QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 思覺失調

[簡繁體漢字] 正體字解讀----簡體字割裂中華文化唔係冇根據嘅..

原帖由 vincent10 於 2008-8-13 23:22 發表 菲比斯+馬拉松冠軍

重要加埋岩士唐(Lance Armstrong)先够秤

原帖由 外外星人 於 2008-8-13 23:37 發表   重要加埋岩士唐(Lance Armstrong)先够秤

由洛陽游水去印度 唐三藏太。。。。。。。。勁

原帖由 vincent10 於 2008-8-14 00:06 發表 由洛陽游水去印度 唐三藏太。。。。。。。。勁

以前制定簡體字嘅嗰班人肯定會畀你哋激到嘔血
唐三藏就會畀制定簡體字嗰班人激到嘔血
當年改簡體 棕貢話冇政治原因。。。邊個信
當年邊個提議改架??丁咗未??今晚L佢上嚟傾吓偈。。
原帖由 vincent10 於 2008-8-14 22:48 發表 當年改簡體 棕貢話冇政治原因。。。邊個信

我認爲的確冇啊,因爲我分析過當時嘅歷史情況。嗰時嗰班知識分子的確存在住一種好唔理智嘅文字改革思潮,好似無論么嘢都好,改咗都係好嘅,所以,改革文字就成爲咗佢哋嘅興趣之一。於是乎就搞出咗簡化漢字以及普通話拼音。
而且,呢兩者國民政府都唔係冇做過嘅。拼音方案就有注音符號以及國語羅馬字,簡化漢字亦都曾經推出過,只係由於當時政局動蕩,無法推廣嗟。
XXX當時啱啱當權,亦都好有「大幹一番」嘅治國情懷,所以就順從咗當時充滿激情嘅知識分子要求,進行咗文字改革。
如果話係有錯,就係因爲佢太過激情,缺少智慧。但係似乎同「陰謀」無關。
我覺得,思思P係唔想同國民黨用同一種字體就真…
解釋得不無道理。