QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4897|回復: 38

[南派功夫] [转帖]剛學黐手注意

剛學黐手注意 在剛開始學習黐手時,總是覺得自己的手法很少或者想試多一點不同的手法, 所以在練習時總會很魯莽的去試新手法,但結果是失敗的,除此之外,還發現自己特別快累,為何會這樣呢? 我出手不夠快還是我肘底力不夠呢?這些問題一直想不出答案來。 現今在練習黐手時已比當初好了一點點,手法亦算自然,回想當初實在犯了一個大錯,就是忘記了師父說練習黐手之目的,他說練習黐手除了學習攻防的手 法外,首先要訓練兩手對力流的感覺和借用對手施向自己的力量反攻,然後才開始嘗試用力(不是死力,是肘底力)脅迫對方或控制對方。但那時我去做攻擊時,沒有理會到對方的反應和力度,只是想著自己想做的手法,自然犯了力,加上感覺反應不足,結果給對方一個大好機會。 那應該怎辦呢?後來終於醒悟先不要亂用力,做好自己的本份,這時雙手的感覺便非常重要,當對手進攻或用力推來時不要用蠻力去抵抗,順從對方的力道,以自己的腰馬與手法,再加上利用對手力量令其失形從而反擊,往往會收到理 想效果,而且因為不與對方鬥力,氣力更會持久些。其次當學到一些新手法時便反覆練習,直至成為一個習慣性的反應,到需要時便可運用出來。但話雖如此,自己花了很多時間才能夠稍為達到上列要求,自覺還要再不斷的努力以求更進一步。 作者:陳永強, 劉慶雲

Re:[转帖]剛學黐手注意

多谢 kathy 帮我哋搜罗有关詠春拳嘅资料; 由此引发我另外一个疑问: 同人黐手嗰阵,特别喺初学,对方有时会特然加快速度攻击,依样嘢成日令我防不胜防,各位高手练咗噤耐点条明路嚟行下啦! em6:

“當對手進攻或用力推來時不要用蠻力去抵抗,順從對方的力道,以自己的腰馬與手法,再加上利用對手力量令其失形從而反擊”一开始好难有噉嘅境界。 我始终觉得黐手有佢嘅作用,只系而家未理解到罢了,否则冇可能黐手可以作为咏春最精华嘅一门技能而存在咗咁多年。

high_hand在2004-09-24 23:48:30说道:[br]多谢 kathy 帮我哋搜罗有关詠春拳嘅资料; 由此引发我另外一个疑问: 同人黐手嗰阵,特别喺初学,对方有时会特然加快速度攻击,依样嘢成日令我防不胜防,各位高手练咗噤耐点条明路嚟行下啦! em6:
哈哈,成日畀我打心口。

舉手之勞之嘛~~~~~ 我都係學武之人~~~ 都係中國武術既初學者... 但我個陣學北方既套路多~潭腿同少林棍... 詠春既姿態唔係太適合女仔...heeeeeeee 不過我都對各家武術有d 認識既~~~多得我以前精武會既師傅~~~

都唔一定架,听讲创始人严咏春系好靓女嘅

highyun在2004-09-24 23:52:52说道:[br][quote]high_hand在2004-09-24 23:48:30说道:[br]多谢 kathy 帮我哋搜罗有关詠春拳嘅资料; 由此引发我另外一个疑问: 同人黐手嗰阵,特别喺初学,对方有时会特然加快速度攻击,依样嘢成日令我防不胜防,各位高手练咗噤耐点条明路嚟行下啦! em6:
哈哈,成日畀我打心口。[/quote] 痴线,知唔知我点解成日仳你打中吖?因为我喺响度感受你度力而你就成日兴奋响击中我嘅过程中,你有向何见我主动去攻击你,傻佬! em6:

加多句,我又唔喺高手,你击中我有乜噤开心?

痴线,知唔知我点解成日仳你打中吖?因为我喺响度感受你度力而你就成日兴奋响击中我嘅过程中,你有向何见我主动去攻击你,傻佬! 哈哈~~~~我極鍾意呢句~~~~~~~ 係呀~想請教點樣引用人地既貼??? em6:

系米练习啊时一定要梨真嘎打?

复kathy: 你对住你想引用嘅贴上方有“引用”嘅按键功能,按入去就可以引用人哋嘅贴! 复姐姐仔: 我觉得打得越真实就越易进步,但喺最重要嘅喺对动作嘅连续性,如果断开就唔可以做到詠春拳黏手嗰阵感受力度借力舍力嘅独特训练方式,击中人只喺次要,因为要害部位你无可能响训练嘅时候打击,唔知各位有咩睇法? em6:

但系真系打嘎话就5系几好泊~!话塞同你练习啊个系你师妹ar...又惊打亲据窝~!甘点算ar...而d师兄就5同,练到流埋血甘落力都5留情嘎?

我哋都系同师兄弟玩之嘛,而且有个好恶嘅成哥哥,小心佢搵你开斋啊,哈哈。 不过抗击打真系有用嘅,所以真打都有必要,只要唔好打要害部位就得啦。

真练有feel d架! em6:

被人铲中颈就死了 em1:

噤又喺,有时詠春专门练铲颈、打肋骨、下阴之类嘅地方,真喺唔讲得笑! em6:

有同感,特别响木人桩入面特别多 em11:

我仲未学到啊~ em20:

我成日卑人产中颈~~!5系就打中鼻子,真系惨惨啊~!

姐姐仔喺边度学紧啊?