QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10226|回復: 25

[詞彙及翻譯] 香港话同广州粤语用词的区别[转]

香港话常用     广州粤语常用   
质素           素质   
差池           闪失   
过骨           过关   
饭盒           盒饭   
雪柜           冰箱   
手提电话         手机   
熄电话           关机   
保养           保修   
少雪           飞冰   
人工           工资   
公帑           公款   
找数           还款   
返工           上班   
放工/收工       落班   
搭的士/截的士   打的   
巴士           公共汽车   
电单车           摩托车   
对波           开场   
波衫           球衣(省台体育台D主持有咁讲过)   
球证           裁判   
旁证           边裁   
十二码           点球   
罚球/死球       定位球/任意球   
领队           主帅(省台体育台D主持有咁讲过)   
正选           首发(省台体育台D主持有咁讲过)   
后备           板凳/替补(省台体育台D主持有咁讲过)   
北佬/姑         捞佬/妹   
戏院           电影院   
买飞           买票   
露台           阳台  
擦胶           胶擦   

只能讲系现时嘅区别,新生词除外(如手机),好多词语喺解放初期,省港人员来往频繁之时,省港两地无甚区别。

原帖由 shigan 於 2008-7-11 13:59 發表 香港话常用     广州粤语常用    质素           素质    差池     &n ...

并冇「香港話」一詞

廣州人畀普通話同書面文影響太多,好多詞都已經偏離咗正統廣州話,反而香港承繼廣州話承繼得最好

香港话同广州粤语用词的区别[转]

香港常用     广州常用   
质素           素质    (廣州話本為:「質素」,講「素質」係被普通話影響)
差池           闪失   
过骨           过关    (被普通話影響)
饭盒           盒饭    (廣州話都係叫「飯盒」)
雪柜           冰箱   
手提电话         手机    (香港叫「移動電話」,有時都會叫「手機」)
熄电话           关机    (被普通話影響)
保养           保修   
少雪           飞冰   
人工           工资   
公帑           公款    (被普通話影響)
找数           还款    (兩個詞意思不同,找數係change嘅意思,還款係pay back)
返工           上班     (被普通話影響)
放工/收工       落班    (被普通話影響)
搭的士/截的士   打的    (被普通話影響得嚴重到係叫「打車」)
巴士           公共汽车   
电单车           摩托车   
对波           开场    (未聽過「對波」)
波衫           球衣   (被普通話影響)
球证           裁判    
旁证           边裁   
十二码           点球   
罚球/死球       定位球/任意球   
领队           主帅  (被普通話影響)
正选           首发    (被普通話影響)
后备           板凳/替补
北佬/姑         捞佬/妹   
戏院           电影院    (被普通話影響)
买飞           买票   
露台           阳台  
擦胶           胶擦    (香港都叫「擦紙膠」同「膠擦」,前者比較多,後者比較少)

應該講係「現時香港的廣州話同廣州的廣州話用詞的區別」

找数           还款    (兩個詞意思不同,找數係change嘅意思,還款係pay back)

找數:埋單
還款:還錢

錄&取語序

取錄Vs錄取。

香港话有大把词语根本系老派广州粤语无的。

最早登陆开垦香港的系东莞人同五邑人,虽然同属粤语,但佢地啲话同广州粤语有好大差别,广州后生仔听得六成都已经算好唔错。

后来又有「汕仔」「厦门仔」登陆香港,又为香港话增添了一些闽语词汇,如现时香港商业电台DJ常用的「果济」,过瘾的意思。
原帖由 shigan 於 2008-7-11 18:32 發表 好多广州人或者会闹我做反骨仔、倒米,但事实就系香港人根本唔会买广州人的账。香港人要「心系祖国」,我地都吹佢唔涨,系咪? 香港话有大把词语根本系老派广州粤语无的。 最早登陆开垦香港的系东莞人同五邑人,虽然同属粤语,但 ...
係四邑人唔係五邑人

原帖由 李四 於 2008-7-11 15:29 發表 找数           还款    (兩個詞意思不同,找數係change嘅意思,還款係pay back)找數:埋單還款:還錢 ...

我錯咗,的確係「埋單」嘅意思

乳酪 vs 酸奶,都係我最近發現到一個幾大嘅差別。

原帖由 嶺南散人 於 2008-7-11 15:05 發表 應該講係「現時香港的廣州話同廣州的廣州話用詞的區別」
香港人唔會講廣州話

我覺得要改成「香港同廣州之粤語用詞的區別」

用词有少少唔同就话系另一种话,点解?唔通十八个区都要分开话十八种话?

原帖由 中二仔 於 2008-7-12 10:31 發表 香港人唔會講廣州話   我覺得要改成「香港同廣州之粤語用詞的區別」

香港人支持「廣東話」嘅講法,海外華人支持「廣府話」呢個講法,但香港研究語言嘅人或者官方語言調查機構,寫出嚟都係寫「廣州話」,例如好耐之前嘅「妙趣廣州話」,《正字正確》嘅某位女大學語言博士啦,甚至香港官員田北俊(定係田北辰?)喺香港推普通話教學嘅時候都講過教古文嘅時候會用返廣州話嘅

我日後得閒會歸納吓因由

廣州             香港

兼隊             打櫼

原帖由 Lucciora 於 2008-7-13 02:01 發表   香港人支持「廣東話」嘅講法,海外華人支持「廣府話」呢個講法,但香港研究語言嘅人或者官方語言調查機構,寫出嚟都係寫「廣州話」,例如好耐之前嘅「妙趣廣州話」,《正字正確》嘅某位女大學語言博士啦,甚至香港官員 ...
首先嗰堆「研究語言嘅人」有一部分係廣州人,一部分人係為咗標新立異,表示自己與眾不同嘅身份,先至唔用一個香港俗用嘅詞--「廣東話」

亦有一部分人係採分古代廣州指兩廣嘅講法,以為自己好巴閉

又有人係默認廣州身為粵語中心跟隨廣州叫法

廣州粵語   香港粵語

包      背囊

摩托     電單車

一豬(G)    一擊(Giga)

我係廣州嘅,但係點解有尐詞語(例如差池,返工,公帑,人工,正選,後備等)我係習慣香港講法呢?係唔係其實廣州都係呢種講法咖。

有幾個我反而肯定兩地有差別嘅詞語:

廣州      香港

冰箱        雪柜

空調        冷氣

寬帶        寬頻

服務器    伺服器

程序        程式

電燈泡    電燈膽

原帖由 shigan 於 2008-7-11 13:59 發表

香港话常用        广州粤语常用  

手提电话            手机

熄电话                关机

少雪                    飞冰

搭的士/截的士   打的

1.香港多數叫「手機」,都有人話「手提」

2.通常都叫「熄機」

3.一向都係用「走冰」,好少話「少雪 」

4.「截的」「打的」都有人叫

原帖由 xiss 於 2008-7-14 10:14 發表 有幾個我反而肯定兩地有差別嘅詞語:

廣州      香港

軟件       軟體

5.香港一向都叫「軟件」,無人會叫「軟體」

香港嘢都係要問香港人熟悉尐嘅。

中二同學,我根據你哋香港政府嘅習慣拼法,整理收集咗一套粵語嘅拉丁拼法轉寫方案。麻煩你幫手睇睇有冇邊道出現比較大嘅不足吖。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=11175&page=1&extra=page%3D1