QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dada

[其它] 〈佛山話速成班〉讀後有感

未—>命:佛山話「未曾」講得快,就變成[命]音,因此,「食飯未」就變成「食飯命」

应该唔系命吧,未曾反切成,应该发成mang,南宁白话也有这个音,不过现在好似少用咗,不用屋企嘅女性就好似特别钟意用呢个词,唔知点解。

[搞]讀成gel2,「瞓覺」讀成han3 gel3

搞应该重系发gau,应该系「觉」呢个字发geu,元音高化现象,类似的应该还有「眼」「炒」「插」「包」等,南宁白话呢点跟佛山话真系相似啊。

叫—>el:叫你你又唔應—>el你又唔應

应该系eu咁拼吧,南宁白话又有呢个音。另外,「喊」嘅元音高化后嘅hem,亦都系有叫嘅意思。

睇嚟南宁白话把佛山话中元音高化都几乎继承咗。

南番顺片的撮口呼(yu)是很强盛的,很多广州音 i、oeyu 的都发成yu。

池塘 - tsyu塘

去到 - hyu到
呢啲確實係佛山話最2聽到嘅~~~
周不時電視上到會聽到一句半句~~

返屋企—>去歸(應該係返歸)

返屋企食飯—>去歸食飯(應該係返歸食飯)