QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8896|回復: 57

[八卦時聞籮] 感谢:<<新闻日日睇>>

某年某月某日,某小区在交纳齐电费的前提下被人恶意剪断电缆。当初开发商给某小区拉的是临电,这可是业主入住后很久才发现。小区用户的用电素质完全没有保障,电压极其不稳定,用电高峰跳闸是家常便饭。业主们搞不懂为何拉临电临水的商品房还能领到商产证,现在开发商与XXX(剪电线的话事人)在电费支付上有分歧,XXX就随意剪某小区的电缆,这不是拿用住户的利益及人身财产安全开玩吗?

如此被恶意断电还是头一回,断电事件严重影响小区上下几百户居民的正常生活秩序,有住户因点蜡烛不慎而造成小火灾,也有长期病患者放在电冰箱储存的药品因停电引致药品失效,更不用说储在冰箱内的食品变臭腐烂不计其数,此时也正是中考的关键时候,没有电,叫业主们怎么活?

fficeffice" /> 

住户唯有「各施各法」打电话向各媒体甚至110求助。

随着时间的推移,敌不过周公的呼唤,某家人都进入了梦乡。朦胧中听到一阵急速的敲门声,门外传来一男性大叫:「有没有人?着火啦,着灾啦……」原来该业主太太为了方便照明,在洗手间洗衣机上面点燃蜡烛,不慎引燃洗衣机塑料外壳。

广州电视台G4栏目组接到居民的求助电话后在零晨时分出动到达某小区进行停电事件采访(这可是最早到达的媒体)。引得邻居们争相纷纷下楼,一邻居(桂姨的儿子)下楼时发现某家火灾并及时通知该住户,才没酿成更大的火灾。洗衣机是烧坏不能用了,其家人还是很庆幸,要不,引燃电线火光到处溜,后果不敢想象。感谢邻居的同时更感谢G4特工,是你们间接终止一场火灾,而且事无巨细为民请命,令人敬佩。

最为可喜的是,在G4来拍摄采访后不久,电终于又被接上了(估计是碍于媒体的压力)。虽然业主们不知电线什么时候还会再被强行剪断,但业主们还是有信心此事经媒体报道后,问题会有解决的一天。相信「希望在明天」啊!衷心感谢:<<新闻日日睇>>!顺道也感谢曾作出回应的《今日关注》!

*因为广视网不允许发此歌功颂德的帖,到底是什么原因不让发就无从考究,就发在此吧*

因乜鬼我次次发主题都帮我额外加个头像 上去?编辑删除再发过,又会喺唔同嘅位置再嚟一个,我服咗你啰。

虽然发喺呢度,唔该大家对下题,谢绝与本文无关之内容。

原帖由 不关云和月 於 2008-6-17 22:22 發表 因乜鬼我次次发主题都帮我额外加个头像 上去?编辑删除再发过,又会喺唔同嘅位置再嚟一个,我服咗你啰。     虽然发喺呢度,唔该大家对下题,谢绝与本文无关之内容。 ...

请用纯文本编辑后再发,就冇你所讲嘅头像嘞!

表情頭像有符號代碼噶嘛~~~~~

如果俾作我係住嗰度我第一時間搵G4,至憎就係冇電噶喇~~~!

哈哈…唔使客氣…我就係G4首席記者…為民請命應該嘅!!!

原帖由 cingsan 於 2008-6-18 11:47 發表 哈哈…唔使客氣…我就係G4首席記者…為民請命應該嘅!!!

「豬囖」就有你份~~~~???

新聞日日睇,身痕就日日洗~~~~~~~~

哼!!!!!
我从来唔钟意什么G4,甚至我好怀疑陈扬嘅行为,有时真系觉得佢系鲁迅笔下写嘅中国人,除识得挑起同一阶层人物嘅矛盾,根本对上位者冇任何嘅作用

原帖由 猫妖008 於 2008-6-19 01:55 發表 我从来唔钟意什么G4,甚至我好怀疑陈扬嘅行为,有时真系觉得佢系鲁迅笔下写嘅中国人,除识得挑起同一阶层人物嘅矛盾,根本对上位者冇任何嘅作用

但起碼陳揚肯為我哋出聲,作爲一名普通媒體人,佢係要冒好大風險咖!!(知唔知從化荔枝樹事件啊?!!)對上位者有冇用係一回事,肯唔肯出聲有係一回事。前者好有難度咖,上位者唔理你你又能如何呢?唔通你去做啲驚天地泣鬼神嘅事去吸引佢啊?當然如果你夠膽嘅我會喺精神上支持你!!

陳sir佢只係一個媒體人,我哋唔應該奢求佢做太多嘢,佢肯冒巨大風險幫老百姓出聲已經係好唔錯咖嘞。我哋呢啲唔出聲又唔敢做咩大事嘅人,更唔應該向肯出聲嘅人潑冷水啦!!

楼上讲得有见地。不过网友之间讨论,保持轻松心态,唔需要下下掹刀。

原帖由 小薏 於 2008-6-19 16:28 發表 楼上讲得有见地。不过网友之间讨论,保持轻松心态,唔需要下下掹刀。

多謝提醒,啱先的確有啲火滾。已經修改咗一尐過火字眼。

原帖由 xiss 於 2008-6-19 15:48 發表 但起碼陳揚肯為我哋出聲,作爲一名普通媒體人,佢係要冒好大風險咖!!(知唔知從化荔枝樹事件啊?!!)對上位者有冇用係一回事,肯唔肯出聲有係一回事。前者好有難度咖,上位者唔理你你又能如何呢?唔通你去做啲驚天地泣鬼神嘅事去吸引佢 ...

支持!

陈扬不过系一个投机分子,你几时见佢有真正触动贪官利益嘅深度报道?

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-20 15:34 發表 陈扬不过系一个投机分子,你几时见佢有真正触动贪官利益嘅深度报道?

你嘅要求高唔高咗啲呀?

人哋打份工啫。。正所謂平平安安,等退休…真正觸動…我驚成個廣州電視都畀人買起…豬狗族……

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-20 15:34 發表 陈扬不过系一个投机分子,你几时见佢有真正触动贪官利益嘅深度报道?

如果陳揚係一個投機分子,噉樣嗰尐連句嘢都唔講,反而緊係識向陳揚潑冷水嘅人,就係欺善怕惡,妒忌心強心理變態嘅典型小人。

阿順德叔叔,你咁大膽,不而你去毆打尐貪官,爲民除害啦,好唔好?

欺世盗名之辈,呃到唔少老实百姓,都算佢有几度散手。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-20 18:51 發表 欺世盗名之辈,呃到唔少老实百姓,都算佢有几度散手。

唔使呃呃声咁难听,关注民生,帮到市民都算有用啦。佢又唔系ICAC,又唔系警察叔叔,又唔系......

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-20 18:51 發表 欺世盗名之辈,呃到唔少老实百姓,都算佢有几度散手。

如果佢都算欺世盜名之輩,噉你又係咩啊?挽救地球嘅咸蛋超人啊?

嗰尐自以爲看破塵世種種,實則淨係識得話做事嘅人,淨係識妒忌人嘅人,又唔知佢哋做咗尐咩為民請命嘅大事呢?