QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: tonybean

[語音探討] 高平同高降

原帖由 tonybean 於 2008-6-13 13:09 發表         就好似普通話連續幾個上聲倒數第二個要讀陽平咁,粵語都有咁嘅情況。不過系連續幾個陰平字,最后一個先讀高降,其余都讀高平。例如:心(55)心(55)相(53)印,天(55)工(55)開(53)物,公(55)私(55)分(53) ...

我懷疑, 如果後字是陰平或陰入, 因為是高音, 所以前面的陰平字聲調會被迫維持高音, 不能讀降調, 只可讀平調.

反之, 如果後字是其他聲調, 因為比陰平聲低音, 前面的陰平字聲調會被拉低, 從而變成降調. 

於是同一個聲調, 因為連讀同化而出現不同變體.

問題: 陰平字單獨發音時究竟是高降還是高平?

恐怕連極度執著於粵語正音的何文博士

也不敢堅持要區分清楚.

樓上嘅,有見地!

陰平同陰入系音調最高嘅,所以連續幾個就會居高不下。

如果系單字要分高平定高降,我覺得就冇乜意義咯,因為都系屬于陰平,而且都會隨語境有變化。

原帖由 tonybean 於 2008-6-13 13:09 發表         

就好似普通話連續幾個上聲倒數第二個要讀陽平咁,粵語都有咁嘅情況。不過系連續幾個陰平字,最后一個先讀高降,其余都讀高平。……

如果連續陰平聲嘅詞整個系個名詞,就要全部讀成高平,例如:青蛙、烏鴉、蜘蛛、鴛鴦。

呢種情況好普遍,尤其係對於本身只係一個語素嘅名詞,如玻璃、乒乓…… 不過好多合成嘅雙語素名詞都唔符合呢個規律,如之前討論過嘅「私心」,以及「冰川」等等。

其第二個字就會變成高降,例如:青蛙王子、烏鴉嘴、蜘蛛俠、鴛鴦戲水;

係唔係搞錯咗呢?呢度四個詞除咗「烏鴉嘴」個「鴉」我會讀高降,其餘都係讀返隂平。

原帖由 highyun 於 2008-6-15 14:03 發表   如果連續陰平聲嘅詞整個系個名詞,就要全部讀成高平,例如:青蛙、烏鴉、蜘蛛、鴛鴦。呢種情況好普遍,尤其係對於本身只係一個語素嘅名詞,如玻璃、乒乓…… 不過好多合成嘅雙語素名詞都唔符合呢個規律,如之前討論過 ...
可能各個人或者各個地方發音習慣都唔同,你講嘅全部讀高平我有時候都會。或者同講話者嘅心情、語氣都有關。

高降調