QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3481|回復: 24

[純水無大礙] 血型嘅秘密·O型

Was die Blutgruppe Verrat

by  Jorg Eikmann (German)

翻译  卢  总

O型血嘅综合特征

性  格:拥有O型血嘅人明智、强壮、吃苦耐劳、精力充沛噉追求目标,另一方面有极强嘅适应能力。
       佢哋极少会不知所措,亦好少有丰富嘅内心世界。好奇、野心勃勃以及勇敢无畏,使佢哋拥有
       无穷无尽嘅能量。作为能屈能伸嘅领导者及决策者,佢哋经常会否认自己嘅依赖性。

主要愿望:成功,独立。

化学因素:O型血液唔会被A型、B型及AB型血液排斥。虽然人类只能够接受同自己血型相同嘅人所捐
       嘅血,但系因为O型血中唔含有类似A型及B型嘅抗原,所以拥有O型血嘅人系万能捐血者。

分  布:O型血人占欧洲人口嘅38%,仅次于A型血人。德国嘅O型血人比例为41%,奥地利则系
       37%,瑞士就略高于40%;喺日本则略高于30%;喺美国,O型血系4个血型之中出现
       频率最高嘅——略高于46%;同样,喺英国以47%居于第一位。

饮  食:有强大消化系统嘅肉食者。好似原始时代嘅猎人一样需要大量运动,O型血人通常唔能够好好
       噉吸收牛奶以及谷类食物。

健  康:有强大免疫系统嘅健壮类型。胃酸分泌相对较多,对胃溃疡病原体幽门螺旋杆菌嘅敏感性高,
       但极少患上胃癌。O型血人嘅估计寿命系4种血型中最高嘅,而且较少有癌症倾向,极少患上
       心脏疾病。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18902252.shtml

O型血性格详解

能量与清晰嘅目标

「然而佢抓住咗机会,呢个系一个真正嘅男人!」歌德喺《浮士德》里面噉写。呢句格言描写咗O型血
嘅一个重要特征。

总嘅嚟讲,作为一个拥有O型血嘅人,你系一个真正嘅幸运儿:血型赠予你充足嘅能量,而且你亦都知道
如何去利用佢。因此你唔会心胸狭窄或者愠怒,而系保持轻松自如,并且总系高居于他人之上。只有另外一个
O型血嘅人可以与你匹敌!沉浸喺爱情中嘅你更加会热情百倍。

对你嚟讲,不进则退。你想不断噉前进,因为你野心勃勃。你系人寿保险公司嘅噩梦,因为你有如此充足
嘅能量与精力,系4种血型中估计寿命最长嘅人。你可以轻松噉活到超过80岁。

你唔只系占有呢啲能量,应该讲,佢哋完完全全属于你,因此你可以同时着手做好多事情,事实上你亦系
噉样做嘅。除咗充沛嘅精力之外,你重有坚定嘅意志以及清晰嘅目标。呢个金三角系你取得成功嘅秘密。

简单噉讲,拥有O型血嘅人完全唔系冇用嘅人。佢哋自信、强壮、吃苦耐劳,并且正正系因为呢啲品质而
受人尊敬。你对自己甚至你身边嘅人提出好高嘅要求。

你性格嘅另一个关键词系竞争。你重视佢,当见到有取胜嘅机会时,你会全力以赴去争取,主要以智力、
快速嘅理解能力以及向目标前进嘅坚定意志去竞争。

你劝诫人哋多于命令人哋,你机智而坚定噉控制大局,你协调任务,策划活动,关心自己,提出建议,系
一部不知疲倦嘅发动机。你系一个乐观嘅积极分子,从来唔会贬低人哋,从而抬高自己,呢个亦都系你嘅出众
之处。

当你一旦遇到强大嘅阻力时,你会好灵活噉处理问题,客观评估机会,并飞快噉问自己,边一个能够取得
成功,斗争还是协商。你拥有两种选择嘅可能。你从不轻言放弃,而系转移目标、观察、分析并拟订新计划,
从而最终实现目标。

因此,你总能够令人哋感到意外,因为你心灵上感觉独立及自由,所以无忧无虑。

O型血人真系非常强壮同独立,因为佢哋拥有双倍气质。从遗传方面嚟讲,A型同B型与O型对抗。所以
就存在一种部分带有O型血基因嘅A型血人,呢种情况同样亦出现喺B型血人身上,但系唔会出现喺O型血
之中。此处将呢啲基因称为OO,即两个O。拥有O型血嘅人永远属于佢嘅血型,唔会受到其它血型嘅影响。
而只有带有其它血型嘅父母嘅教育或者特殊嘅学习经历,先会「稀释」佢哋嘅特性。

O型血嘅人追求胜利,好少会感觉迷惑,总系好理智噉行动。O型血人从嚟唔会啰啰唆唆。但唔好忘记,
O型血人对他人嘅敬仰之情只系昙花一现。

O型血人重有乜嘢长处同强项呢?重有好多。例如,你好识争取人哋对你个计划嘅支持,然后表现为人群
嘅领导人。呢点好符合逻辑,因为你系天生嘅企业家。

O型血人对获得承认嘅渴望亦非常强烈,其他人都对呢一点钦佩不已。如果冇机会得到佢所预期嘅重视,
O型血人会毫不犹豫噉退出。而喺B型血人嘅身上就存在明显不同:B型血人会紧紧噉追随目标而且丝毫不会
放松。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18902252.shtml

精力充沛嘅实干家

头脑清醒与实用主义系O型血人身上两种重要嘅特征。你野心勃勃,因为想要一再噉证明,你有几叻同埋
你几得人钟意。因此,你总有充沛嘅能量并专心投入工作。金钱同其它财物对你嚟讲,同名声,以及认同同等
重要:我系边个?!

爱妒忌嘅原始人

如果你想象一下3万年前嘅生活,就可以完全理解呢种血型嘅人嘞。O型血系原始血型,系所有其它血型
嘅胚细胞。

当啲人想从O型血人身上得到某啲嘢嘅时候,O型血人会尽全力去满足佢哋。不过佢哋要完全清楚、唔好
转弯抹角噉讲出嚟,因为O型血嘅人唔会特别善于体会人哋嘅感受。O型血人会要求:当你有需要嘅时候就要
讲出嚟,然后我哋可以拭目以待。最终每个人都会首先为自己负责嘅。呢种态度会使A型血或者AB型血嘅人
觉得痛苦同失望。

如果你冇喺自己身上确定所有呢啲性格嘅话,唔好惊奇。我展示嘅只系众多表现形式之中嘅一部分。你要
知道,呢啲特征唔会全部同时出现。因为特定嘅社会状况只会令某啲特定嘅性格表现出嚟。

O型血人产生压力嘅因素

O型血人好少会经历感情嘅波动:佢内心所希望嘅,最终都唔会发泄出嚟,否则人会好容易受伤。有时候
表现出嚟,好似佢根本唔需要有人陪伴喺佢嘅身边。然而呢种想象系错误嘅!佢将同人亲近嘅希望隐藏得近乎
完美。

O型血人喜欢距离。佢哋需要一定嘅距离以及自由空间,否则,佢哋马上会感到被约束。

O型血人寻找嘅系一种可以控制嘅接近。噉嘅人最钟意将「亲近开关」调到「第一档」,而且喺任何时候
都可能将佢拧到「关闭」档上。因此,佢哋唔钟意同A型血人喺埋一齐,因为A型血人需要大量嘅接近。

O型血人相对会比较经常产生胃部不适,因为佢哋将怒气吞落肚,表现于对外嘅控制欲同毫不掩饰自己嘅
野心,但佢哋对爱情同亲近嘅渴望却被压制,而噉样好容易导致情绪嘅紧张,并且另一方面明显引起胃酸分泌
增多。拥有呢种血型嘅人嘅胃酸分泌原本就已经唔算少,但而家又变得咁高,以致胃壁会被胃酸所「激怒」,
于是十二指肠溃疡亦越嚟越频繁噉发生喺O型血人身上。

本嚟,O型血人可以好好噉处理精神压力,感情上鸡毛蒜皮嘅小事根本唔会靠近。然而,当O型血人真正
遇到压力嘅时候,一切会变得复杂。

早喺1956年,啲人就发现,对外表现嘅愤怒同去甲肾上腺素嘅分泌有关。而相反嘅,内心嘅愤怒或者
恐惧、冲突以及狂喜就同肾上腺素有关。喺工作或者生活上经历嘅每一次压力都会促使儿茶酚胺嘅分泌增加。
去甲肾上腺素——「战斗激素」,会喺O型血人处于压力嘅时候产生。

噉样会产生一种后果。一份对南极站中嘅年轻男性进行嘅为期一年嘅研究报告清楚噉指出,处于压力状态
下唔同性格嘅人喺反应上嘅区别:外向嘅人(O型血人)会分泌出较少嘅香草基扁桃酸,因为O型血人分解咗
一部分儿茶酚胺,于是保持镇静与沉着;内向嘅人(A型血人)都好紧张,唔能够好好噉舒缓压力。

一个A型血嘅人喺一开始受到压力嘅情况下,就会开始紧张,拥有O型血嘅人却始终冷静沉着,佢哋根本
唔会长时间噉注意到压力。逐渐噉发展,直到接近临界值嘅时候,身体先会有反应,而且系十分强烈嘅反应,
分泌出一种有力嘅「战斗激素」——去甲肾上腺素。到此,O型血人会变得好好斗,而且容易激动!或者呢个
O型血人出自本能保护自己,唔受因对抗外在压力而引起嘅机体嘅不断变化嘅影响?

重有更困难嘅,喺O型血人身上嘅压力唔会快速噉消除。O型血人需要一段特别长嘅时间嚟恢复。紧张嘅
状态会一直紧紧抓住佢哋。即使系MAO亦唔能够挽救O型血人。呢啲喺血小板中形成嘅单胺氧化酶,简称为
MAO,会将其中嘅儿茶酚胺分解为香草基扁桃酸。MAO嘅活性喺O型血人身上表现较少,噉会令分解过程
变得困难。

缓慢嘅舒缓压力可以解释,点解O型血人唔会热衷于深刻嘅对话,并且想要避免婚姻中嘅争辩。O型血
本能噉惊陷入激素嘅控制之中,并且喺巨大嘅压力下坚持采取等待嘅姿态,佢哋清楚噉知道,对佢哋进一步嘅
压力好可能会导致令双方受伤嘅攻击行为。

畀O型血人嘅建议

你有两个弱点:人情味太少,缺乏承受约束嘅勇气。

好似你一样嘅人,喺人际关系中肯定有危险,即当你极少赞同人哋,极少或太表面噉关心人哋嘅忧虑以及
需求之时。当然,在你嚟睇,某啲问题只不过系一啲琐事,但系要小心,呢个可能会表现为高傲、不近人情,
甚至会伤害他人。喺你身上,理解力系首要嘅,所以你会表现得独立同慎重,但亦有啲情况要求你积极参与,
呢种兴趣将对你好有帮助。

问一下周围嘅人,今日感觉如何;注意一下,你周围嘅人今日睇落点样:健康定系悲伤,疲倦还是高兴;
同佢哋攀谈,建立联系,对他人嘅「内心世界」花啲心思啦!

当有人向你倾诉私事时,耐心啲、有兴致啲噉去聆听啦!即使呢啲对你嚟讲并唔重要,但对人哋嚟讲可能
会有住非比寻常嘅意义。唔好每次都反应得好似实干家噉样,马上起身去解决问题,因为啲人只系经常噉诉说
某啲事,而并冇期待立刻行动嘅意愿。

唔好强迫自己去作某种你根本唔愿意嘅接近。坦率噉同自己讲,自己需要空间,问题唔在于他人,只在于
自己嘅本性。你越系强迫自己去制造亲近,最终只会越嚟越唔耐烦,因为压力对你嘅影响嚟得缓慢,但系十分
强大。避免呢啲,你可以唔喺同一时间要求太多,喺你重未真正攰嘅时候,赐予自己休息嘅时间吧。

生活系艰苦嘅,而且事情唔会好似啲人所想嘅噉样都能够成功。往往喺最后先至能够体现一个事先就结好
嘅社会关系网嘅价值:人唔会跌得好重!因此,要细心维护你嘅人际关系。

探索幸福感嘅人会发现:只有当人无私噉为他人服务、关心他人、为他人分忧时,先至系最幸福嘅。

你系充满幻想嘅人,我认识一啲好有天分嘅人,佢哋冇集中精力发展自己嘅长处,反而任由自己被疑惑及
恐惧摆布。因此佢哋处处受到保护,并冇学会更多噉去相信自己以及更多噉要求自己。佢哋唔系天生嘅,而系
「被塑造」出嚟嘅胆小鬼。

唔好怀疑自己,唔好为自己嘅血型性格感到难为情。你嘅血型赠予你唔错嘅机会。但系,首先你要喜爱佢
为自己嘅将嚟设定嘅目标。静静噉提高自己,从谦虚中走出嚟,令自己成为有价值嘅人。你有噉样嘅才能,佢
就流淌喺你嘅动脉中!

【卢总有嘢讲】:O型系现实浪漫主义者

O型嘅特征

洞悉全盘大局后采取行动。一旦下定决心就好难再改变。对善意、恶意都好敏感,以信赖感为主轴,有好彻底嘅同伴意识,喜欢成群结党。

O型欣赏嘅类型

喜欢嘅对象系装扮入时而且对自己身材容貌都颇有自信,个性活跃,谈吐热情又风趣嘅人。

O型嘅恋爱讯号

可以天南地北噉倾、表现最好嘅自己、举出佢哋得意嘅事,设法畀对方好印象,噉系O型嘅象征。不过,偶尔亦会成为大傻瓜,扮演小丑嘅角色。

O型相比其它类型最突出嘅特征

⒈最型最霸道;

⒉最狠,亦就系讲最土匪;

⒊最爱车嘅引擎;

⒋最识杀人唔见血,激死你;

⒌最伶牙俐齿;

⒍最敢爱敢恨,形之于外;

⒎最易瞓着,但睡相好难睇;

⒏最易养嘞,乜嘢都敢食;

⒐最喜欢饮酒;

⒑最喜欢登山同旅游。

血型与遗传嘅秘密

人类嘅血型系统由A、B、O三个基因控制,每个人嘅血型有两个血型基因,分别继承父母各一个。血型
作为一个人嘅遗传标志,可以用于研究种族嘅起源、变迁同亲子嘅血缘关系。喺遗传基因中有显性因子同隐性
因子,其中,A同B系显性因子,O系隐性因子,噉样A(B)同O组合埋一齐只表现A(B),A同B组合
埋一齐表现为AB,O同O组合埋一齐仍会表现为O。同一父母嘅子女间嘅血型唔一定相同,取决于双亲血型
基因嘅随机组合。

血型左右你嘅性格同生活

血型点解能够决定一个人嘅性格、气质呢?日本嘅学者经过多年研究,认为血型有其有形物质同无形气质
两方面嘅作用。气质系无形成分,血型嘅气质表现,就系呢类血型嘅人特定嘅思维方式、行为举止、谈吐风度
等,系生物遗传嘅结果。例如O型血嘅人性格特征系热情、坦诚、善良、讲义气,办事雷厉风行、踏实苦干、
效率高。血型与性格嘅关系,除咗遗传因素决定其本质外,重受出生地、生长、学习、工作环境嘅影响,受咗
周围人同事嘅影响,所以性格先千差万别。

既然人嘅性格同血型有关,而血型又系天生就有、唔容易改变嘅,噉我哋就要以此作为出发点,去观察、
分析、处理好同周围人嘅关系。亦就系讲,对待一个人,先要知道佢嘅血型,了解佢嘅性格特征,然后再采取
相应嘅方法。噉叫了解人性,顺应人性。如果双方都具备血型知识,对待人哋嘅言行就比较冷静客观,作出嘅
反应亦比较恰当。噉不但为小环境带嚟咗轻松和谐,而且对自身嘅健康亦起保护同促进作用。日本学者曾经对
共处一个集体嘅员工嘅分工搭配问题作过调查,认为根据血型科学噉组合非常重要。比如A型血嘅人同O型血
嘅人组合工作,不但相互间交流舒畅,而且可以营造良好嘅气氛。工作效率提高咗,心理压力减少咗,有利于
身心健康。可以讲,掌握运用血型知识,不但能够表现出一个人嘅风度,而且喺某种程度上亦可以提高一个人
嘅境界。

除咗工作环境,最能直接影响我哋心情同健康嘅就系恋爱、婚姻同家庭生活。人类无论喺异性或同性之间
都存在一种缘分。缘分嘅外在表现系气味相投,内在实质系血型间嘅性情相互吸引。呢种血型间嘅相吸、相斥
系本能嘅所谓「有缘千里来相会,无缘对面不相逢」,噉系血型性格决定咗嘅。我哋提倡以血型知识为基础,
理智噉选择合作伙伴,科学噉组织家庭并且生儿育女。但系,有咗原始嘅吸引系唔够嘅,重要靠理智去经营,
靠双方嘅相互理解同相互适应。

血型知识重可以帮助年轻人选择合适嘅职业。总之,根据自己嘅血型性格特征择业,可以大大噉增加你嘅
成功机会。

每个人嘅周围,每个人嘅一生,都要接触好多人同事。我哋嘅心情同工作效率,喺好大程度上会受佢哋嘅
影响,你处理成点,你是否快乐,一般都与此有关。所以,我哋要提倡科学噉生活,提倡将血型嘅知识运用于
生活,使自己成为一个日日快乐、天天出色嘅人。

按血型进食

O型血嘅人可以通过食瘦肉、动物肝脏、海鲜同绿叶蔬菜求得健康并保持体重稳定,而豆类、椰菜同薯仔
一类嘅蔬菜则无效。

血型O嘅皮肤特征

O型血嘅女性皮肤表面嘅皮脂腺、汗腺比较粗,容易发生过敏反应而罹患皮炎,适宜使用渗透力比较强嘅
营养霜,以达到护肤之目的。

性爱同血型嘅秘密

O型血嘅人虽然热烈噉接受性爱,但亦会表现出比较淡然嘅态度。一般而言,O型血嘅人对爱情较主动,
但趋近贪婪嘅倾向。佢哋喺做爱嘅过程中虽然认真而细腻,但事后却无法抓住片刻嘅美好回忆。

如果你觉得呢篇几好嘅,请转告其他O型血嘅人士——独乐乐不如众乐乐!

O型人報到~~~
乜你寻晚唔系已经喺我嗰处报过道嘞咩?!

再次報到~~

慌死大家唔知~~~