍人、警察、特務人員, 多數是客家人。 3. 第6章 非阿q的中國人 第30頁: 然而就在魯迅嘆息阿q精神的時代, 卻有一批毅然起來要打倒清朝的中國人, 那就是以孫文為首的客家人。..... 有許許多多的客家人參加了辛亥革命, 以及由中國共產黨發起的革命, .....。 4. 第9章 曾經幫助孫文的洪門會 第207頁 : 孫文(客家人)說「洪門會是由明末遺老創設的」。...... 好幾年後, 突然喺台灣大學對面嘅聯經出版社出現咗一個某某某嘅作者, 佢嘅書又係《客家人》, 一揭開睇, 內容同先前嗰本書完全一樣! ----第一次知道孫中山係廣東人, 我好高興; 後來喱本書講我聽佢係客家人, 我心有啲惆悵, 失落。而家又有各位講我聽佢唔係客家人, 而係廣府人。 既然傾到孫中山, 咁各位又可知, 使七十二烈士長眠黄花崗的1911年3月29日廣州之役, 其策劃地點在何處? http://changle.com.cn/changle/news_view.asp?id=568 (不過, 聽講有人到廣州募捐嚟維修喱間「爛屋」, 竟然募捐唔到幾多錢, 係大家都忘記著孫某人?) 但係, 我又突然諗到猶太耶和華效應: (喱個係猶太人能立足於世嘅法寶) 猶太人喺迦南(今以色列、巴勒斯坦)建立國家後, 到鎖羅門王盛世, 宗教由之前多次反覆多神同獨神兩種模式搖擺中, 正式定型為獨神模式(啱好反映出鎖羅門領導下以色列嘅王權獨尊、稱霸四方、萬邦來朝局面)。但後來分裂為北猶大同南以色列兩國, 最後國破家亡, 為強鄰輪番欺壓, 民族離散。為咗團結本民族、建立永久精神堡壘, 佢哋對己經長期營造成熟嘅本族宗教信仰及其經典《舊約全書》多次加工精煉, 獨神亞衛yhwh信仰更形硬固。佢係猶太人嘅神。 耶穌出世後, 對猶太教最重要嘅思想改造在於「以色列人係獨神嘅選民」喱個教義上, 變成只要信「神(耶和華)」即可得救(唔使一定要係以色列人)而演化出普世意義, 而耶穌自己化身為獨神嘅獨仔(比一般傳教士嘅「先知」重高一層, 更接近獨神。)保羅喺心靈上為咗向耶穌贖罪(佢出賣耶穌, 使羅馬人捉到耶穌), 向羅馬本土進發宣揚佢心中嘅耶穌教義, 致後來喺歐洲發展為耶蘇教(基於政治分裂, 形成今日嘅天主教、東正教、基督教(抗議教))。獨神亞衛yhwh變成咗歐洲人嘅耶和華jehowah。佢係歐洲人嘅神。當歐洲白人嘅殖民帝國主義向全世界擴張後, 喱個耶和華又變成咗號稱係全人類嘅神(只有「落後民族」拜自己嘅「假神」)。 穆罕默德被修練天主教嘅靈體附身(鬼上身), 發展出回教。於是, 佢嘅古來西族保護神阿拉(等於土地公)就吸收晒所有耶和華嘅偉大特性, 真神、真主阿拉由此產生。佢係阿拉伯人嘅神。 一個太偉大, 偉大到冇人唔知、冇人唔敢唔敬嘅人物或理想形像, 就可能會被借用而產生演化。(=>猶太耶和華撗展效應) 如果孫中山祖源說有受到喱個效應影響, 咁我喱個「外人」反而係更接近真實。不過, 我唔住喺珠三角, 有好多事可能我唔清楚嘅。當然, 我希望孫中山真實祖源說法並冇受到喱個效應影響, 亦即係話, 我衷心希望孫中山真係廣府人, 余有榮焉。 我哋廣府人出個孫中山, 我更希望會再出第二個孫中山, 第三個....; 或者, 真嘅有日中國嘅國語係粵語。 (假如粵語唔能夠推廣到全世界, 相對於京城喺全世界四處設立孔子學院推漢(當然係推普), 好壞兩結果, 就睇粵地鄉親點努力嘞。能搭順風車, 粵普就能做到起碼嘅並駕齊驅, 唔係就鄉村包圍城市, 咁國際化就係普語化。)

14樓leon_jeng兄, 我並未睇過, 或聽過有關廣東地區嘅“广客大械斗”及“闽客大械斗”喱两事件嘅故事, 願聞其詳。 (我喺台灣嘅雅虎網站搜索到嘅係: http://www.kjwhsky.com/topic.asp?topic_id=9663; 果真慘烈, 難怪各位反應熱烈。) 細個時, 曾聽聞類似嘅村莊之間械鬥, 而使兩村成為世仇。但總覺得喱啲事係好遙遠嘅, 猶如神話, 不可思議。 喺檳城, 粵系人士少。所見, 客家人大致上都講廣府話, 潮汕人都講福建話(閩南), 海南人則有講粵語或福建嘅, 大致上其他人數少嘅民系, 都係向廣府同福建(閩南)兩系靠埋被同化。 一百三十年前馬來亞霹靂州拉律larut地方, 海山(客家)同義興(廣府)兩公司幫為爭奪錫礦地盤大械鬥, 並牽連到馬來蘇丹王位繼承問題, 史名拉律戰爭; 英國人承隙而入, 協助平息「暴亂」後, 1874年1月20日簽定邦咯條約pangkor treaty(簽約地改名「太平taiping」, 廣客雙方要太平日子), 霹靂州成咗英國嘅保護國(每個州其實係各別唔同嘅馬來土邦), 從此馬來亞開始步上演化為殖民地嘅大道。 (http://www.taipingdbase.com/modules/wfchannel/index.php?pagenum=14&phpsessid=b41ece9e1fb85da6b60af6b741983c52) 1969年5月13日, 馬來人喺大選失利, 恐懼由英國紅毛鬼交畀佢哋嘅政權(馬來亞1957獨立, 英國紅毛鬼特意移交政權畀低能人, 咁至可以繼續控制喱個地區嘅政治經濟利益), 會因喱次大選失利而被華人翻盤, 終於籍口馬來亞共産黨叛變, 發生咗五一三民族大衝突屠華事件, 至今仍受當局強壓為敏感話題不得研究討論。(好似喺二戰前, 馬來亞曾一度華人人口多過馬來鬼添, 而家華人只佔總人口22%) (http://www.fortunecity.com/meltingpot/nicola/504/book15/book15-401.htm) (http://members.fortunecity.com/chikian/pol_mag/pol_mag015.htm) 檳城耶腳(jaka)嗰條街(觀音廟街)係有名嘅宗教街喇, 一頭由最高法院、天主教堂、華人大會堂(前平章會館)、觀音廟廣福宮、...印度回教徒起嘅大回教堂..到最後嗰頭係福建人一所美倫美奐祠堂。廣福宮, 喺嗰二百幾年前移民期, 竟然會有廣東同福建人合建嘅觀音廟, 表示嗰時梗有過一場粵閩械鬥, 雙方最後和平落幕。同喱條街打橫嘅牛干冬街, 仔細研究就發現一邊係廣府人區, 另一邊係潮福人區。而家, 唔論你係廣東或福建, 你講乜方言我就可以改用你嗰種方言嚟同你對答溝通。 約四百年前, 鄭成功帶領明朝遺老退守台灣, 準備反清復明大業。自此福建人大量移居台灣, 搶奪台灣原住民土地資源女人, 平地十二族(平埔族)畀同化為熟番到消失, 留低高山十族(高山族)生番變原住民。所以, 台獨人士話佢哋唔係中國人, 係畀中國人(福建閩南人)同化嘅平埔族, 佢哋話台灣自己就係一個國家。 道光年間(一八四幾年), 台北盆地有粵東嘅客家人同福建嘅福佬, 為爭耕地及水源, 演變為閩客大械鬥。客幫敗退向南, 台北盆地南邊嘅新莊市有座三山國王廟, 喱度係客家人喺台北盆地最後嘅據點, 見證咗喱段歷史。最後, 客家人南退到桃園再向南到中壢而止。而家, 桃園縣嘅桃園市仍係閩南人多而中壢開始向南到新竹則係客家人多。 (http://www.general.nsysu.edu.tw/linhuang/taiwan/files/1_8.files/frame.htm#slide0018.htm) 除閩客械鬥, 台北盆地上同係來自福建嘅漳州同泉州嘅福佬, 為爭商業地盤(亦為耕地及水源), 演變為漳泉大械鬥。勢力比較單薄嘅漳州人被迫由艋舺地區(今日嘅萬華)遷離到大稻珵(今日台北年貨、南北貨中心)落腳。所謂新語言「台灣話」亦逐漸喺漳州音少而泉州音多情況下互相混合產生。台灣有好多開漳聖王廟(宋朝入閩大將陳元光父子), 佢就係漳州人嘅保護神, 係漳州人嘅地盤標誌。 (http://www.e-e.idv.tw/taiwan/taiwan-war.doc) (http://www.ynes.tp.edu.tw/dolphin/history7.htm) (http://info.scps.tpc.edu.tw/info/fightonsc.htm) (http://www.syps.hlc.edu.tw/taiwan/newpage31.htm) 甲午戰爭, 清朝打輸畀日本後, 簽咗馬關條約, 日本人嚟喇。台灣人意識逐漸凝聚, 同仇敵愾抗日.....。喱件嘢亦係今日台獨人士棄子之情嘅因由(「係大陸唔要台灣, 將台灣送畀日本嘅, 而家對自己有好處又想攞番。」) 國民黨內戰失敗, 退居台灣, 跟住國民黨嚟嘅叫外省人。二二八事件發生, 造成今日本省人同外省人隔閡, 亦畀台獨或陳水扁之流利用嚟做佢嘅政治資本(「喱啲中國人(指外省人)係同大陸一幫嘅, 係吓我哋本省人嘅」)。 http://www.228.org.tw/ 好多恩仇, 記得太多, 真係會使人發顛嘅! 中國嘅「中」係老祖宗畀我哋了不起嘅哲學啟示: 但係我哋都只睇到「口」向內同自己人鬥爭, 而睇唔到「丨」喱一直棟向外伸展同外人爭鬥。啱啱600年前, 重先於哥倫布發現美洲大陸, 鄭和就已經七下西洋, 喱件是世界大事, 亦擴展咗中國嘅有效影響領域到東非。結果, 中國還是失去海洋嘅世界領導權。因為明成祖在意嘅係搵佢阿哥惠帝下落, 以絶後患好坐稳皇帝寶座。搵唔到, 就開始明清以來嘅海禁政策, 就算你喺海外衣錦榮歸, 照樣斬頭。如果明成祖派鄭和出嚟係如歐洲咁開發海外殖民地擴展中國領域(唔一定係侵略得嚟嘅領土), 中國重會有今日厄運? 兩岸能量困於台灣海峽, 日本小泉揀正神六返嚟日子第五次再拜靖國神社, 就算再拜多幾次你又有佢乎咩? 小泉用霉國撑腰, 你又可以點呢? 記得早於西方人口學專家馬爾薩斯之前, 清朝洪亮吉曾預言, 中國人口越增而耕地不增必造成人口問題而引發社會不安。顯然, 西方積極向外擴充殖民地, 不但為工業革命後産品尋求生産資源同市場, 也係將本身將發生的人口問題轉嫁到亞非拉第三世界。清洪亮吉真智人也, 只可惜乾隆盛世以後沒落嘅清朝遇上崛起嘅歐洲。 (http://home.kimo.com.tw/a3325332/b.htm) 孫文曰:「革命尚未成功, 同志仍需努力。」 孫中山喺北京協和醫院斷氣前一句話:「和平、奮鬥、救中國。」 海外華僑以東南亞最多, 東南亞各國華僑中客家人最多嘅係印尼; 自1961年東南亞相繼排華以嚟, 亦以印尼為最烈, 就以最近1998年5月事件: http://www.huaren.com/indo/human_rights.html http://www.readusa.com/big5/readusa/911/readusa_911_indonesia.html http://tw-women.formosa.org/act1.html http://www.fica.org/prototype/may-riots/korban/index.html http://www.brucelee.com/boycott-indonesia.html http://www.colorq.org/humanrights/indonesia/jakarta.htm http://www.zaobao.com/zaobao/special/indonesia/indonesia.html http://soc.sinchew-i.com/special/indo/soin.shtml?/2001/02/12/soin000.html http://www.zaobao.com/special/indonesia/indonesiaforum.html (猶太人嘅遭遇重慘, 所以佢哋發展出猶太耶和華效應。好似, 有壓力就有成長。) (印尼馬來民族有一億, 為全球第五大民族, 華人只有三百多萬, 佔總人口3%, 但經濟上可說舉足輕重。華人係嚟幫助開發東南亞嘅, 但反而掠奪東南亞資源嘅英荷法西葡等國身居高位, 而華人落得個人頭遊街, 女屄任玩局面。) (台灣二千三百萬, 只有大陸2%人口, 喺大陸強大壓力下, 成就咗鄧小平口中所講嘅台灣經驗。)

喺上邊24樓提到嘅「土客大械鬥」文章嘅網站, 竟然又見到話孫中山係客家人 http://www.kjwhsky.com/topic.asp?topic_id=4375 睇嚟, 是否有人可以搵到資料反證。(希望我喱個不速之客嘅「外人」唔會造成網路大論戰。)遵於事實資料, 而非口舌之快, 至係研究、處事嘅正確態度。

15樓leon_jeng兄, 「你是广府人,但不以广府为荣,反而去仰慕“客家”,那你会不会是东莞客家后裔?也不会“改祖换宗”的投入“客家人”的行列呢?」 此言是否表示因我一段抄自一本書嘅資訊, 使你認為我有長他人志氣滅自己威風嘅自悲? 我始終係廣府東莞人, 永遠都係! 當然, 基於喱點, 我亦係中國人, 不論陳水扁之流如何論述台獨好處(但北京嘅強硬壓迫亦係助長佢哋不惜拋宗棄祖嘅重要原因之一; 加上有心人將「國」由地域意義化為政治語言的「国」), 亦不論南洋嗰啲馬來鬼豬精豬八怪點樣話「馬來西亞是我的祖國」, 「我是馬來西亞人」。(人哋只係講「馬來西亞是我的國家」, 竟然有“改祖换宗”嘅幫辦話「馬來西亞是我的祖國」!) 「不以廣府為榮?」 就算我老母係老嫗, 佢仍然係我老母! 因為我係喺佢嗰度嚟嘅! 何用如此說, 我並未得罪你呀。 我高興嚟到喱個網站, 因為我見到自己嘅父母語(可惜冇人講東莞話, 教東莞話, 而家東莞話可能已經變成稀有語言嘞--除咗九龍東莞街重有些少), 可以明明白白嘅使用粵語文字嚟書寫, 你有見到過我嘅回貼用到一啲華語冇?(你哋叫普通話, 台灣叫國語, 海外叫華語) 雖然我愛華語, 因為我係華人, 但我更愛我所熟悉嘅廣府話。我一入學即係用華語教學, 一離開屋企, 我就同同學講福建話(閩南語), 同先生講華語(普通話/國語), 中學課本係英文, 先生用英語教學, 出邊政府機關要用馬來文, 我使用廣府話嘅時間就只有喺屋企或親戚。離家遠飛台灣, 更係國語同閩南語世界, 工作上用英文, 但係我心中嘅思考語言始終係廣府話! 你做得到冇? 如果唔提倡使用粵語寫文章, 咁粵語要流通傳播都幾難喇; 工作上或者需要用國語發音寫字, 喺喱度推廣粵語又唔係做工, 何必? 「反而去仰慕“客家”?」當你要比人哋厲害嘅時候, 永遠要記住: 知己知彼, 百戰百勝。況且, 客家人唔應該係、亦唔能夠變做係廣府人嘅仇家。清代台灣反清活動中以朱一貴同林爽文兩事件(都係漳州人)最厲害, 幾乎全台反清成功, 清朝庭有效利用閩客之間矛盾, 最後使到台灣內部團結瓦解, 剷平喱兩次叛亂。 你用乜心態對待人哋, 人哋就會以乜心態對待你。雖然, 歷史上曾有為利益而發生械鬥, 假如, 住喺廣東嘅廣府人覺得以前係受到客家人嘅委屈, 咁不如而家更努力, 比人哋更厲害使人哋服你, 咁唔係一種良性嘅競爭咩? 咁唔係一種和平嘅, 對大家都好嘅心態咩? 我研究客家人, 注意客家, 就係想瞭解佢哋到底厲害喺邊度, 作為我學習嘅對象。(當然, 可以學嘅, 唔只客家一族, 尤其猶太人更值得學--簡單舉例: 耶穌、愛因斯坦、馬克思、基辛格....太多嘞..; 不過就冇必要去信佢哋嘅耶和華/亞衛, 咁真係連自己祖宗都認錯咗喇。)。有冇聽過:世上最好嘅朋友就係你嘅敵人, 世上最大嘅敵人就係你自己。想下, 1975年蔣介石瓜咗嘞, 接落嚟, 竟然毛澤東、周恩來, 好像重有一位中共重量級領導人, 亦相繼喺1976拉埋柴。照計話, 敵人已經釘龕咗無晒壓力, 應該高興更長壽至啱; 但事實上? 敵人或競爭者之所以能成為你嘅敵人或競爭者, 就係因為佢有咁嘅條件。能畀你威脅, 表示佢有佢嘅優點而你有你嘅缺點。以敵人或競爭者為師, 係一件聰明事; 當瞭解對方後, 到時再決定是否仍堅持認為對方就係自己嘅真敵人都唔遲。 所以, 若要使人服你, 必要有服人之真本事。我想搵關於廣東同東莞嘅歴史、人文資料, 至今除咗廣東通志, 東莞縣志外, 其他嘅少見; 客家研究反而比較多, 係唔係廣府人從事文化著作嘅少? (當然生活所處嘅係台北, 亦係主要原因之一, 因為粵研究嘅市場喺台灣係冷門。) 羅香林竟然可以將客家以理論、研究建構成一新民系, 亦可見文化著作嘅重要性, 喱個係軟武器, 影響所及唔會比神六硬武器差嘅。猶太人能喺亡國二千年後復國, 靠嘅就係猶太教同佢嗰本舊約聖經造成嘅民族精神凝聚力----喱個係猶太耶和華凝聚效應。 大家嘅個人電腦絕大部份都係微軟嘅microsoft windows, 全世界好多使用者鬧死比爾蓋茲, 佢係資訊霸權, 要改版就改, 迫到使用者唔提升版本就無法使用較新版嘅軟體。鬧有用冇? 連ibm嘅os/2都怕咗佢。終於佢哋啲使用者聯合起嚟, 拉出linux來打windows, 而家比爾蓋茲最驚嘅唔係美國聯邦法院告佢違反托拉斯法, 獨佔市場, 而係一個由芬蘭大學生寫出嚟嘅linux。 「东莞客家后裔? 」 父母都係東莞人, 講東莞話, 咁我係乜人? 正唔正牌, 真係真珠都冇咁真呀! 東莞有客家, 係我後嚟遇到一位霹靂州嘅同學至知嘅, 佢就係東莞嘅客家人, 佢同我講廣府話, 重以為大家同一色人添。 用到「“改祖换宗”」咁嘅字眼, 鬧鬆(「老兄」嘅粵式國語發音), 嚴唔嚴重啲呀! 身為華僑, 我哋比你哋喺祖國住梗嘅人更瞭解世界嘅偉大, 受到異族壓迫, 更加珍惜自己嘅祖源(喱個基礎更係根基於文化語言上嘅認同), 亦更知道不同族群和平共處嘅重要性。冇咗廣東東莞, 冇咗祖國, 就等於係失根、失去靈魂一樣, 飄浮在人世。見到太多有奶便是娘嘅例子, 中國人係現實到咁? (雖然, 東莞已經唔係老豆嗰代嘅東莞, 而家大半以上都係非東莞祖源嘅外省人, 重有搵食撈女嘅阻街女郎大把添!)

广客械斗即是土客械啦!土即本地人,广东本地人就是我们说粤语的群体啦!你提供的那些网站都是由客家人自我吹嘘,糟蹋广东人的。

广客械斗即是土客械啦!土即本地人,广东本地人就是我们说粤语的群体啦!你提供的那些网站都是由客家人自我吹嘘,糟蹋广东人的。 睇嚟嗰啲搞排外族思想嘅人時時都有,過去有,現在亦有! 為廣東人悲哀! ):

排外哪个族群都有,它比如一个陌生进了你的屋子里寄居然后抱着“反客为主”的念头与你争执,那你不生气吗?客家人就是这样的人,经常为了抬举自己故意去糟蹋其他族群,尤其是广东人以及福建人经常被他们用来做攻击的目标。

我知道嗰個死鬼佬嘅亞松。佢原來係客家佬嚟嘅,講出嘅嘢似乎係抬舉客家,廣府人就唔會係噉嘅。

廣府人係任囂、趙陀帶嚟嘅中原人同南蠻人生嘅,因為最早到就佔咗珠三角呢個地利,到咗唐末宋初又有一批新移民為逃避戰亂從福建等地嚟咗粵東靠海地區,跟著到宋末元初時,又一班人從蒙古落嚟,因為啲風水靚地都畀人佔晒,唯有踎喺粵北啲山區地方,即係話,客家人係蒙古人後代
睇返呢張帖,都好耐未見過阿松上過嚟論壇喎。

其实大家都系中国人,何必要内部分裂哩?就系因为你地甘样先俾人地日本仔吓啊!真系吾知X君点捻!

文化系要保留,留存落去,总要发扬落去添!

但最紧要就系中国人要团结先得呱.

講咁多廢話,睇下圖咪知道囉。

如果廣府會同客家血緣近嘅話,幅圖又點會顯示江西同廣州差咁遠?!所以樓主文章可以作廢。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

原帖由 紫凤凰 於 2007-10-28 23:15 發表 講咁多廢話,睇下圖咪知道囉。   如果廣府會同客家血緣近嘅話,幅圖又點會顯示江西同廣州差咁遠?!所以樓主文章可以作廢。

人哋嘅文章都係有真實嘅證據指明客家人出自廣府人,你又話作廢。我講作廢嘅就應該係你嘅嗰幅日本圖。客家人的確係廣東人嘅後裔,潮州人就係福建閩南人嘅後裔。

原帖由 leon_jeng 於 2007-10-30 17:35 發表 人哋嘅文章都係有真實嘅證據指明客家人出自廣府人,你又話作廢。我講作廢嘅就應該係你嘅嗰幅日本圖。客家人的確係廣東人嘅後裔,潮州人就係福建閩南人嘅後裔。 ...

好笑,幅圖作唔作廢就唔係你講嘅。

話客家人係廣府後裔,好心啦,客家嘅H6/H8比廣府重要多,就越化方面又比廣府深,噉又點算係後裔。由爾點就可以確定,客家唔係廣府後裔,但係亦以漢人為主。其形成就比廣府早,相反歷史上,就有一部分客家融入廣府。

原帖由 雲天河 於 2008-1-22 20:44 發表   好笑,幅圖作唔作廢就唔係你講嘅。   話客家人係廣府後裔,好心啦,客家嘅H6/H8比廣府重要多,就越化方面又比廣府深,噉又點算係後裔。由爾點就可以確定,客家唔係廣府後裔,但係亦以漢人為主。其形成就比廣府早,相反 ...

客家人本来就是广东人的后裔的确没错,客家人同样也不是汉族,广东人很多做大官的汉族认为「客家就是非汉,非粤的南蛮人种」。

客家人本来就不是广东人的后裔的确没错,客家人同样也不是汉族,广东人很多做大官的汉族认为「客家就是非汉,非粤的南蛮人种」。

無聊,客家,廣府,潮汕都是漢族,從基因看,他們都是漢族。你要說沾外族血,基本上整個漢族都有沾染外族血,要不怎麼會有「北染於胡,南雜以越」的說法,但南方漢族與北方漢族還是高度一致的。這裡頭當然包括廣東三大民系,再加上文化,我們本身用的就是漢文化,自然就是漢了。