QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9271|回復: 28

[簡繁體漢字] 正體字解讀----簡體字割裂中華文化唔係冇根據嘅..

譬如話「義」呢個字,係我獻羔羊嘅意思。表達嘅係奉獻同人民對上天嘅敬畏。

結果畀XX改一改,就變成一個骷髏頭加上兩個骨頭棍嘅海盜標誌,顯示咗XX以殺人為義嘅殘暴本性。

簡體义,一個大交叉,再加埋斜斜哋一點,真係斜之又邪.

所以睇下而家啲人邊度重有信義,正義,家陣啲人專賺埋晒啲不「义」之財.

漢字有其內在規律,唔係唔改得,但係好似XX咁亂改,

改到 廠冇貨,愛冇心,強盜殺人自稱義,就係割斷咗中華文化嘅血脈.

話簡體字割裂中華文化唔係冇根據嘅.

49年以來,對漢語文字進行咗三次大嘅改動,大力推廣簡化字,改變繁體仔嘅內涵,化吉為兇.

亲不见(親),爱无心(愛),厂空空(廠),产不生(產)。
親不見,愛冇心,廠空空,產不生.

將工廠嘅「廠」字改成「厰」字,結果搞到而家國營嘅入面真係乜都冇晒..

有個長輩喺台灣返大陸投資,返台灣之後,提醒啲晚輩唔好寫簡體字,尤其係工廠絕對唔可以寫,大家都莫名其妙.佢先講,你睇下嗰個「廠」字,上邊得一條大梁,下底先至得一條斜斜哋嘅柱撐住,呢種工廠,無論你起到幾高,佢話冧就冧!

將車輪嘅輪改成轮,人字下邊加把匕首上去,寓意XX人畀人殘害,所以XX嘅車禍比起同樣使用漢字嘅HK,TW多好多..

將黨改成党,係想掩蓋佢呢個"尚黑"嘅組織.

將愛改成爱,令到啲人唔再用心去愛,所以啲人互相勾心斗角,互相計較,互相傷害,處處可見偷呃拐騙,製假販假,見死不救,袖手旁觀,因為爱冇咗心!

未完..

不嬲都係話 有根據咖啦

見 见: 從目,即係眼,冇眼就睇唔到,簡體醜陋莫名其妙.所以而家啲官員有幾個係用眼嚟睇架~全部都係自己撈得掂就得!

華 华:華本為花,從草,而且繁體有對稱之美,而家嘅华字體割裂,腹背想向,唔怪之得中華唔可以統one,周圍都係虛假繁華,人多都華而不實.

門 门:繁體象形字,而且相當對稱.

XXX搞豆X渣工程,搞到連門都唔對稱..

應 应:繁体形聲字,从心. 回應人應該用心至啱.

東 东:太陽喺東方重未升起,畀樹木遮住.

重有之前聽HK電臺,話啲新移民,去到HK開麵檔.

兰州刀削面~~  啲香港人要諗下,死囉.入去咪要畀刀削咗塊面~~而唔係食麵.

原帖由 思覺失調 於 2008-8-12 22:50 發表 應 应:繁体形聲字,从心. 回應人應該用心至啱.   東 东:太陽喺東方重未升起,畀樹木遮住.     重有之前聽HK電臺,話啲新移民,去到HK開麵檔.   兰州刀削面~~  啲香港人要諗下,死囉.入去咪要畀刀削 ...

中國人從來唔會缺乏鬧人嘅天賦,只要係同XXX有關嘅,好多人就總會閙得出!

原帖由 xiss 於 2008-8-12 23:12 發表 中國人從來唔會缺乏鬧人嘅天賦,只要係同XXX有關嘅,好多人就總會閙得出!

咁就唔關人事喇.係XXXXXXX嘅樹.

唔完全係原創,原創係冬瓜,插得重勁,mou caak dung 都出埋嚟,費事發上嚟,又話有地雷. [ 本帖最後由 思覺失調 於 2008-8-12 23:24 編輯 ]

有意思,繼續接落去。

節 节:本爲竹之节,故從竹。

XXX又反jau,又man gaap,有竹之節嘅人都畀人懟冧晒,搞到凈係得返啲草民

車 车:繁體象形字,而且好對稱,簡體醜陋莫名其妙.

不過,既然mou caak dung 共XXXXX可以 攞爛鐵嚟當鋼.

攞呢個不倫不類嘅嘢嚟當車都唔出奇.

進 进:進係等人"越走越佳"改過嘅进字越走越危險,走到落個井度!

唔怪之得而家啲人跌晒落 "高房價""教育產業化"醫療產業化嘅深井度喇!

投井自尽
唉………嘆!!!買嘆翁!!!
醫:從匚,從矢,矢亦聲。《說文》:「盛弓弩矢器也。
「殹」,治病時的扣擊聲。「酉」,用以醫療的酒。新解:盛弓弩矢器直指疫病,又有醫療的酒為基礎,所以為醫也,醫到病(病字頭)除。医:只剩下盛弓弩矢器,對象不是疫病,成為暗箭,成為看病人的陷阱,所以醫療道德作風敗坏。

將遊記嘅遊,全部改成游.

西遊記變成西游記,莫非唐三藏去西天取經,唔係騎馬去嘅,而係游水去嘅~?

原帖由 思覺失調 於 2008-8-13 22:24 發表 將遊記嘅遊,全部改成游.   西遊記變成西游記,莫非唐三藏去西天取經,唔係騎馬去嘅,而係游水去嘅~?

Olympiad champion

聽講,現行簡體字同當時嘅「反右」思潮無關,而係知識分子提出嘅,真正同政治有聯係嘅簡體字係「二簡字」,但係二簡字已經被廢除咗嘞。

原帖由 外外星人 於 2008-8-13 22:46 發表   Olympiad champion

仲勁過 菲比斯

原帖由 思覺失調 於 2008-8-12 23:21 發表 唔完全係原創,原創係冬瓜,插得重勁,mou caak dung 都出埋嚟,費事發上嚟,又話有地雷.

篇野 大陸啲人寫咖?

妖,菲比斯算老几啫?人哋唐三藏系铁人三项啊!

原帖由 vincent10 於 2008-8-13 23:16 發表 篇野 大陸啲人寫咖?

好似係台灣.

原帖由 外外星人 於 2008-8-13 23:20 發表 妖,菲比斯算老几啫?人哋唐三藏系铁人三项啊!  

菲比斯+馬拉松冠軍