QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

[問音問字] [討論]究竟应该系“博命”定“搏命”?

QUOTE:
以下是引用Ultra在2006-11-6 17:09:57的發言:

“搏命”跑係因爲後面有狗追呀!梗係唔要命啦!

喺呢个情景设置之下,咁讲都通嘅。

但系喺其它情形之下又点呢?

QUOTE:
以下是引用Anl在2006-11-6 18:51:39的發言:

搏鬥,脈搏大家都知,肯定係“搏”。
噉bok8命係用“搏”定係“博”呢?
如果按道理,“搏命”唔係賭注。首先如果你知道實力懸殊,會唔會重同佢打鬥落去?其次,如果大家實力差唔多,噉就要“拼命”去爭取機會贏啦。講到呢度,“搏命”嘅近意詞就係“拼命”。“拼”都用“手”,bok8命亦都係用手。原意係打鬥,應該用手,祇係有人聯想過於豐富,覺得bok8命係一場賭博,就以爲係“博命”。

君不见,喺现实之中,有好多时候,啲人喺攞条命去“博”嘅!

例如开快车,喺啲车川流不息嘅马路上奔跑,冇做好安全保护措施就入地盘或者进行高空工作……

唔通呢啲行为都唔可以视为系赌博咩?

QUOTE:
以下是引用卢总在2006-11-7 20:36:18的發言:

君不见,喺现实之中,有好多时候,啲人喺攞条命去“博”嘅!

例如开快车,喺啲车川流不息嘅马路上奔跑,冇做好安全保护措施就入地盘或者进行高空工作……

唔通呢啲行为都唔可以视为系赌博咩?

呢啲行爲唔可以稱爲賭博,祇係懶得就懶,係輕視生命,唔係賭命。亦係聯想豐富嘅人,覺得噉樣做係好似喺度賭命,祇係借喩而已。“搵條命去搏”都應該用“搏”,唔好再死鷄撐飯蓋,一味話“博”喇。
[此帖子已經被作者於2006-11-7 20:46:35編輯過]
QUOTE:
以下是引用Anl在2006-11-7 20:43:55的發言:

呢啲行爲唔可以稱爲賭博,祇係懶得就懶,係輕視生命,唔係賭命。亦係聯想豐富嘅人,覺得噉樣做係好似喺度賭命,祇係借喩而已。“搵條命去搏”都應該用“搏”,唔好再死鷄撐飯蓋,一味話“博”喇。

懒得就懒,轻视生命——唔系赌命系乜嘢?

唔做好安全措施就去从事危险工作,系抱住侥幸嘅心理,谂住博一博,冇咁容易出事。

呢种心态好多时都会出现喺男女关系之中——冇做好安全措施就做,结果唔系领嘢就系中招。

我祇係講出事實嘅眞相,你係要曲解成“博命”“搵命博”,我都阻止唔到你。
你有證據可以好似我噉搵一堆書籍出嚟論證,論證技巧唔係憑空自己覺得係乜就係乜。
QUOTE:
以下是引用Anl在2006-11-7 21:01:04的發言:
我祇係講出事實嘅眞相,你係要曲解成“博命”“搵命博”,我都阻止唔到你。
你有證據可以好似我噉搵一堆書籍出嚟論證,論證技巧唔係憑空自己覺得係乜就係乜。

你有书为证嘅,就不妨攞出嚟睇下。

我讲嘅都系事实,并唔系凭空想象或者捏造出嚟嘅!

请注意你嘅态度同措词,唔好以为你系版主就……

《國語辭典》http://140.111.34.46/cgi-bin/dict/newsearch.cgi?Database=dict&QueryScope=Name&QueryCommand=find&GraphicWord=yes&QueryString=%B7i
查詢的結果如下:
3.【搏命】

14.【搏殺】

查詢的結果如下:
無【博命】
無【博殺】

《香港粵語詞典》鄭定歐 編纂,江蘇教育出版社,1997
373頁:
有【搏老命】
有【搏命】
有【搏殺】

無【博命】
無【博殺】

《廣州話詞典》饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著,廣東人民出版社,1997
有【搏命】

http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=bok
粵語發音 bok 為首字的粵語詞有

bok lou meng搏老命
bok meng搏命
bok meng搏命
bok meng搏命
bok saak搏殺

“搵命搏”冇資料記載。

[此帖子已經被作者於2006-11-7 22:20:05編輯過]
http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=bok? 呢個網站嗰幅圖入邊,點解“搏殺”註音bok saak?錯得好離譜喎。