QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8858|回復: 23

[比較研究] 各位请记住,粤语不等同于广州话

粤语不等同于广州话,在语言学上指代广东境内的各种粤方言 计有粤海方言片 四邑方言片(Toishanese) 
 高阳方言片 桂南方言片(Cancerese) 吴川话 蜑家话 粤语顺德话等。 
说粤语等同于广州话,那是大广府沙文主义的观点,都没问过人口占一半以上的其他族群说中山方言,雷州话,韶州土话……等人呢,都不顾其他族群的感受 
有些人扣住这个狭隘的观点,省台就只有广州话的节目 对其他方言区的侵蚀很严重,方言多少流失而且对外宣传也只有大广州地区,不顾非珠地区  在网上出现的文章说粤语就是广州话的都是广州作者

粤语不等同于广州话,在语言学上指代广东境内的各种粤方言 计有粤海方言片 四邑方言片(Toishanese) 
 高阳方言片 桂南方言片(Cancerese) 吴川话 蜑家话 粤语顺德话等。  ————還包括廣西粵語。疍家話系屬未定。
说粤语等同于广州话,那是大广府沙文主义的观点,都没问过人口占一半以上的其他族群说中山方言,雷州话,韶州土话……等人呢,都不顾其他族群的感受————中山方言應該也屬於廣府片。雷州話是閩語。韶州土話系屬未定。
乜有人讲过粤语就系广州话咩?飞贴睇睇?

原帖由 猫妖008 於 2008-6-21 09:19 PM 發表 乜有人讲过粤语就系广州话咩?飞贴睇睇?

粵協內就有人咁認為,可以自己搵下帖。

廣府話係早期嶺南各庶鄉音嘅交集,係早期嚟廣州搵食、做生意嘅啲人自發嘅、取長補短噉形成嘅,從嚟就冇行政干與,各庶鄉音都有部份留咗喺廣府話度,故此大家都比較接受。

我嘅一D广州嘅朋友都话,粤语就係广州话~我并唔赞同呢种讲法~~

缘因广东各地兼香港、澳门都有人使用粤语~

稱呼嚟啫,國語都有兩三種叫法啦。

廣州話係粵語嘅子方言。
廣府人以為自己講緊粵語嘅代表,就話廣州話等同粵語。 [ 本帖最後由 tonybean 於 2008-7-19 17:15 編輯 ]

说广州话就是粤语有一定道理。

对外,粤语已经饱受打击,

对内,有D人仲响度起哄,

甘样对粤语、对你的家乡话生存都极为不利。

系广东人就应该撑粤语、撑广州话。

当然,希望广州D大城市人都尊重下人,唔好郁下就话人地系乡下人、卜佬。

我哋廣州人絕對冇嘢侵蝕其它粵語語種嘅意思,真正導致其它語種生存空間狹隘嘅,都係推普機。佢哋限制方言節目,媒體所能夠開嘅方言節目少之又少,唯有先照顧廣州口音。試問如果唔係推普機諸多限制嘅,允許方言節目全面開花嘅,各地語種嘅媒體會唔開播自己語種嘅節目咩。
所以,希望各位唔會廣州話嘅人,認清我哋嘅真正敵人,亦都希望大家知道,廣州話亦都係推普機嘅施害者之一啊,只係由於廣州口音有香港等作爲最後基地,先至唔至於受害得咁嚴重咋。

其實呢 講到粵語 人哋首先諗到嘅就係廣州話喇

講到吳語 人哋唔一定會諗到上海話喔 有可能蘇州話

粵語向心型 廣州話係權威 吳語離心型 而家重爭緊標準音

多數情況下 粵語等於廣州話

我同非粵語區嘅人談論粵語 多數都係指廣州話

粵語向心型 廣州話係權威

粵語系向心型我承认,但话广州话系权威,就有得讨论。广州话可以承认佢系粤文化圈的通用口音,但绝唔可以话佢系权威。权威就相当于标准。方言方言,地方之言,有乜标准可言啊,有标准嘎系官方语言。方言无标准无权威。无端端整个所谓嘎权威,无形中系粤语内部人为造成一种所谓嘎等级意识。你广州话系权威,其他口音就要以你广州话为标准,唔符合嘎就话人D系错嘎,系「土白话」。呢种做法 一、削弱粤语本身嘎向心力,二,唔利于粤语嘎多样性同埋粤语本身嘎发展。

汕头无论占地面积定系经济、文化都比潮州要强大得多,但系汕头人就「被迫」要讲「潮州话」,哈哈哈!

所以攞呢个命题出嚟讲嘅人,如果唔系想挑拨离间嘅话,就系自我矮化——哈哈哈!真系愚不可及!我甘拜下风!

原帖由 csywashing 於 2008-8-22 20:26 發表

粵語向心型 廣州話係權威

粵語系向心型我承认,但话广州话系权威,就有得讨论。广州话可以承认佢系粤文化圈的通用口 音,但绝唔可以话佢系权威。权威就相当于标准。方言方言,地方之言,有乜标准可言啊,有标准嘎系官方语言。方言无标准无权威。无端端整个所谓嘎权威,无形 中系粤语内部人为造成一种所谓嘎等级意识。你广州话系权威,其他口音就要以你广州话为标准,唔符合嘎就话人D系错嘎,系「土白话」。呢种做法 一、削弱粤语本身嘎向心力,二,唔利于粤语嘎多样性同埋粤语本身嘎发展。

人哋只係想設個標準,為粵語嘅標準化出力。但係你就以爲人哋喺道搞等級。
計我話,根本就係你心中有條刺,有尐文化自卑,所以人哋一講廣州話爲標準就敏感到以爲人哋想搞等級歧視。
有咩好拗??粵語要亡就實亡廣州話先……反而鄉下話,冇有使怕…啲撈佬過嚟…點都唔會去個鄉下地方!!!見懷集吖、封開就知咩事喇。。千年不變!!
咪係囖,廣州話可以話係目前粵語群裏面受敵壓力最大嘅,但係有尐粵人唔單止唔支持廣州話,重要喺道攻擊廣州話,攻擊廣州人,話廣州人想搞「霸權」,搞到廣州話背後受敵。呢班人幫咗推普機唔少忙囖。
世界通用语言英语(强权势力),中国官方通用语言普通话(权力),珠三角流行的是广州话(经济实力)。

主題動機不純